Seful DIICOT e nemultumit de colaborarea cu UK in dosarul Sky News: Nu avem nici pana in acest moment un raspuns

Joi, 20 Octombrie 2016, ora 11:47
3476 citiri
Seful DIICOT e nemultumit de colaborarea cu UK in dosarul Sky News: Nu avem nici pana in acest moment un raspuns

Daniel Horodniceanu, procurorul sef al DIICOT, si-a exprimat, joi, nemultumirea fata de colaborarea cu omologii britanici in dosarul Sky News, in care romanii implicati au fost arestati preventiv, in schimb jurnalistii britanici nu au putut fi nici macar audiati.

Cei trei romani care au participat la realizarea reportajului difuzat in luna august, in care se afirma ca in Romania se vand ilegal arme, inclusiv teroristilor, au fost arestati preventiv in data de 12 august si au iesit din arest pe 10 octombrie. Procurorii DIICOT au sesizat autoritatile din Marea Britanie cerand si audierea prin intermediul unei comisii rogatorii internationale a celor trei jurnalisti britanici care au initiat si fabricat materialul controversat, dar acest lucru nu s-a intamplat.

"Nu avem nici pana la acest moment niciun fel de raspuns fapt care ne ingrijoreaza, pentru ca au trecut deja doua luni, iar inculpatii din Romania sunt pusi sub masuri preventive, ceea ce pare cumva injust, pentru ca nu au actionat de unii singuri.

Solicitarea noastra a ajuns la Home Office (...), dar se colaboreaza greu, din nefericire. Cu colegii britanici se colaboreaza mai greu decat cu altii din Europa si probabil dupa Brexit va fi si mai greu", a declarat seful DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Ancheta Sky News in care se arata ca traficanti din Romania vand arme oricui plateste, fie el hot, criminal sau terorist, a fost difuzata in 8 august si a generat numeroase reactii in Romania.

DIICOT a deschis o ancheta in aceeasi zi, iar in scurt timp Politia Romana a aflat ca armele din reportajul Sky News erau de fapt de vanatoare si detinute legal in tara noastra.

Procurorii DIICOT au mai aflat si ca asa zisii traficanti care apareau in film fusesera platiti cu 2.000 de euro. Intermediarii au fost arestati preventiv, judecatorii apreciind ca reprezinta un pericol pentru securitatea nationala.

"Am pus botul. M-am lasat pacalit. Mi-au spus ca e un documentar cu actori", a spus intermediarul din reportajul Sky News. In schimb, autorul materialului, jurnalistul britanic Stuart Ramsay, a transmis Romaniei: "Guvernul vostru s-a facut de ras. Descurcati-va!".

In data de 17 august, procurorii DIICOT au decis sa inceapa urmarirea penala pe numele jurnalistilor britanici, acuzati de transmitere de informatii false care ar putea afecta securitatea nationala a statului roman prin inducerea in eroare a autoritatilor europene si de initierea unui grup infractional organizat.

Din cauza lipsei de colaborare, ancheta avanseaza cu greutate.

Citeste si:
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Joi, 29 iunie, coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a trecut prin parlament mai multe amendamente privind protejarea avertizorilor de integritate, în ciuda avertismentelor venite din partea...
USR se subțiază pe zi ce trece. 24 de membri au demisionat într-o singură zi
USR se subțiază pe zi ce trece. 24 de membri au demisionat într-o singură zi
Demisiile din USR se țin lanț după ce membrii echipei USR din Țările Nordice au demisionat în bloc. Printre cei 24 de demisionari s-au regăsit președintele filialei, vicepreședinții...