Primele sentinte in dosarul Bancherilor: un fost ofiter de Securitate a primit o pedeapsa cu suspendare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Sambata, 22 Decembrie 2018, ora 15:55
8940 citiri
Primele sentinte in dosarul Bancherilor: un fost ofiter de Securitate a primit o pedeapsa cu suspendare
Foto: Pixabay

Generalul in rezerva DIE, Dragos Diaconescu (79 de ani), a fost condamnat la 2 ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare in celebrul dosar al "Bancherilor". Fostul ofiter a fost gasit vinovat de constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la inselaciune.

Decizia in acest caz a fost data de Tribunalul Bucuresti, dupa aproape cinci ani de procese. Potrivit portalului instantelor, Dragos Diaconescu a contestat cu apel aceasta sentinta.

Generalul trebuie sa respecte mai multe obligatii pe un termen de supraveghere de 4 ani, dar si sa presteze munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 zile in cadrul ADP Sector 5 si Directiei de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului din Sectorul 4 Bucuresti. Diaconescu a fost arestat in acest dosar in perioada 1 noiembrie 2012 pana la 27 februarie 2013.

Pedepsele grele

Celalalt lider al gruparii, afaceristul Daniel Ruse, un personaj al lumii interlope din Oltenita, a fost condamnat la 5 ani si 6 luni inchisoare pentru aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, inselaciune cu consecinte deosebit de grave in forma continuata, uz de fals, tentativa la inselaciune si instigare la infractiunea de spalare de bani.

Cea mai mare pedeapsa in acest caz a primit-o afaceristul Mihai Stan: 10 ani inchisoare pentru aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat constituit in scopul savarsirii infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani.

Vicepresedintele BRD, achitat

Cei mai multi inculpati din acest dosar au primit condamnari cu suspendare. Au fost date si achitari, cum ar fi cea in cazul vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel. Bacnherul a fost achitat pentru acuzatiile de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la infractiunea de inselaciune.

Cei gasiti vinovati trebuie sa plateasca prejudiciul in acest caz, sume de ordinul milioanelor de euro, catre mai multe banci. Minuta sentintei, pe portalul instantelor.

Ancheta DNA

In acest caz, procurorii DIICOT au trimis in judecata aproximativ 40 de persoane implicate in fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate.

O parte din acuzatii vizau implicarea in obtinerea, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii, potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dragos Diaconescu condamnat, #claudiu cercel achitat, #diicot sentinta, #dosarul bancherilor , #DIICOT