Trompetistul Vunk a fost arestat - Ce rol ar fi avut in gruparea de camatari si ce spune Cornel Ilie

Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 21:27
9153 citiri
Trompetistul Vunk a fost arestat - Ce rol ar fi avut in gruparea de camatari si ce spune Cornel Ilie
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea de Apel Bucuresti a decis vineri arestarea preventiva a trompetistului trupei Vunk, Danut Dumitru Neculau (Dan Nicolau - numele de scena), acuzat de procurorii DIICOT ca ii ajuta pe membrii gruparii "Executorii" sa deturneze licitatii publice organizate in Bucuresti pentru achizitionarea locuintelor unor persoane care contractasera imprumuturi de la camatari.

Decizia nu este definitiva, insa este executorie, iar Dan Nicolau va fi dus in arestul Politiei Capitalei.

Dan Nicolau a fost retinut vineri, impreuna cu alti 17 membri ai gruparii "Executorii", pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la spalare de bani si deturnarea licitatiilor publice.

Gruparea "Executorii" avea o structura piramidala, bazata pe relatii de prietenie, interese comune si rudenie. Dan Nicolau este nepotul lui Dan Ion Moldoveanu, un membru de baza al gruparii, potrivit unor surse judiciare.

Gruparea era condusa de Stefan Petre, zis "Fane", om de afaceri si administrator al mai multor societati comerciale, iar printre membri se mai gaseau doi executori judecatoresti si un avocat, indica sursele.

Membrii gruparii ofereau imprumuturi unor persoane (debitori) aflate intr-un impas financiar, percepand in mod nelegal dobanzi saptamanale sau lunare. Pentru a da o aparenta de legalitate, erau incheiate cu debitorii contracte de imprumut la notariat.

Persoanele imprumutate puneau ca garantie autoturisme de lux (BMW X5, Land Rover, Porsche Panamera) sau imobile (case/apartamente), iar daca nu reuseau sa achite la timp datoriile, bunurile erau scoase la vanzare in cadrul unor licitatii publice. Aceste imobile erau cumparate de intermediari ai camatarilor la preturi de cel mult 30% din valoarea reala si vandute apoi la valoarea reala de pe piata.

Prin aceste operatiuni, membrii gruparii obtineau in final castiguri si de 300%, explica sursele judiciare.

Conform acestora, trompetistul trupei Vunk avea rolul de "creditor", "participant la licitatii publice" si "adjudecatar al imobilelor vandute in cadrul licitatiilor publice". Practic, el indeplinea rolul de intermediar la acordarea imprumuturilor si la achizitionarea de catre camatari a imobilelor scoase la vanzare in cadrul licitatiilor.

Unul din membrii gruparii, Adrian Gherghe, a obtinut prin intermediul lui Dan Nicolau, ca urmare a deturnarii unei licitatii publice, un teren situat in Sectorul 1 al Capitalei, pe strada Darmanesti, precizeaza sursele citate.

De asemenea, Dan Nicolau a fost folosit de unchiul sau, Dan Ion Moldoveanu, la adjudecarea in cadrul unei licitatii publice a unui apartament pentru suma de 137.000 lei, mult sub valoarea reala a imobilului. Apartamentul era situat in Blocul Zodiac de pe Calea Dorobantilor si apartinea unei femei care se imprumutase, deoarece avea mari restante la intretinere, adauga sursele.

Potrivit acestora, Nicolau apare si in calitate de creditor cu suma de 50.000 de lei, in baza caruia alti membri ai gruparii au deturnat o licitatie publica si au intrat in posesia unui apartament situat pe strada Jean Louis Calderon, dupa ce o femeie nu reusit sa returneze imprumutul.

Ce spune Cornel Ilie

Cornel Ilie, solistul formatiei, sustine ca Nicolau este doar colaborator al trupei si arestarea sa nu va afecta concertele Vunk.

"Nu anulam concertele programate in urmatoarea perioada. Dan este colaborator cu noi, nu este membru din trupa. A cantat la o mare parte din concertele noastre, urma sa cante si la altele, dar nu este membru activ, adica nu este membru doar la Vunk.

Este colaborator si lucreaza cu foarte multi artisti. Trupa Vunk are patru membri (Cornel Ilie, Gabriel Maga, Bogdan Crucianu, Nicu Sarghea). El era al cincilea om de pe scena, dar venea doar la concert, era invitat in concertele noastre. El nu apare nici in fotografii, nici in videoclipuri. Concertele se tin fara nicio grija", a spus Cornel Ilie, pentru News.ro.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#trompetist Vunk dosar camatarie, #Dan Nicolau Vunk camatari, #Dan Nicolau Vunk deturnare licitatii imobile , #DIICOT