Ordonanta privind interceptarile: Ministerul Public si DIICOT ar putea avea politie judiciara

Vineri, 11 Martie 2016, ora 18:30
2795 citiri
Ordonanta privind interceptarile: Ministerul Public si DIICOT ar putea avea politie judiciara
Foto: Ziare.com

Ministerul Public si DIICOT ar putea avea politie judiciara, se arata in proiectul ordonantei de urgenta privind reglementarea realizarii interceptarilor, dupa ce CCR a decis ca acestea nu mai pot fi facute de SRI.

Potrivit completarilor aduse proiectului de ordonanta de urgenta, agentii politiei judiciare ar urma sa fie delegati pentru trei ani si sa fie detasati de la Ministerul de Interne, scrie Mediafax.

Cum vor fi facute interceptarile dupa decizia CCR. Proiectul Ordonantei de Urgenta

"In vederea desfasurarii activitatilor prevazute de art. 142 alin. (1) din Codul de procedura penala, in cadrul Ministerului Public pot functiona, prin detasare, ofiteri sau agenti de politie judiciara, sub directa conducere si controlul nemijlocit al procurorilor, in limita posturilor aprobate potrivit legii", se precizeaza in proiect.

In ce priveste DIICOT, aceasta institutie ar urma sa primeasca 25 de posturi de ofiteri de politie juridica.

Ciolos: Ordonanta privind interceptarile, o solutie de moment. Vedem apoi daca sunt solutii mai bune

In proiectul ordonantei de urgenta se specifica si cum va fi dispusa detasarea ofiterilor si agentilor de politie judiciara: "La solicitarea procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ, de catre ministrul Afacerilor Interne, pe o perioada de cel mult 3 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 in 3 ani, cu acordul acestora".

Totodata, proiectul ordonantei de urgenta mai prevede ca se poate folosi infrastructura SRI in investigatii, insa fara interventia personalului Serviciului.

Ministrul Justitiei, masuri dupa decizia CCR pe interceptari: Vineri seara, dupa CSAT, adoptam ordonanta de urgenta

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, joi seara, la finalul sedintei de guvern, ca s-a lucrat la o ordonanta de urgenta care va pune in aplicare decizia CCR cu privire la interceptari, urmand ca aceasta sa fie adoptata vineri seara, dupa sedinta extraordinara a CSAT.

"Solutia pe care o propune Guvernul e folosirea infrastructurii SRI cu eliminarea oricarei interventii umane de la SRI si cu implicarea exclusiva a procurorilor si a politistilor de la Politia judiciara", a declarat ministrul.

CCR a pus tara pe jar LIVE: CSAT si sedinta de guvern, la ceas de seara

Presedintele Klaus Iohannis si prim-ministrul Dacian Ciolos vor lua parte la sedinta CSAT, dupa care premierul va merge la sedinta de guvern. Ambele au ca subiect efectele deciziei Curtii Constitutionale privind interzicerea interceptarilor SRI in dosarele penale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#politie juridica DIICOT, #politie judicia Ministerul Public, #ordonanta urgenta interceptari , #DIICOT