Fostul comandant al Bazei de Administrare a Jandarmeriei, colonelul Corcodel, judecat pentru camatarie si delapidare. DIICOT: Era protejat si consiliat de un comisar de la "Doi si-un sfert"

de Ionel Stoica , Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 16 Iulie 2020, ora 19:07

   

Fostul comandant al Bazei de Administrare a Jandarmeriei, colonelul Corcodel, judecat pentru camatarie si delapidare. DIICOT: Era protejat si consiliat de un comisar de la "Doi si-un sfert"
Fostul sef al Bazei de Administrare si Deservire (BAD) a Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, colonelul Marian Corcodel, si alti trei subofiteri si ofiteri din Jandarmerie si DIPI, au fost trimisi joi in judecata de procurorii DIICOT pentru delapidare si camatarie.

Este vorba de un caz care a explodat in 2017, cand colonelul Corcodel a fost retinut de DIICOT. "Banca Romana de Comert Corcodel", asa era botezata afacerea acestuia, deoarece colonelul era celebru in unitate pentru ca dadea bani cu camata.

Acuzatiile oficiale sunt de constituirea unui grup infractional organizat, camata, complicitate la camata, delapidare in forma continuata si complicitate la delapidare in forma continuata.

"Prin actul de sesizare s-a retinut faptul ca, incepand cu anul 2011, inculpatul Corcodel Marian, comandantul UM 0260 - Baza de Administrare si Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, cu gradul de colonel, folosindu-se de influenta pe care o exercita asupra unor subordonati, uzand in mod nelegal de prerogativele functiei sale, a constituit un grup infractional organizat la care au aderat persoane aflate in subordinea sa directa, si anume inculpatii Preoteasa Iancu Daniel si babanau Georgica Adrian, scopul constituirii acestui grup fiind savarsirea in mod repetat, printre altele, a unor infractiuni de camata, dar si delapidare," acuza DIICOT.

"Beneficiarii" imprumuturilor cu dobanda, acordate in afara cadrului legal erau, in general, subordonati ai colonelului Corcodel sau persoane din cercul sau relational, iar sumele imprumutate erau cuprinse intre cateva sute de euro si cateva mii, uneori chiar si zeci de mii, dobanda impusa fiind intre 10 si 20%, in functie de suma.De multe ori, dobanzile achitate de debitori erau remise lui Preoteasa, lui Babanau sau unor martori (persoane care nu cunosteau sursa ilicita a provenientei sumelor), care predau ulterior sumele de bani lui Corcodel.

Acuzat de furt de motorina

"De asemenea, inculpatul Corcodel Marian, in calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare si Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, in mod repetat a dispus unor subordonati care au aderat la grupul infractional organizat pe care l-a initiat/constituit, persoane ce aveau ca atributii gestionarea si administrarea unor bunuri, sa-si insuseasca importante cantitati de combustibil (in principal, motorina) de la statia de carburant a parcului auto al unitatii, combustibil scos ilegal din unitate si transportat in alte locatii, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infractional," acuza DIICOT.

DIICOT: Protejat de un ofiter DIPIProcurorii mai arata ca date despre existenta acestui grup infractional organizat, cat si faptele savarsite de membrii acestuia, au fost aduse de mai multi lucratori ai Jandarmeriei si la cunostinta lui Octavian Cristescu, cu gradul profesional de comisar sef, angajat al fostului Departament de Informatii si Protectie Interna - in prezent Directia Generala de Protectie Interna a MAI, cunoscut drept "Doi si-un sfert".

Ofiterul avea ca obligatii profesionale sa raporteze conducerii acestei structuri si, totodata, sa sesizeze organele de urmarire penala, dar nu si-ar fi indeplinit aceste obligatii.

"Mai mult decat atat, acesta a sprijinit in mod constant si constient activitatile infractionale derulate de catre inculpatul Corcodel Marian, acordandu-i atat protectia necesara, cat si consilierea in unele situatii," acuza DIICOT.

Oamenii de incredereProcurorii mai arata ca Iancu Daniel Preoteasa era perceput ca fiind unul din oamenii de incredere ai lui Corcodel, caruia ii acorda sprijin neconditionat in orice situatie, beneficiind in schimb de ajutorul acestuia pentru accederea facila pe treptele ierarhiei militare si ale functiilor din cadrul BAD - UM 0260.

Pentru serviciile prestate, Preoteasa ar fi fost recompensat de catre Corcodel prin facilitarea inaintarii la gradul de locotenent-colonel si imputernicirii ca prim-adjunct al comandantului unitatii.

