Procurorii DIICOT ii cer lui Iohannis sa nu-l puna pe Banila la sefia Parchetului Antimafie. Iata scrisoarea trimisa

Luni, 18 Iunie 2018, ora 19:26
14986 citiri
Procurorii DIICOT ii cer lui Iohannis sa nu-l puna pe Banila la sefia Parchetului Antimafie. Iata scrisoarea trimisa

Adunarea Generala a procurorilor DIICOT a votat astazi adoptarea unui document prin care sa ceara presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, sa nu-l numeasca in functia de procuror-sef la DIICOT pe procurorul Felix Banila.

Documentul a fost adoptat cu 154 de voturi "pentru", 47 "impotriva" si 17 voturi anulate, au declarat, pentru Ziare.com, surse judiciare. Potrivit CV-ului, Felix Banila nu a lucrat niciodata la DIICOT.

"Statul de drept nu are durata de viata a mandatului unui ministru numit sau sustinut politic decat in cazul unui stat fragil. Ne-am obisnuit deja sa credem ca, deveniti de 11 ani procurori ai unui sistem judiciar din cadrul UE, suntem procurori intr-un stat de drept garantat. Aceasta credinta este produsul unui exercitiu de constiinta individuala pe care refuzam sa-l pierdem in tacere", arata procurorii DIICOT, in scrisoarea trimisa lui Klaus Iohannis.

Potrivit documentului, procurorii DIICOT sunt nemultumiti de prestatia pe care Felix Banila a avut-o in cadrul interviului sustinut la Ministerul Justitiei. In esenta ei arata ca acesta nu a stiut:

  • cunoasterea procesului legislativ al OUG 78/2016 pentru organizarea si functionarea DIICOT;
  • despre activitatea Moneyval (Comitetul de experti privind evaluarea masurilor de prevenire si combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului - n.red.) sau Greta (Grupul de experti al CoE pentru masuri impotriva traficului de persoane -n.red);
  • dispozitile legale privind ofiterii d epolitie judiciara detasati la DIICOT;
  • o limba straina.

"In acest context cerem, fara echivoc, respect profesional pe masura importantei covarsitoare a functiei sociale pe care suntem imputerniciti sa o exercitam si, bineinteles, pe masura capacitatii de a satisface acesta functie sociala", se arata in scrisoarea trimisa lui Klaus Iohannis.

Solicitarea lui Toader

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a trimis pe 11 iunie presedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a procurorului Oliver-Felix Banila la conducerea DIICOT.

Asta dupa ce, la inceptul lunii, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea ministrului Justitiei de numire a lui Banila la conducerea DIICOT. Surse au declarat pentru Ziare.com ca au fost 4 voturi pentru si 3 impotriva.

Avizul CSM este unul consultativ, iar ultimul cuvant ii apartine presedintelui Klaus Iohannis.

Iata cum s-a derulat interviul de la CSM: "Nu pot spune ca stapanesc o limba straina". Toader a fost iritat de procurorii din CSM

Citeste si:
1 Decembrie și eșecul unității
1 Decembrie și eșecul unității
Ziua Națională este despre puterea majorității, fiindcă cei care organizează parada militară uită generozitatea fruntașilor ardeleni, care știau că Ardealul nu e doar românesc, ci și...
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
Cine încă mai speră că șeful statului are un plan bine pregătit și se așteaptă ca, la momentul oportun, cu ajutorul baghetei magice, acesta să scoată iepurele din joben, nu face decât...