Adina Florea sustine ca DNA nu ar mai trebui sa cerceteze dosare de abuz in serviciu. Liviu Dragnea este judecat pentru aceasta infractiune

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 11:16
18387 citiri
Adina Florea sustine ca DNA nu ar mai trebui sa cerceteze dosare de abuz in serviciu. Liviu Dragnea este judecat pentru aceasta infractiune
Foto: Arhiva Hepta.ro

Adina Florea, propunerea ministrului Justitiei pentru conducerea DNA, sustine ca "obiectul de activitate al DNA nu este constatatea si cercetarea infractiunilor de abuz in serviciu, ci de a pune pe masa judecatorului infractiuni de coruptie la nivel inalt si mediu".

Mai multi politicieni au fost condamnati pentru aceasta infractiune, printre care Elena Udrea, Relu Fenechiu, Dan Sova sau inculpatii din dosarul Microsoft. Cel mai cunoscut caz aflat pe rolul instantelor este al liderului PSD, Liviu Dragnea.

Declaratiile sunt facute in fata Sectiei de procurori din cadrul CSM, care trebuie sa dea un aviz in cazul acestei candidaturi la sefia DNA.

Urmareste audierile din CSM in format LIVE TEXT - Adina Florea o ataca pe Kovesi si lauda Legile Justitiei

"Cred ca obiectul DNA nu este constatarea si cercetarea abuzului in serviciu. Este acela de a cerceta si a pune pe masa judecatorilor infractiuni de nivel inalt si mediu", a spus Adina Florea.

Potrivit acesteia, infractiunea de abuz in serviciu nu ar fi o infractiune de coruptie, ci ar trebui asimilata infractiunilor de serviciu.

"Nu stiu si nu cred ca rolul DNA este acela de a cerceta infractiuni facile, dimpotriva rolul DNA este acela de a cerceta si analiza si a gasi acele infractiuni de coruptie care au fost savarsite prin cele mai complexe si complicate metode de infractiune alese de infractori...Infractiunile, facile, cele de abuz in serviciu, intra in competenta parchetelor de tribunale si cele de pe langa judecatorii", a declarat Adina Florea.

Cel mai cunoscut caz aflat in instante, judecat pentru aceasta infractiune, este cel al Angajarilor la DGASPC Teleorman, in care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare. Politicianul a contestat decizia si ICCJ a inceput judecarea apelului chiar azi.

Abuzul in serviciu: 53% din activitatea DNA

Potrivit datelor oficiale, din bilantul pe 2017 al DNA, peste jumatate din activitatea parchetului anticoruptie o reprezinta investigarea faptelor de abuz in serviciu (53%).

Este vorba de o infractiune specifica fraudei si coruptiei in domeniul achizitiilor publice.

In anul 2017, procurorii DNA au avut de instrumentat 5.937 de dosare avand ca obiect infractiuni de abuz in serviciu. 189 de inculpati au fost trimisi in judecata in 2017 pentru fapte de abuz in serviciu, iar masurile asiguratorii instituite doar pentru acest tip de infractiuni au fost de peste 95 milioane de euro.

Cazurile celebre

Zeci de demnitari, fosti ministri, primari, presedinti de consilii judetene, directori ai unor companii de stat sunt judecati in acest moment pentru aceasta infractiune.

Cele mai cunoscute cazuri sunt dosarele Microsoft si cele privind cauzele ANRP, dar si mai multe procese privind achizitiile la companii de stat, cum ar fi Loteria Nationala, CFR, Posta Romana, Electrica etc.

Cele mai recente cazuri in care Inalta Curte a dat decizii definitive pentru aceasta infractiune: Dosarul CET Govora - Dan Sova, in care fostul sef al CET Govora, Mihai Balan, a fost condamnat la 3 ani cu suspendare, dosarul Gala Bute, in care Elena Udrea a fost condamnata la 6 ani de inchisoare cu executare.

Un alt caz celebru este cel privind vanzarea subevaluata a hotelului Astoria, perla Societatii Feroviare de Turism, in care doi directori ai companiei de stat au fost condamnati la 5 ani, respectiv 6 ani de inchisoare.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Adina Florea abuzul in serviciu, #Adina Florea DNA, #Adina Florea CSm , #DNA