Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Subteranele traficului de heroina din Ferentari: taxe de protectie, organizare draconica si femei folosite pe post de carausi

Vineri, 26 Iunie 2020, ora 12:02
13755 citiri
Subteranele traficului de heroina din Ferentari: taxe de protectie, organizare draconica si femei folosite pe post de carausi
Foto: Facebook/ Daniel Florea (Captura)

O ancheta a procurorilor DIICOT Iasi scoate la iveala modul in care heroina vanduta de dealeri din cartierul bucurestean Ferentari ajungea sa fie transportata cu trenul si vanduta la Iasi. Ancheta mai dezvaluie si modul in care isi impart influenta dealerii de droguri de la ghetourile din Ferentari.

Procurorii DIICOT au descins joi la zeci de adrese din Bucuresti si Iasi intr-un dosar de trafic de droguri de mare risc. Ancheta a inceput in 2018 dupa ce s-a constatat ca pe raza Municipiului Iasi s-a intensificat traficul de heroina, anchetatorii descoperind ca drogurile sunt cumparate din Ferentari, transportate la Iasi cu trenul si vandute consumatorilor.

Pe parcursul anchetei, procurorii DIICOT aveau sa constate ca incepand cu luna ianuarie 2019, tot mai multi tineri din Iasi mergeau in Ferentari pentru a-si procura droguri. Procurorii au descoperit ca tinerii din Iasi erau aprovizionati de o grupare al carei lider actiona prin intermediul surorilor sale, dar si a altor persoane.

"Persoanele care vindeau heroina pentru lider evitau sa incheie tranzactiile cu heroina in alte zone decat Aleea Livezilor, deoarece erau expusi la riscul de a fi interceptati de catre organele judiciare.

Astfel, de regula, cand alte persoane - consumatori sau dealeri de heroina, in special din alte localitati, doreau sa se aprovizioneze cu cantitati mai mari de heroina odata, le solicitau sa vina efectiv in apropierea ghetourilor de pe Aleea Livezilor, iar de cele mai multe ori pentru a se asigura ca nu colaboreaza cu organele judiciare si mai ales cand erau insotiti de persoane noi, straine, inaintea incheierii tranzactiilor le solicitau sa consume prin injectare sau fumare la folie, heroina", arata procurorii DIICOT.

Probleme cu camatarii

Potrivit anchetatorilor, in luna martie a anului 2019, fiind vanat de camatari pentru datoriile acumulate la acestia, liderul gruparii si concubina sa au plecat in Marea Britanie.

Dupa cateva luni, cand s-a reintors in tara, gruparea de traficanti de heroina si-a reluat activitatea. "Pentru a obtine un profit considerabil din comercializarea drogurilor de risc si pentru a avea un control asupra cantitatilor vandute si a sumelor de bani obtinute, in cursul lunii iulie 2019 suspectul impreuna cu alte doua persoane au constituit o grupare infractionala organizata, in care acesta avea rolul de lider.

Gruparea a fost alcatuita, in principal, pe criterii familiale, dar au fost acceptate si persoane care nu faceau parte din familia largita, si anume persoane care aveau permise de conducere si efectuau servicii de taximetrie. Acceptarea acestor persoane a avut rolul de a nu crea suspiciuni cu privire la deplasarile efectuate in scopul preluarii/acceptarii unor cantitati de heroina", mai spun procurorii DIICOT.

Taxe de protectie percepute de clanul rival

Datele din dosarul DIICOT Iasi mai arata ca liderul retelei de trafic de heroina s-a asociat cu gruparea "Capai", "atat acesta cat si alti membrii ai gruparii fiind in trecut arestati si condamnati pentru savarsirea aceluiasi gen de fapte - trafic de droguri de mare risc - heroina".

"Cu privire la gruparea infractionala Capai se cunoastea faptul ca acestia actioneaza in municipiul Bucuresti, un segment important din gama larga de infractiuni savarsita de aceasta grupare constituindu-l traficul de heroina in zona cartierului Ferentari si nu numai. De precizat este faptul ca pe langa gruparea Capai in zona cartierului Ferentari actioneaza si alte grupari infractionale dintre care si gruparea infractionala cunoscuta sub denumirea de Stoaca unii dintre membri acestei grupari fiind rude sau apropiati ai gruparii Capai. Cu toate acestea, pentru a fi lasati sa isi desfasoare activitatea infractionala de trafic de droguri de mare risc - heroina in zona ghetoului din cartierul Ferentari, desi asociat cu gruparea Capai, suspectul era conditionat de plata in mod constant a unor sume de bani - asa denumita taxa de protectie membrilor gruparii Stoaca.", mai spun procurorii DIICOT.