Georgica Adrian Bananau ar fi o alta persoana de incredere a lui Corcodel, acesta fiind subofiter in cadrul Jandarmeriei Romane, cu gradul de plutonier adjutant, ce indeplinea atat sarcini de conducator auto al comandantului (al colonelului), cat si de secretariat, la cabinetul acestuia din incinta Bazei de Administrare si Deservire a Jandarmeriei- U.M. 0260 Bucuresti.

Totodata, prin prisma functiei detinute, de comandant al U.M. 0260 Bucuresti - Baza de Administrare si Deservire a Jandarmeriei, Corcodel detinea in fapt si calitatea de administrator al bunurilor si resurselor materiale aflate in gestiunea acestei unitati, chiar daca aceasta calitate nu este in mod explicit mentionata in fisa postului.

"In aceasta calitate inculpatul exercita efectiv, in mod direct sau prin persoane interpuse, atributiile functiei de administrare a bunurilor si valorilor gestionate la nivelul unitatii pe care o conducea, avand din aceasta perspectiva calitatea de subiect activ al infractiunii de delapidare.

La momentul constituirii, scopul grupului infractional organizat a fost acela de savarsire a unor infractiuni de camata, pentru ca, ulterior, incepand cu anul 2015, acesta sa cunoasca o diversificare a sferei ariei de preocupare prin extinderea acesteia in directia savarsirii unor infractiuni de delapidare, in forma continuata, activitate derulata in perioada noiembrie 2015 - iulie 2017," acuza DIICOT.

Obtinea favoruriProcurorii mai sustin ca Corcodel, prin stilul propriu, dar si prin abilitati native sau cultivate de-a lungul vietii si evolutiei profesionale, a reusit sa obtina "simpatie" din partea superiorilor ierarhici, la aceasta contribuind uneori si diverse forme de indatorare, in general morala, "pe care inculpatul reusea sa si le atraga in mod discret, prin prestarea unor servicii aparent neinsemnate, furnizarea unor bunuri de valoare relativ redusa, respectiv facilitarea unorrelationari in mediul de afaceri sau in alte structuri din MAI."

Era "vataful" unitatii!Anchetatorii mai arata ca activitatile ofiterilor focalizate in principal pe comiterea infractiunilor de camata si delapidare, erau de notorietate in colectivul Bazei de Administrare si Deservire a Jandarmeriei, printre cadrele militare fiind chiar uzitata expresia "ai cardul la Corcodel" atunci cand se dorea a fi ilustra situatia persoanei, provenind din randul subordonatilor, care ajungea sa fie indatorata/debitoare inculpatului, cu sau fara dobanda (au existat situatii in care, pentru a-si dovedi marinimia si generozitatea, inculpatul nu pretindea dobanzi pentru sumele acordate), situatie in care cardul debitorului era predat la cerere inculpatului cu titlu de garantie.

"Expresie a unei mentalitati de vataf, in calitatea detinuta inculpatul Corcodel Marian a dispus in interes propriu de bunurile institutiei publice pe care o conducea si care prin statutul de unitate militara ar fi trebuit, cel putin teoretic, sa genereze sentimente de incredere/siguranta/securitate sporite nu doar pentru personalul angajat, cat mai ales pentru societate.

In realitate, comportamentul inculpatului a fost perceput de subordonati ca fiind unul discretionar, beneficiind de dotarea si logistica Bazei de Administrare si Deservire in mod nelimitat pentru satisfacerea intereselor personale sau ale grupului de apropiati, in detrimentul si in paguba institutiei Jandarmeriei Romane," conchide DIICOT.

In cauza au fost instituite masuri asiguratorii, anunta procurorii.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13784 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
BaronLucovid
rank 5
godacul va lua
2 ani cu suspendare, pariez ca va iesi la pensie cu vreo 200 de milioane pe luna
niculaeda
rank 5
"Fostul comandant al Bazei de Administrare a Jandarmeriei, colonelul
Corcodel, judecat pentru camatarie si delapidare. DIICOT: Era protejat si consiliat de un comisar de la "Doi si-un sfert"

- ce corcodel tata , ca-i ditamai bostanu' ! 🤢🤢🤢🤢🤢
Traiannn
rank 5
Apropo , ce rol a avut in organizarea represiunii din 10 Aug.?
..........
florika
rank 5
nu stie, nu cunoaste
O fi fost in concediu impreuna cu veorica in aceea perioada.
bum
rank 5
nea Corcodel delapileaza si face camatarie !
aceste elemente trebuie in continuare sa capuseze intitutiile statului ! bravo Corcodele ! huuuuuuuuuoooooo Romania !
oranghutan
rank 5
DIICOT taman i-a albit pe şefii jandarmeriei
de toate păcatele trecute, prezente si viitoare.
Asa că si ipochimenu' va intra la nevinovati.
Gigi Contra
rank 3
El "decat" si-a serviut patria!
Sa i se dea cu suspendare si sa primesca doua pensii speciale pebtru deranj!

