Procurorii DIICOT au clasat dosarul Balena Albastra: Cele patru sinucideri nu au avut legatura cu jocul

Vineri, 02 Februarie 2018, ora 11:28
1919 citiri
Procurorii DIICOT au clasat dosarul Balena Albastra: Cele patru sinucideri nu au avut legatura cu jocul

Dosarul "Balena Albastra" a fost clasat de procurorii DIICOT, care nu au gasit dovezi ca sinuciderile inregistrate anul trecut in randurile adolescentilor ar avea legatura cu jocul.

10 cazuri au fost investigate de anchetatori - 5 ale unor copii care s-au sinucis si 5 ale unor copii care s-au ranit, scrie site-ul stiripesurse.ro.

Intr-un document care, potrivit sursei citate, ar fi ordonanta de clasare, asumata de un procuror de la DIICOT Brasov, se arata ca nu s-au putut gasi dovezi din care sa rezulte "dincolo de orice dubiu rezonabil" ca cineva ar fi determinat sau inlesnit comiterea actelor respective.

Opinia publica din Romania a fost marcata, in urma cu un an, de fenomenul "Balena Albastra", in legatura cu care au luat atitudine si institutii ale statului. Mai multi copii si parinti au tras semnalul de alarma, sustinand ca un site rusesc ar incerca prin acest joc sa hartuiasca adolescentii si copiii care il joaca, indemnandu-i chiar sa comita acte reprobabile. In acest context, procurorii DIICOT au deschis o ancheta, colaborand cu institutii similare din alte tari.

Citeste mai multe despre Balena Albastra: Cat e adevar, cat isterie, cum a luat nastere acest fenomen si care e riscul stirilor false.

"La data de 26.06.2017 a avut loc la Eurojust - Haga, o intalnire de coordonare intre

reprezentanti din urmatoarele state: Belgia, Austria, Cehia, Franta, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Elvetia, Republica Moldova si Romania, pe tema jocului 'Balena Albastra'. Toate aceste state s-au confruntat cu 'provocarile' jocului, cele mai grave situatii fiind identificate in Republica Moldova, insa legatura directa cu Rusia ori identificarea uneia sau mai multor persoane care sa fi constituit sursa malefica a 'Balenei Albastre' nu s-au putut realiza", se arata in documentul citat.

Ce au mai stabilit anchetatorii

De asemenea, procurorul DIICOT care a clasat dosarul a mai concluzionat, la finalul celor 15 pagini ca "jocul 'Balena Albastra' a cunoscut o amploare nejustificat de mare, generata de speculatiile si informatiile furnizate de mass-media care, din dorinta de a avertiza asupra pericolelor la care se expun minorii in mediul on line, a escaladat cazuistica, generand o adevarata psihoza in randul adultilor".

"In ceea ce-i priveste pe minori, s-a constatat ca informatiile in cascada despre existenta

unui joc potential letal, care ar fi facut numeroase victime, cateva ajungand chiar sa-si ia viata a constituit doar o sursa inepuizabila de cautari febrile, necesare pentru a alimenta curiozitatea specifica varstei.

Este adevarat insa ca marea majoritate a 'curiosilor' se incadreaza intr-un tipar anume: copii ce provin din familii destramate, cu parinti divortati, ori plecati la munca in strainatate, aflati in grija bunicilor sau a unor straini, copii cu probleme preexistente care au cazut victime ale unor persoane, la fel de provocate de implicarea intr-un joc perfid, care urmareau insa producerea unor satisfactii meschine, de cele mai multe ori cu conotatii pornografice. Cele mai multe insa dintre cazurile cercetate au vizat minori care si-au provocat in special rani superficiale din dorinta de a epata, imitand ceea ce vedeau la altii ori ceea ce isi imaginau ca presupunea participarea la joc", se arata in documentul citat.

In plus, procurorul spune ca "in cauzele in care diversi minori au aratat ca au intrat in legatura cu 'administratori' care le cereau sa indeplineasca 'provocari' s-a constatat, pe de o parte, ca contactele nu au putut fi dovedite (lipsa oricaror urme in mijloacele de stocare perchezitionate, lipsa apelurilor de la numere necunoscute si posibil suspecte in listing), iar pe de alta, ca asa-zisii 'curatori' erau blocati inca de la inceput, fara a ajunge sa profereze amenintari ori sa sugereze actiuni grave".

"In consecinta, in privinta infractiunilor de 'determinarea sau inlesnirea sinuciderii' (...), instigare la 'lovire sau alte violente', (...) 'santaj', (...) si 'amenintare', (...) rezulta ca nu s-a putut stabili, dincolo de orice dubiu rezonabil savarsirea acestor fapte, devenind incidente dispozitiile art. 16 alin. 1 lit. c din Codul de procedura penala.

Mai mult, din intreg materialul probator administrat in privinta cauzelor soldate cu decesul celor patru minori, niciunul dintre acestea nu a avut vreo legatura cu 'Balena Albastra'. Este greu de cuantificat si de justificat suferinta prin care au trecut rudele minorilor, care, dincolo de durerea inerenta pierderilor suferite, au fost nevoite sa faca fata unor speculatii nedrepte, ce pareau imposibil de inlaturat la momentele initiale.

Daca in privinta lui C. T.-A., T. G. A. si B. D.-F. a rezultat inca de la inceput ca decesele au fost cauzate de sinucideri, planand suspiciuni asupra motivelor determinante, in privinta minorei V. D.-S. s-a dovedit in final ca moartea sa a fost cauzata de un accident nefericit", se mai arata in documentul publicat de sursa citata.

Citeste si:
Anca Dragu spune că întâlnirea dintre Cioloş şi Ciucă nu va fi pentru negocieri. „Vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar”
Anca Dragu spune că întâlnirea dintre Cioloş şi Ciucă nu va fi pentru negocieri. „Vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a transmis duminică, 24 octombrie, că întâlnirea care va avea loc, luni, între liderul USR, Dacian Cioloş, şi premierul desemnat, Nicolae Ciucă, nu va...
Vasile Dîncu susține că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Vasile Dîncu susține că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat duminică, 24 octombrie, că PSD şi PNL sunt de acord că nu doresc refacerea USL. ”Nu putem să credităm un guvern care...
Sursa: Ziare.com