Disponibilizari la MAI - 18.000 de angajati dati afara

Marti, 08 Martie 2011, ora 18:41
9046 citiri
Disponibilizari la MAI - 18.000 de angajati dati afara

18.000 de angajati din Ministerul Administratiei si Internelor vor fi dati afara in 2011, dupa ce proiectul de lege in privind reducerile de personal a fost aprobat, luni, de Guvern.

Actul normativ a fost transmis Parlamentului spre dezbatere in procedura de urgenta, afirma surse oficiale, citate de Mediafax.

Bugetul Ministerului Administratiei si Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevazand totodata si disponibilizarea a 18.000 de angajati in 2011, in doua etape, mai arata sursa citata.

Potrivit bugetului, in prima parte a acestui an vor fi disponibilizati peste 7.900 de angajati, numarul de salariati ai MAI ajungand astfel la aproximativ 141.000.

In a doua parte a acestui an, alti 10.000 de angajati din structurile de ordine publica vor fi disponibilizati, pentru a face economii la cheltuielile de personal, conform aceluiasi document.

Ministerul Internelor a anuntat la finele anului trecut ca trebuie implementate masuri de redimensionare a numarului de posturi ocupate de politisti, cadre militare, soldati si gradati voluntari, functionari publici si personal contractual, Romania avand o medie de 500 de lucratori la 100.000 de locuitori, cu 25 la suta peste media europeana.

MAI a supus atunci dezbaterii publice proiectul Legii privind unele masuri speciale pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul ministerului, care cuprinde si criteriile pentru micsorarea numarului de posturi de personal.

In expunerea de motive pentru adoptarea proiectului de lege se arata ca programul anticriza, sustinut de Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, reprezinta pentru Romania mecanismul care va conduce la normalizarea conditiilor financiare menite sa inverseze dezechilibrele economice si sa pregateasca redresarea economica.

Astfel, cheltuielile bugetare ale MAI vor fi reduse de la 1,74% din PIB (8,9 miliarde de lei) in 2010, la 1,38% din PIB (7,5 miliarde de lei) in 2011, la 1,24% din PIB (7,4 miliarde de lei) in 2012 si la 1,17% din PIB (7,7 miliarde de lei) in 2013.

Totodata, MAI preciza ca rationalizarea cheltuielilor publice nu trebuie sa afecteze calitatea serviciilor publice furnizate, cresterea eficientei politicilor publice constand in asigurarea unor servicii publice de cat mai buna calitate in conditiile unor costuri cat mai reduse.

Citeste si:
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Miercuri seara, într-o discuție informală cu președintele Klaus Iohannis, liderul PNL Florin Cîțu a insistat ca el să rămână propunerea de prim-ministru. În replică, șeful statului i-a...
Dacian Cioloș anunță că USR nu va vota un guvern minoritar condus de Nicoale Ciucă
Dacian Cioloș anunță că USR nu va vota un guvern minoritar condus de Nicoale Ciucă
Președintele USR Dacian Cioloș a anunțat joi dimineață, 21 octombrie, că USR nu va vota un eventual guvern minoritar din care să nu facă parte, chiar dacă liberalii vin cu o altă...
Sursa: Ziare.com