E baiat bun, jandar, il cunoaste lumea la el in sat!
Byga
rank 1
Va avea multa treaba dnul vela sa scape de giopsd
Ăștia, care desigur dau uiumul la alți giopsd in frunte cu carmen Dan.
Traiannn
rank 5
Crima org. ! Din aceasta cauza nu sunt prinsi interlopii fratii lor.
........
CROP
rank 5
Dai i-a ales
Jagdarmeria pe toti...dupa nume: Cocos, Sindile, Corcodel, Cazan... Zici ca-s nume dintr-un clan mafiot. Se prea poate sa-i fi adunat acolo, pe functii cu salarii imense si raspunderi ioc, dupa nume, asa cumii sta bine unui clan de o asemenea anvergura, nu?
MosGerila
rank 5
La vederea aparentei fizice a acestor indivizi, inclin sa cred ca
toti sunt legati genetic: toti sunt grasi, fara gat si cu privire porcina.
In plus transpira si au mainile umede.
Astia nu pot sa-si vada organul reproductor decat cu o oglinda retrovizoare.
Ma surprinde ca se pot inmulti atat de mult.
FrumoasaTara
rank 5
Jandragneria este condusa de o adevarata gradina zoologica, in care
... abunda porcii si babuinii !
Ca maine iese la inaintare suptinginerul tigan penelist de la interne ce ii coordoneaza pe taietorii de frunza la caini ce isi alterneaza nemunca si inactivitatea cu sprijinirea infractorilor, ca gradul de incredere in jandragnerie s-a triplat !!!
florika
rank 5
are 3 calitati
Gras ca animalul care guitza, fata de taran, infestat cu decoratii ca rusii. Ce mai vreti?
tarfrad
rank 5
Succes!
Le urez succes tuturor organelor de ancheta!
Dar... mă declar din start foarte sceptic in privința rezultatelor finale.
Individul nu lucra singur. El a căzut, sacrificat, iar cei care ii manuiau sforile vor scăpa.
Utilizator sters
„Banca Romana de Comert Corcodel” asa era botezata afacerea acestuia
"Prin actul de sesizare s-a retinut faptul ca, incepand cu anul 2011, inculpatul Corcodel Marian, comandantul UM 0260 – Baza de Administrare si Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, cu gradul de colonel, folosindu-se de influenta pe care o exercita asupra unor subordonati, uzand in mod nelegal de prerogativele functiei sale, a constituit un grup infractional organizat la care au aderat persoane aflate in subordinea sa directa, si anume inculpatii Preoteasa Iancu Daniel si babanau Georgica Adrian, scopul constituirii acestui grup fiind savarsirea in mod repetat, printre altele, a unor infractiuni de camata, dar si delapidare," acuza DIICOT.Era "vataful" unitatii!

Anchetatorii mai arata ca activitatile ofiterilor focalizate in principal pe comiterea infractiunilor de camata si delapidare, erau de notorietate in colectivul Bazei de Administrare si Deservire a Jandarmeriei, printre cadrele militare fiind chiar uzitata expresia "ai cardul la Corcodel" atunci cand se dorea a fi ilustra situatia persoanei, provenind din randul subordonatilor, care ajungea sa fie indatorata/debitoare inculpatului, cu sau fara dobanda (au existat situatii in care, pentru a-si dovedi marinimia si generozitatea, inculpatul nu pretindea dobanzi pentru sumele acordate), situatie in care cardul debitorului era predat la cerere inculpatului cu titlu de garantie.

"Expresie a unei mentalitati de vataf, in calitatea detinuta inculpatul Corcodel Marian a dispus in interes propriu de bunurile institutiei publice pe care o conducea si care prin statutul de unitate militara ar fi trebuit, cel putin teoretic, sa genereze sentimente de incredere/siguranta/securitate sporite nu doar pentru personalul angajat, cat mai ales pentru societate. https://veghepatriei.wordpress.com/2020/07/16/tiganii-interlopi-de-la-dipi-si-paznicii-cu-bocanci-in-picioare-din-jandarmerie-camatarie-si-santaj-gunoaiele-spurcate-din-ministerul-de-interne-politie-si-jandarmerie/
ghitav
rank 1
Fatza de rasa poerc sadea
Arata ca un militian caruia is s-a bagat o teapa in anus.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor