Ziare.com

DIICOT, despre modificarile lui Toader la Legile Justitiei: In statele totalitare sau dictaturile moderne, urmarirea penala e folosita ca instrument de represiune si coruptie

Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 10:37

   

DIICOT, despre modificarile lui Toader la Legile Justitiei: In statele totalitare sau dictaturile moderne, urmarirea penala e folosita ca instrument de represiune si coruptie
Procurorii DIICOT au transmis, referitor la modificarile Legilor Justitiei, prezentate de ministrul Tudorel Toader, ca nu trebuie ignorate recomandarile unor organisme internationale.

"In legatura cu reperele gandirii europene, tinem sa mentionam aprofundarea recomandarilor unor organisme internationale care, in opinia noastra, nu pot fi ignorate in procesul de reforma a sistemului judiciar din Romania", transmite DIICOT.

Printre acestea, sunt enumerate Comisia de la Venetia si Consiliile Consultative ale procurorilor si judecatorilor europeni din cadrul Consiliului Europei.

In continuare, in comunicatul remis presei, DIICOT informeaza ca, "in contextul formularii observatiilor si propunerilor procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism cu privire la proiectul analizat, apreciem ca fiind util de citat si ilustrativ pentru abordarea la nivelul organismelor de referinta" mai multe paragafe, respectiv un extras din Raportul Comisiei de la Venetia asupra standardelor europene cu privire la independenta sistemului judiciar.

Astfel, in ce priveste "pericolele deciziilor incorecte si ale interferentei", se dau exemple din istorie:

" Interferenta politica in cadrul urmaririi penale este, probabil, la fel de veche ca si societatea in sine. In societatile timpurii, intr-adevar, puterea de urmarire penala ar fi fost, de obicei, in intregime in controlul printilor care ar putea sa-l foloseasca pentru a-si pedepsi dusmanii si pentru a-i recompensa pe prietenii lor.

Istoria ofera multe exemple ale folosirii urmaririi penale in scopuri necorespunzatoare sau politice.

Nu trebuie sa te uiti mai departe de dinastia Tudor din Anglia sau de Franta, atat inainte, cat si in timpul Revolutiei, precum si la sistemul sovietic din Europa de Est. Europa moderna occidentala pare sa fi evitat in mare masura problema urmaririi penale abuzive in ultima vreme, dar aceasta se datoreaza in mare masura mecanismelor adoptate pentru a se asigura ca nu se exercita o presiune politica improprie asupra urmaririi penale.

In statele totalitare sau in dictaturile moderne, urmarirea penala a fost si continua sa fie folosita ca instrument de represiune si coruptie. Existenta controlului democratic nu ofera un raspuns complet la problema influentei politice asupra urmaririi penale.

Tirania majoritatii poate extinde folosirea urmaririi penale ca instrument de opresiune. Majoritatea poate fi supusa manipularii si pot exista politicieni democrati sub presiunile populiste carora se tem sa le reziste, mai ales cand acestea sunt sustinute de campanii in mass-media."


De asemenea, DIICOT precizeaza ca reprezentantii Comisiei de la Venetia "observa o tendinta larg raspandita de a permite o independenta sporita a Ministerului Public, in opozitie cu cea de a-l subordona sau asocia cu Executivul".

"Principiul fundamental care trebuie sa guverneze sistemul tragerii la raspundere penala intr-un stat este acela al independentei complete a acestuia, principiu mai important decat orice alte consideratii administrative sau de alta natura.

Doar atunci cand independenta sistemului este garantata si protejata de lege, increderea publica in sistem va fi dobandita, ceea ce este esential in orice societate sanatoasa", mai citeaza DIICOT.

Iata si care a fost prima reactie a DIICOT dupa propunerile lui Toader de modificare a Legilor Justitiei

Institutia subliniaza ca precizarile vin "la solicitarea CSM de a contribui cu observatii si propuneri" la proiectul de modificare a Legilor Justitiei, iar la nivelul DIICOT "a fost desfasurat un proces de larga consultare a procurorilor si elaborare a unui punct de vedere cat mai cuprinzator".

La sfarsitul lunii august, Ministerul Justitiei a publicat proiectul de modificare a Legilor Justitiei, fara nicio schimbare fata de ce a fost prezentat initial.

Citeste si:

F.N.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7555 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Retineti o singura fraza, esentiala:

"... reprezentantii Comisiei de la Venetia "observa o tendinta larg raspandita de a permite o independenta sporita a Ministerului Public, in opozitie cu cea de a-l subordona sau asocia cu Executivul".

Adica exact contrariul actiunilor lui tudorel, de a trece Ministerul Public in subordinea sa, adica a Executivului.

Prin aceasta, tudorel nu numia ca incalca spiritul Comisiei de la Venezia, il perverteste si il interpreteaza de maniera abuziva. Ceea ce s-a intamplat in Ungaria si Polonia, nu se va intampla in Romania! Cred ca romanii nu vor pemite acest lucru.

 

Hai cu revoluția !

Faceți o comparație intre punctul de vedere al DIICOT și cel al PG și DNA! Chiar nu mai este nimic de comentat! Hai cu Reforma!

 

Daca Parlamentul ar da un comunicat

in care ar analiza un rechizitoriu cred ca domnul cu cioc ar face criza de nervi!
S-a ajuns aici pentru ca procurorii au pus bocancul comunist pe gatul romanilor. Procurorii NU AU DREPTUL sa comenteze un proces de legiferare la fel cum nici ailalti nu au dreptul sa comenteze actele justitiei. PUNCT!!
Si nu va faceti vise ca astia se iau doar de politicieni.
Mi-a ramas in minte imaginea bietului batran de la tara ingenuncheat in fata masinii DNA jurand cu mana pe biblia sfanta!
DACA ASTA VA DORITI atunci dati 1 pentru comentariu!

Bine gandit !!

Punct de vedere rezonabil, formulat atent si precaut, echilibrat !
Este absenta orice tentativa de a formula idei preconcepute, procese de intentii !
Ilustrativ este aducerea in atentia cititorului a faptului ca..." reprezentantii Comisiei de la Venetia "observa o tendinta larg raspandita de a permite o independenta sporita a Ministerului Public, in opozitie cu cea de a-l subordona sau asocia cu Executivul".

DIICOT, structura a Parchetului oarecum mai ferita de imixtiunile grosolane in activitatea sa si unde procurorii sunt nevoiti sa dea masura pregatirii si competentei lor profesionale, a restabilit prin acest punct de vedere, speranta intr-o adevarata, sincera si reala reforma a JUstitiei.
Sa speram ca mocirla in care se zbate DNA, conflictele interne aproape insurmontabile ce-si au clar si limpede originea in politica de subordonare si control initiata de basism si aplicata cu nesimtire si tupeu de kioveshism vor ramane undeva in istoria neagra a justitiei romanesti!
Justitie libera, independenta, sub controlul Societatii

 

Domnul profesor Tudorel a facut de ras Justitia Romana!

Indoctrinat cu ideologia comunista promovata de tov. Dragnea si Tariceanu, acest mare jurist s-a lasat calcat in picioare numai ca sa nu supere pe cei doi politicieni certati cu legea. Shalom

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor