Aberatia zilei: Copiii, scut in fata DNA

Marti, 02 Iunie 2015, ora 16:54
5233 citiri
Aberatia zilei: Copiii, scut in fata DNA
Foto: Senatul Romaniei

Senatorul PSD Florinel Butnaru (foto) ii cere ministrului Justitiei, colegul sau de partid Robert Cazanciuc, sa ia masuri astfel incat suspectii sa nu mai fie luati de mascati din asternut, la prima ora a diminetii, ca sa nu fie traumatizati minorii care ar putea asista involuntar la demersul anchetatorilor.

Frica de vizitele ultramatinale ale DNA este impamantenita in PSD. "In fiecare dimineata la 6:00 astept sa vina mascatii, ii astept pe geam, sa vad daca imi vine randul. Ei vor sa ne ia cate unul-cate unul", spunea Marian Vanghelie, inca din 2011, la mitingul organizat la Pitesti la care au fost prezenti toti liderii PSD solidari cu Constantin Nicolescu (temerile i-au fost indreptatile, pentru ca, intre timp, fostul presedinte de Consiliu Judetean a ajuns in inchisoare, iar Vanghelie in arest preventiv).

Intr-adevar, la cateva zile odata, uneori chiar zilnic, DNA deschide buletinele de stiri cu perchezitii la care participa mascati sau jandarmi si nu e usor pentru ce-i direct vizati, daca ne amintim ce show a facut Gigi Becali in zorii zilei, cu ochii carpiti de somn si picioarele goale in papuci, atunci cand a fost ridicat si dus la audieri.

Argumentele invocate de senatorul PSD intr-o intrebare scrisa adresata ministrului Justitiei sunt, de fapt, un talmes-balmes de reglementari legislative menite sa protejeze copiii, dar este evident ca ele nu se aplica in situatia de fata.

"Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva abuzului, neglijarii, exploatarii, traficului, migratiei ilegale, rapirii, violentei, pornografiei prin Internet, precum si a oricaror forme de violenta, indiferent de mediul in care acesta se afla (...)

Prin abuz asupra copilului se intelege orice actiune voluntara a unei persoane care se afla intr-o relatie de raspundere, incredere sau de autoritate fata de acesta, prin care sunt periclitate viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului (...)

Legea nr.272/2004 instituie in acelasi timp o serie de garantii a (sic!) respectarii drepturilor copilului pe parcursul instrumentarii si solutionarii tuturor cauzelor in care sunt implicati copii: - se asigura dreptul copilului la respectarea personalitatii si individualitatii sale, acesta neputand fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante, precum si dreptul copilului la protejarea imaginii sale publice si a vietii sale intime, private si familiale (...)

Avand in vedere cele mentionate anterior, va rog sa imi comunicati care sunt reglementarile nationale cu privire la aceste perchezitii, dar si masurile pe care intentionati sa le luati in legatura cu modificarea procedurilor pentru punerea in acord cu principiul interesului superior al copilului", arata senatorul PSD in intrebarea adresata ministrului Justitiei.

Trebuie spus de la bun inceput ca senatorul Florinel Butnaru, ajuns in Parlament in calitate de lider de filiala al Partidului Poporului Dan Diaconescu (intre timp trecut in barca PSD), nu are pregatire juridica, fiind specializat in automobile. Si, totusi, e mai mult decat limpede ca paragrafele de mai sus se refera la abuzurile la care pot fi supusi copiii de catre cei in grija carora se afla.

Pe de alta parte, ne intrebam ce fel de masuri asteapta senatorul PSD din partea ministrului Justitiei. Sa ceara ca perchezitiile sa aiba loc dupa ce pleaca minorii la scoala, eventual dupa ora 12 daca acestia invata dupa-amiaza? Sa le ceara celor care se stiu cu musca pe caciula sa isi culce copiii in alta parte, o luna, doua, trei, un an, pana trece pericolul perchezitiilor? Sa oblige procurorii sa dea un telefon inainte de perchezitie, ca sa fie copiii inchisi in camera lor? Sa interzica definitiv perchezitiile in familiile cu minori?

