Omul de afaceri Iosif Armas, retinut intr-un mega-dosar de delapidare

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 10:47
7937 citiri
Omul de afaceri Iosif Armas, retinut intr-un mega-dosar de delapidare
Foto: captura B1TV

Fostul deputat PSD de Caras-Severin Iosif Armas, in prezent om de afaceri, a fost retinut joi de procurorii DIICOT intr-un dosar in care s-au efectuat miercuri mai multe perchezitii, iar prejudiciul total cauzat prin activitatea infractionala se ridica la suma de 123 de milioane de lei (peste 30 de milioane de euro).

"Au fost sase persoane puse sub control judiciar in acest dosar, iar alte sase persoane au fost retinute, inclusiv Iosif Armas, pentru care vom sesiza astazi judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Caras-Severin cu propunere de arestare preventiva", a declarat Adrian Stamatin, procurorul sef al DIICOT Caras-Severin, citat de presa locala.

Perchezitii intr-un mega-dosar de delapidare: Hoteluri, restaurante si bai termale, instrainate

Iosif Armas si alte patru persoane au ajuns in noaptea de miercuri spre joi la Resita fiind aduse din capitala dupa descinderile efectuate miercuri de DIICOT si DGA, informeaza Express de Banat.

In afara de persoanele retinute, alti sase suspecti au fost pusi sub control judiciar. Printre acestia se numara si fostul manager al societatilor lui Armas in perioada 2002-2008, Ilie Iova, in prezent vicepresedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin.

Cei sase retinuti vor fi dusi astazi la Tribunalul Caras-Severin cu propuneri de arestare preventiva.

Fost deputat PSD in perioada 2004-2008, Iosif Armas este acuzat ca a initiat un grup infractional organizat la care au aderat ulterior si alte persoane, avand drept scop "scoaterea activelor/bunurilor SC HERCULES SA din patrimoniul acesteia si totodata, insusirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obtinute din valorificarea acestor active", se arata in comunicatul DIICOT.

"S-a retinut ca privatizarea SC HERCULES SA Baile Herculane a avut loc la data de 28.08.2001 ocazie cu care a fost cumparat pachetul majoritar de 40,92 % de catre SC ARGIROM INTERNATIONAL SA, societatea controlata de catre liderul grului infractional si care la data respectiva detinea 68 % din actiuni.

In perioada 2001-2006, in baza unor relatii contractuale, suspectul a preluat de la Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale cantitatea totala de 9.960.680 kg zahar pe care ulterior nu l-a restituit producand un prejudiciu ANRSPS in cuantum de 43.288.697,99 lei.

De asemenea, s-a retinut ca incepand cu luna martie 2008, prin folosirea de mijloace frauduloase, suspectul, in calitate de actionar majoritar in cadrul SC ARGIROM INTERNATIONAL SA Bucuresti a determinat ca datoriile pe care societatea le avea si care se afla in procedura generala de insolventa sa fie recuperate de catre creditori de la SC HERCULES SA Baile Herculane.

In acest scop, suspectul a constituit un grup infractional organizat care a avut ca scop scoaterea activelor/bunurilor SC HERCULES SA din patrimoniul acesteia in dauna creditorilor reali ai SC Argirom International SA si totodata, insusirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obtinute", se mai arata in comunicatul citat.

Procurorii mai spun ca pentru atingerea scopului propus, "incepand cu anul 2008 SC HERCULES SA a contractat imprumuturi de la mai multe persoane in baza unor contracte de imprumut care constituiau titluri executorii, cu dobanzi anuale mult mai mari decat dobanda legala, respectivele imprumuturi fiind garantate cu bunurile societatii".

"Intrucat respectivele imprumuturi nu au putut fi restituite in termenul stabilit (un termen de altfel, foarte scurt) s-a procedat la executarea unor imobile apartinand SC HERCULES SA, prin intermediul executorilor judecatoresti. In paralel cu contractarea unor imprumuturi vadit dezavantajoase pentru societate, suspectul a procedat si la vanzarea directa a unor active. Astfel, au fost delapidate sume de bani din patrimoniul SC HERCULES SA prin folosirea de justificari nereale.

In acest scop, in perioada 2009-2015 liderul grupului a racolat un alt suspect a carui activitate infractionala a constat in incheierea unor antecontracte de vanzare cumparare sau promisiuni de vanzare cumparare fictive prin care au fost scoase din patrimoniul SC HERCULES SA un numar ridicat de imobile de mare valoare", se mai arata in comunicatul DIICOT.

Zilele trecute, Iosif Armas a anuntat ca redeschide combinatul de la Otelu Rosu, alaturi de parteneri sarbi, informeaza presa locala.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Iosif Armas retinut , #DIICOT