Mai multe vedete au fost tinta unor hackeri. Le-au spart mailurile si au luat credite la banca in numele lor

Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 14:28
4232 citiri
Mai multe vedete au fost tinta unor hackeri. Le-au spart mailurile si au luat credite la banca in numele lor
Foto: Facebook/ Jean de la Craiova

Procurori DIICOT si ofiteri de politie judiciara au efectuat miercuri 12 perchezitii domiciliare pentru destructurarea unei grupari infractionale banuite ca a accesat fara drept conturile bancare si cele pe retelele sociale ale 50 de victime.

Potrivit DIICOT, membrii gruparii sunt acuzati de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integritatii datelor informatice, efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos, inselaciune, frauda informatica, fals informatic, complicitate la frauda informatica si complicitate la tentativa la efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos.

Conform unor surse Stirile PRO TV, printre victime se numara cantaretii Gabriel Dorobantu si Jean de la Craiova, actorul Adrian Nartea si tatal Andreei Balan.

Cei in cauza sunt banuiti ca ar fi inlocuit cartelele SIM alocate clientilor de catre companiile de telefonie mobila, pentru a prelua controlul asupra numarului de telefon al persoanelor vatamate.

Ulterior, membrii gruparii au reusit sa acceseze conturile de email ale persoanelor vatamate, profitand de sistemul autentificarii in doi pasi (TWO - STEP authentification), care presupune transmiterea unui cod pe numarul de telefon ce este sincronizat cu contul de email, permitand astfel schimbarea parolei de acces si restrictionarea accesului persoanei vatamate la cont. De asemenea, au setat metoda de autentificare "Account Key", care permite accesarea contului de email, prin primirea unei notificari pe telefonul mobil, fara a mai fi necesara introducerea parolei de acces.

Obtinand controlul asupra adreselor de email ale victimelor, liderul gruparii a avut acces la toate informatiile personale ale acestora (fotocopii ale actelor de identitate, certificate constatatoare ale societatilor comerciale, facturi de la utilitati, extrase de cont ale conturilor bancare detinute sau alte detalii referitoare la viata privata a acestora).

De asemenea, membrii gruparii au schimbat parolele de acces ale conturilor de utilizator ale persoanelor vatamate de pe o platforma de socializare, dupa care, in numele victimelor, au solicitat prietenilor din aplicatie ajutor financiar, folosind diferite pretexte, sumele de bani urmand a fi virate in diverse conturi.

Totodata, liderul gruparii a solicitat in numele victimelor obtinerea unor credite de la banci si de la institutii financiare nebancare.

Avand acces la datele mentionate anterior, a sunat in call-center-ul unor banci, si-a atribuit identitatea persoanelor vatamate si a solicitat resetarea parolelor aferente conturilor de internet banking. Obtinand accesul la conturile de internet banking, a transferat, mai apoi, sume de bani din conturile persoanelor vatamate catre conturile celorlalti membri ai grupului infractional.

Pana in prezent, au fost identificate 50 de persoane vatamate, prejudiciul total fiind de peste 100.000 de lei.

La sediul DIICOT - Structura Centrala vor fi conduse, in vederea audierii, 14 persoane.

Actiunea a beneficiat de sprijinul ofiterilor de politie judiciara de la BCCO Brasov si al luptatorilor din cadrul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#vedete diicot, #hackeri DIICOT, #vedete hackeri , #DIICOT