O amintire din "copilarie"

Florinel Butnaru si-a luat prin surprindere alegatorii in octombrie 2013, atunci cand a trecut din partidul fondat de "Domnu' Dan" in cel fondat de Ion Iliescu. La conferinta de presa tinuta cu acel prilej, senatorul a vorbit deschis despre problemele sale cu justitia, relatand un episod care ar putea explica mai bine frica sa de oamenii legii si care ii intregeste portretul de politician.

Parlamentarul valcean a povestit cum a stat la puscarie pe cand avea "18- 19 ani" si a fost nevoit sa semneze ca accepta colaborarea cu Securitatea, dupa ce a incercat sa fuga din tara impreuna cu doi prieteni, spune el.

"Armatorul grec care ne-a promis ca ne ascunde pe vapor si ne duce in Grecia - voiam sa ajungem in Olanda si de acolo in America cu ajutorul bisericii - ne-a solicitat 2.000 de dolari. Valuta nu prea se gasea in Portul Constanta. Exista acea bisnita cu whisky, blugi, tigari, dar valuta de cumparat era cam greu. Prin urmare, eu si prietenii mei ne-am dus, intr-o seara, la un Club, in statiunea Mamaia, unde numai strainii intrau, si am schimbat in jur de 15.000 - 16.000 de lei. Ce stiam noi de Securitate era ca ne urmareste si asa mai departe.

La iesire, a venit Militia, ne-a facut perchezitie si ne-a arestat pe loc, ne-a dus la Securitate si ne-a dat mandate de arestare pe loc. La vremea respectiva era acel Decret 153, cu boschetarii cum li se spunea pe timpuri. Toti care nu aveau serviciu erau retinuti si dusi la zdup. La subsolul Securitatii, la Constanta, nu aveau locuri, asa ca dimineata ne-au dus direct la Poarta Alba.

Acolo, ne-a batut de ne-au rupt ca sa spunem toata filiera. Am fost batuti crunt. In acea situatie nu mai conteaza ce semnezi si ce nu semnezi. Ca sa afle adevarul banditii de securisti, trebuia sa ne param noi trei unul pe altul. Adica declaratiile noastre trebuiau sa dea cap la cap, ca sa se deruleze ancheta. De atata bataie, n-am mai rezistat si am semnat acea hartie ca eu colaborez cu ei. Am semnat, timpul a trecut, ancheta nu s-a terminat si, spre norocul nostru, Ceausescu ne-a facut un cadou si ne-a amnistiat.

Am stat 3 luni acolo. Banii ne-au fost confiscati, n-am mai plecat din tara. In acest moment am cazierul alb de aproape 40 de ani. Nu mi-e rusine cu fapta ca am vrut sa fug din tara. Detinerea de valuta, astazi, e legala in Romania, plecarea de la noi din tara este legala. Deci ceea ce am facut eu atunci astazi e legal, nu mai e penal. Detinand un cazier alb, o adeverinta prin care nu mi se poate atribui calitatea de lucrator si colaborator al Securitatii, statul roman mi-a dat, legal, un pasaport diplomatic", a declarat acesta, conform jurnalistilor de la Actualitatea valceana.

Intre timp, la dosarul senatorului PSD s-ar fi adaugat si niste plangeri penale nou-noute facute de niste firme de transport, mai relateaza sursa citata.

Poate de aceea se intereseaza cum s-ar putea folosi cineva de drepturile fundamentale ale copiilor pentru a se apara de bratul lung al legii? Altminteri nu ne explicam asa o interventie ridicola in activitatea Justitiei.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Florinel Butnaru copii DNA, #Butnaru scrisoare justitie copii perchezitii , #DNA