Lovitura pentru DIICOT: Romanii din reportajul Sky News, eliberati din arest

Luni, 10 Octombrie 2016, ora 23:21
5571 citiri
Lovitura pentru DIICOT: Romanii din reportajul Sky News, eliberati din arest
Foto: Captura Digi 24 (Arhiva)

Instanta suprema a hotarat, luni, eliberarea din arest preventiv a celor trei romani care au participat la filmarea reportajului pentru postul de televiziune britanic Sky News, in care apareau ca traficanti de arme. Decizia este definitiva.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, luni, ca nefondata, contestatia Parchetului instantei supreme la decizia Curtii de Apel Bucuresti, care a hotarat, in 6 octombrie, sa nu prelungeasca mandatele de arestare preventiva in cazul lui Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics si Levente Pantics.

Curtea de Apel Bucuresti a respins, joia trecuta, cererea procurorilor DIICOT de prelungire a arestului preventiv in cazul celor trei cetateni romani.

Instanta a decis ca Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics si Levente Pantics sa fie cercetati sub control judiciar. A fost a doua oara cand Curtea de Apel a admis cererea de eliberare a celor trei, prima decizie fiind anulata de judecatorii instantei supreme pe 9 septembrie 2016.

Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics au fost pusi sub acuzare de DIICOT pentru constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si comunicarea de informatii false.

Judecatorul de drepturi si libertati de la Curtea de Apel Bucuresti care a hotarat, initial, arestarea preventiva pe 12 august 2016 arata, in motivarea deciziei, ca "nu se pot retine sustinerile apararii", iar Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics nu pot invoca "naivitatea si convingerea sincera a participarii intr-un film", in contextul in care toata modalitatea de desfasurare a filmarii "le putea crea macar suspiciuni asupra naturii reale a acesteia".

Magistratul a mentionat ca acestia au acceptat cu usurinta "rolurile atribuite", desi nu sunt actori, si nu au discutat sau intrebat despre vreun contract care sa consemneze derularea evenimentelor nici atunci cand li s-a cerut sa poarte cagule, sa vorbeasca intr-un anumit limbaj si sa prezinte "arme adevarate".

Aceasta derulare de scene ar fi trebuit sa atraga atentia oricarei persoane "cu un grad normal de instructie" asupra consecintelor, in conditiile in care, in film, se vorbeste despre trafic de arme, iar complicii jurnalistilor de la Sky News spuneau "ca sunt dispusi, contra unor sume de bani, sa vanda arme oricui plateste, inclusiv teroristilor".

Instanta a apreciat ca "toate aceste actiuni pe teritoriul Romaniei sunt de natura a afecta securitatea nationala a statului roman prin inducerea in eroare a autoritatilor europene, a populatiei largi din Europa si din Romania cu privire la posibilitatea autoritatilor de stat romane de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului roman, de natura a aproviziona cu armament de razboi deosebit de periculos grupari teroriste din vestul Europei sau alte zone de conflict".

Procurorii DIICOT precizau ca cei trei jurnalisti britanici vor fi citati pentru a fi audiati prin intermediul unei comisii rogatorii internationale.

Televiziunea britanica Sky News a difuzat, in 7 august, un reportaj despre care a spus ca a fost filmat in Romania, realizat de jurnalistul Stuart Ramsay, in care presupusi traficanti le prezinta jurnalistilor arme pe care ar fi intentionat sa le vanda.

"Nu exista niciun subterfugiu. Stiau ca suntem o organizatie de presa care vrea sa ilustreze ca obtinerea unei arme este relativ usoara si credeau ca le vom cumpara (...). Ideea este ca nu le pasa cine suntem, atat timp cat eram dispusi sa platim. Pe parcursul intalnirii, au spus clar ca vor vinde oricui: spargator de banci, criminal in masa sau terorist, nu faceau nicio distinctie", au scris jurnalistii de la Sky News.

Acestia sustin ca s-au intalnit cu traficantii pe o sosea, dupa care i-au urmat intr-o padure unde nu era semnal de la telefon, inainte de a opri pe o pajiste. Doi barbati le-au cerut apoi jurnalistilor sa coboare, i-au perchezitionat, le-au verificat echipamentele si le-au incuiat telefoanele mobile in masina, luandu-le cheia. Au deschis apoi portbagajul lor, aratandu-le ce tipuri de arme au de vanzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurari reporterilor ca pot oferi mii de astfel de arme, dar si munitie pentru ele.

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal in urma acestui reportaj, afirmand ca a fost un scenariu pus la cale de catre jurnalistii britanici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sky News arestati preventiv, #dosar Sky News trafic arme , #DIICOT