A fost arestat liderul gruparii care a falsificat peste 17.000 de bancnote de 100 de lei

Joi, 25 Iunie 2020, ora 16:02
6023 citiri
A fost arestat liderul gruparii care a falsificat peste 17.000 de bancnote de 100 de lei

Liderul gruparii care a falsificat peste 17.000 de bancnote de 100 de lei, reusind sa produca cele mai bune falsuri din istoria Romaniei, a fost arestat pentru 30 de zile.

Trei persoane au fost duse la auderi in urma perchezitiilor desfasurate miercuri in Bucuresti si in Busteni.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala impreuna cu Oficiul National Central pentru Combaterea Falsului de Moneda din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate au facut, miercuri, cinci perchezitii domiciliare, in municipiul Bucuresti si orasul Busteni, intr-o cauza vizand destructurarea unei grupari specializate in falsificare de moneda, complicitate la falsificare de moneda, punerea in circulatie de valori falsificate, complicitate la punerea in circulatie de valori falsificate, detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori, complicitate la detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori, inselaciune si complicitate la inselaciune.

Cel mai bun falsificator de bancnote din lume, prins in Romania

Potrivit DIICOT, in acest caz exista suspiciunea rezonabila ca, in primavara anului 2014, trei persoane au constituit o grupare pentru falsificare de moneda, punerea in circulatie de valori falsificate, detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori si inselaciune, grupare ce isi desfasoara activitatea si in prezent. Gruparea ar fi falsificat, din datele de pana acum, 17.065 bancnote din cupiura de 100 de lei, prejudiciul in cauza ridicandu-se la aproximativ 1.706.500 lei.

"Liderul grupului infractional avea rolul de a ii coordona pe ceilalti membri, fiind implicat in procurarea/detinerea de materiale si instrumente necesare falsificarii, in falsificarea de monede si punerea acestora in circulatie, inducand astfel in eroare mai multe persoane. In urma cercetarilor, s-a constatat faptul ca, intr-un interval relativ scurt de timp, liderul grupului a reusit sa produca cele mai bune falsuri din istoria Romaniei si sa devina cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume", arata DIICOT.

Anchetatorii au monitorizat plasarea acestor bancnote, iar ca urmare a calitatii superioare a reproducerii, fiind realizate pe suport de polimer si avand imitate toate elementele de siguranta destinate publicului (inclusiv microperforatiile, banda iridescenta, imagine latenta, fereastra transparenta, cerneala care isi schimba culoarea, imprimare vizibila in lumina ultravioleta), falsul era aproape imposibil de identificat de catre persoanele care intra in posesia acestora, din acest motiv a fost denumit generic "SUPER LEU".

"Evolutia acestui tip de fals la nivelul anului 2014 a fost una spectaculoasa fiind pentru prima data in istoria falsului de moneda din Romania cand aceasta era identificata in circuitul financiar cu precadere in centrele de procesare de numerar, ceea ce indeparta practic momentul punerii in circulatie de momentul identificarii bancnotei. In toate situatiile in care erau identificati martori (casieri ai unitatilor comerciale sau alte altor institutii financiare - banci comerciale) nici unul nu a putut oferi suport informational intrucat nu si-a dat seama la momentul incasarii ca bancnota este un fals", mai arata DIICOT.

Citeste si:
Cum au fost semnate actele prin care Ioan Niculae lua gaze ieftine de la stat. Funcționară: Unanim am acceptat ca e o voință politică
Cum au fost semnate actele prin care Ioan Niculae lua gaze ieftine de la stat. Funcționară: Unanim am acceptat ca e o voință politică
Funcționarii din Ministerul Economiei au acceptat unanim că discounturile acordate de Romgaz către Interagro – patronată de Ioan Niculae – sunt o „voință politică” și, drept urmare,...
Cum funcționa o mega-rețea de trafic de migranți și de droguri în vestul României. Poliția a intrat pe fir VIDEO
Cum funcționa o mega-rețea de trafic de migranți și de droguri în vestul României. Poliția a intrat pe fir VIDEO
Zeci de percheziţii au loc miercuri dimineaţă, 18 mai, în judeţele Arad, Timiş, Cluj, Iaşi şi Caraş-Severin, vizând membrii unui grup organizat specializat în traficul de migranţi şi...