Grupare de hoti informatici cu romani din fotbal si K1: Au furat 15 milioane de dolari din 24 de state

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 06:58
6201 citiri
Grupare de hoti informatici cu romani din fotbal si K1: Au furat 15 milioane de dolari din 24 de state

Sapte persoane, intre care fotbalistul de la FC Otopeni Bogdan Ghiceanu, au fost retinute in dosarul in care procurorii DIICOT au facut, duminica, 42 de perchezitii, pentru a destructura un grup infractional organizat specializat in savarsirea de infractiuni informatice si spalare de bani.

In urma audierilor, anchetatorilor au emis 13 mandate de retinere, urmand sa ceara judecatorilor arestarea persoanelor retinute.

Pe langa fotbalistul Bogdan Ghiceanu, in acelasi dosar mai sunt implicati arbitrul de fotbal Ionut Chiriac si luptatorul K1, Marius Ioan Curtas, au afirmat surse din Politie.

Luptatorul K1 are calitatea de martor in acest caz, au precizat sursele citate.

Infractiuni informatice in 24 de state

Liderii gruparii vizate de perchezitiile de duminica investeau banii proveniti din comiterea infractiunilor in imobile, potrivit unui comunicat de presa al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Procurorii DIICOT, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti, au efectuat, duminica, 42 de perchezitii domiciliare pe raza municipiilor Bucuresti, Barlad, Bacau, Pitesti, Galati si Constanta, pentru a destructura un grup infractional organizat specializat in savarsirea de infractiuni informatice si spalare de bani, conform DIICOT.

Anchetatorii au ajuns la concluzia ca, in perioada februarie - decembrie 2013, grupul infractional organizat, format din peste 50 de persoane, cetateni romani si straini, a efectuat retrageri frauduloase de numerar (peste 34.000 de operatiuni), in 24 de state, respectiv SUA, Belgia, Canada, Columbia, Republica Dominicana, Egipt, Estonia, Germania, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Malaezia, Mexic, Pakistan, Romania, Rusia, Spania, Sri Lanka, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, in valoare de peste 15 milioane de dolari, precizeaza sursa citata.

In activitatea infractionala au fost vizate banci din SUA si Oman.

"Din cercetarile efectuate in cauza a rezultat ca liderii gruparii au accesat in mod neautorizat sistemele informatice ale unor institutii bancare, obtinand astfel datele unor carduri aferente conturilor unor mari corporatii, iar ulterior respectivele date erau inscriptionate pe carduri clonate si distribuite catre alti membri ai gruparii", precizeaza anchetatorii.

Operatiunea de retragere de numerar de la bancomate se efectua in mod organizat, intr-un interval de timp stabilit, in zilele nelucratoare ale bancilor. Membrii gruparii efectuau retrageri frauduloase de numerar, concomitent, de la bancomatele unor institutii bancare din Japonia, Anglia, Germania, Italia, Spania, Belgia si Romania.

"Grupul infractional a actionat in acelasi mod la data de 2 decembrie 2013, in Romania, reusind sa efectueze 4.200 de retrageri frauduloase, in valoare de 5.000.000 de USD, de la ATM-uri ale unor institutii bancare din 15 orase.

Totodata, la data de 20 februarie 2013 a fost retrasa din Japonia de catre aceiasi membri ai gruparii suma de 9.000.000 USD", conform anchetatorilor.

In urma perchezitiilor de duminica, au fost gasite si ridicate 16 laptopuri si telefoane mobile folosite in activitatea infractionala, doua kilograme de aur in lingouri, tablouri si suma de 150.000 de euro.

De asemenea, liderii gruparii au investit sumele de bani provenite din savarsirea infractiunilor in bunuri mobile si imobile asupra carora se vor institui masuri asiguratorii, precizeaza procurorii DIICOT.

La sediul DIICOT Bucuresti au fost aduse, pentru a fi audiate, 25 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii, Directia Operatiuni Speciale si Departamentul de Informatii si Protectie Interna. Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Jandarmeriei Romane.

Schimbare de calcule în Comisia Europeană. Ce portofoliu ar putea prelua România
Schimbare de calcule în Comisia Europeană. Ce portofoliu ar putea prelua România
Încercarea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a obține o echipă cu mai multe femei în următorul mandat a agitat spiritele la Bruxelles, culminând cu o demisie surpriză cu...
Ce nu s-a văzut în campania lui Nicolae Ciucă. Analiza unui specialist în publicitate: „Asta a vrut să transmită"
Ce nu s-a văzut în campania lui Nicolae Ciucă. Analiza unui specialist în publicitate: „Asta a vrut să transmită"
Așa cum bine știm, staff-ul de campanie al lui Nicolae Ciucă „a furat" startul în campania pentru alegerile prezidențiale. Cartea fostului premier a fost promovată intens, cu câteva luni...
#grupare infractionala hoti bancomate, #fotbalist spalare bani , #DIICOT
  1. Primul submarin cu echipaj mixt se alătură flotei Marinei americane
  2. Mesajul comandantului cecen către luptătorii săi care s-au predat Kievului: „Fă tot posibilul să fii ucis”
  3. Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa se desfășoară la Oradea
  4. Ucraina zdrobește o operațiune masivă de contraofensivă rusă în Kursk
  5. Miniștrii de Externe din România, Germania și Franța merg la Chișinău la "Platforma de Parteneriat pentru Moldova", într-un moment în care orașul e lovit de inundații catastrofale
  6. Imagini din momentul arestării bărbatului care ar fi încercat să-l împuște pe Donald Trump VIDEO
  7. Hamas amenință Israelul. "Ne-am pregătit să purtăm un lung război de uzură"
  8. Preşedintele Zelenski cere mai multe arme: Nu putem să echipăm nici 4 din cele 14 brigăzi de care avem nevoie
  9. Copilă de 13 ani, dispărută de acasă. Poliția cere ajutorul cetățenilor pentru a o găsi
  10. SUA, Germania și Franța și-au retras trupele dintr-o țară cu poziție strategică. Rusia își crește influența regională