Acuzatiile DNA in cazul Remus Truica: Grup infractional cu Dan Andronic si comision de pana la 80%

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 12:12
6165 citiri
Acuzatiile DNA in cazul Remus Truica: Grup infractional cu Dan Andronic si comision de pana la 80%
Foto: Ziare.com

Omul de afaceri Remus Truica, retinut miercuri seara, in dosarul privind retrocedarile ilegale, a avut un rol esential in cadrul grupului infractional din care facea parte, se arata intr-un comunicat DNA.

Potrivit procurorilor, reputatia si ceea ce sustinea Truica au reprezentat un factor determinant in convingerea persoanei interesate pentru cumpararea influentei.

"Pe de alta parte, inculpatul Truica Remus a prezentat "afacerea" celorlalti membri ai grupului, hotarand impreuna cu acestia sa se implice in realizarea demersului infractional, singura cale in obtinerea bunurilor pe care persoana interesata le revendica in mod nelegal. De asemenea, a actionat ca mandatar al unei societati comerciale in actele intocmite cu cumparatorul de influenta, s-a intalnit in mod repetat cu acesta pentru a discuta stadiul demersurilor intreprinse, a negociat in interesul grupului, a discutat cu inculpatul Rosu Robert, avocat, pentru intocmirea documentelor necesare crearii aparentei de legalitate, s-a prezentat in fata autoritatilor in numele cumparatorului de influenta, a discutat cu notari si avocati pentru intocmirea de inscrisuri necesare revendicarilor, si-a traficat influenta in mod real si a corupt functionari pentru atingerea scopului urmarit", se arata in comunicat.

Incepand cu anul 2006, Truica i-a promis cumparatorului de influenta ca poate sa ii recupereze averea revendicata nelegal, pretinzand ca are relatii in lumea politica si in justitie la cel mai inalt nivel (consilier al primului ministru, serviciile unei firme de avocatura de top, prin care influenta poate ajunge chiar la ICCJ), cerand in schimb o parte considerabila din aceasta avere, atat pentru el, cat si pentru membrii grupului, intre 50-80% din fiecare bun care va fi obtinut.

Perchezitii DNA la omul de afaceri Remus Truica - printul Paul, vizat de anchetatori (Video)

"In realizarea scopului grupului, inculpatul Truica Remus impreuna cu ceilalti membrii a grupului si cu cumparatorul de influenta au ascuns apoi natura ilicita a intelegerii prin incheierea, la data de 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate in proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietatii. Contractul a fost incheiat intre cumparatorul de influenta si o societate comerciala reprezentata de Truica Remus", mai arata procurorii DNA.

Contractul, redactat de Robert Rosu (retinut si el in acest dosar), prevede ca "persoana cumparatoare de influenta, in calitate de cedent, transmite/cesioneaza fara nicio rezerva, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente si viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate si identificate in contract (intre care si "Ferma Baneasa", teren in suprafata de 28,63 ha) ".

Remus Truica si Dan Andronic, ridicati de mascati si dusi la DNA

Societatea comerciala reprezentata de Remus Truica se obliga sa plateasca, in anumite conditii, o suma si sa asigure sprijin si asistenta in legatura cu bunurile aflate in proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, Truica a semnat alte inscrisuri/contracte prin care s-a urmarit ascunderea provenientei bunurilor retrocedate.

Printre bunurile pretinse de cumparatorul de influenta s-a numarat si Ferma Baneasa pentru care a depus o notificare in anul 2002, fara ca pana la preluarea "afacerii" de catre acest grup infractional sa se primeasca vreun raspuns.

"In cursul anului 2008, ca urmare a notificarii susmentionate avand ca obiect Ferma regala Baneasa, transmisa spre solutionare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Plantelor Bucuresti, Truica a actionat in asa fel incat, prin intermediul unor persoane, sa ii determine pe membrii consiliului de administratie al institutului sa aprobe, in mod vadit nelegal, solicitarea cumparatorului de influenta", mai spun procurorii DNA.

Ulterior, in septembrie 2008, s-a dispus, cu incalcarea dispozitiilor din Legea nr.10/2001, restituirea in natura a Fermei regale Baneasa, in aceeasi zi fiind incheiat un protocol de predare - preluare.

"Prin aceasta activitate infractionala s-a cauzat un prejudiciu in dauna statului roman de 135.874.800 euro (echivalent a 500.399.713 lei), suma care reprezinta totodata folos necuvenit pentru cumparatorul de influenta, Truica Remus si asociatii acestuia in grupul infractional", precizeaza comunicatul.

Potrivit DNA, grupul infractional a fost creat in luna noiembrie 2006 de Remus Truica si Rosu Robert Mihaita. Dan Andronic si Marius Marcovici au aderat la grupul infractional in anul 2007 iar Mateescu Lucian in anul 2011.

Toti cinci au fost retinuti de DNA.

Care sunt acuzatiile DNA

Remus Truica este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta, spalare a banilor, complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave si dare de mita.

Robert Rosu, avocat partener in cadrul unei case de avocatura, este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta, complicitate la spalarea banilor si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave.

Dan Andronic, consultant politic si jurnalist, este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, in forma aderarii si complicitate la trafic de influenta.

Marius Marcovici, administrator al unei societati comerciale si consilier, este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalarea banilor.

Lucian Mateescu este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, in forma aderarii si complicitate la trafic de influenta.

I.O.

#Remus Truica retinut, #Remus Truica dosarul retrocedarilor, #Dan Andronic retinut , #DNA