Masuri speciale de protectie

Procurorii sustin ca au strans probe din care reiese ca, dupa intoarcerea in tara din Anglia, liderul gruparii care le livra heroina dealerilor din Iasi si-a luat masuri speciale:

- Identificarea si amenajarea unor locatii in care sa poata depozita in siguranta cantitatile de droguri si unde sa fie stranse sumele de bani obtinute din vanzarea acestora;

- Largirea clientelei; inchirierea unui imobil in afara zonei ghetoului unde sa locuiasca fara a fi cunoscuta de ceilalti membri ai gruparii cu exceptia celor in care are suficienta incredere;

- Stabilirea unui program strict, pe ture de schimb a membrilor gruparii care se ocupau de comercializarea en-detail a heroinei in zona ghetoului din cartierul Ferentari;

- Identificarea unei surse sigure si stabile de aprovizionare cu heroina.

Organizare "corporatista" in ghetoul din Ferentari

Potrivit DIICOT, liderul gruparii de trafic de heroina era foarte precaut atunci cand transporta drogurile dintr-o parte in alta, apeland doar la anumite persoane in care avea suficienta incredere precum fiul sau sau un anume sofer de taxi.

"In transportarea drogurilor pentru reaprovizionarea cu heroina a dealerilor aflati in subordinea sa din zona ghetoului, suspectul a cooptat si alte doua persoane de incredere respectiv pe fratele sau, eliberat recent din penitenciar precum si o alta persoana, acestia fiind printre putinii care cunosteau adresa unde locuieste in prezent, fara forme legale, liderul gruparii", mai arata anchetatorii.

Potrivit DIICOT, "locotenentii" liderului gruparii de trafic de heroina aveau misiunea de a supraveghea zona in care liderul si-a stabilit "sediul" pentru a semnala orice suspiciune legata de prezenta Politiei in zona.

"In principal, persoanele aflate in subordinea suspectului care comercializeaza en-detail heroina din zona ghetoului din cartierul Ferentari se ocupau totodata si de portionarea si prepararea dozelor de heroina denumite si "buste". Totodata, acestia pastreaza o evidenta scriptica si detaliata a cantitatilor comercializate si a clientilor - consumatori de asemenea substante. In acest fel, acestia pot fi verificati de catre lider in cazul in care ar incerca sa-si insuseasca pentru sine sau sa il insele in legatura cu cantitatile de heroina distribuite si sumele de bani incasate din comercializarea acestora", mai arata DIICOT.

Dallas, un alt cartier al drogurilor

Ancheta procurorilor DIICOT a dus si la identificarea unui dealer important de pe piata drogurilor din Iasi. "Acesta controleaza traficul cu heroina din zona cartierului "Dallas", rezultand in ultima perioada o intensificare a comercializarii de asemenea substante in acel loc si a sporirii si cresterii numarului de consumatori de asemenea substante, in special din randul tinerilor si a cetatenilor de etnie rroma", sustine DIICOT.

Potrivit procurorilor, dealerul din Iasi transporta drogurile de la Bucuresti la Iasi cu trenul, folosindu-se de femei. "Cu privire la modul de operare a suspectului in procurarea heroinei a rezultat faptul ca se deplaseaza cu trenul in municipiul Bucuresti, insotit de alte persoane de sex feminin, iar dupa ce procura heroina, aceasta este disimulata de catre persoanele de sex feminin in vagin, revenind tot cu trenul inapoi catre municipiul Iasi", a mai aratat DIICOT, care anunta ca l-a identificat si pe un alt dealer cu vechime din Iasi.

La DIICOT Iasi au fost duse pentru audieri 25 de persoane.

Noi reguli pe șoselele Europei. Măsurile PE vizează comportamentul periculos la volan
Noi reguli pe șoselele Europei. Măsurile PE vizează comportamentul periculos la volan
Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate, anunţă instituţia europeană într-un comunicat. Miercuri,...
Google Maps vrea să îi convingă pe șoferi să nu mai folosească atât de mult mașina. Noile funcții adăugate
Google Maps vrea să îi convingă pe șoferi să nu mai folosească atât de mult mașina. Noile funcții adăugate
Google Maps introduce o nouă funcționalitate menită să încurajeze utilizatorii să opteze pentru alternative mai ecologice la călătoriile cu automobilul, cum ar fi transportul în comun sau...
#DIICOT, #heroina, #trafic, #Ferentari, #Dallas , #DIICOT