Ziare.com

Adjunctul Garzii de Mediu, retinut de DNA pentru trafic de influenta si luare de mita

Joi, 23 Aprilie 2015, ora 07:05

   

Adjunctul Garzii de Mediu, retinut de DNA pentru trafic de influenta si luare de mita
Marius Barbulescu, fost comisar general al Garzii de Mediu, a fost retinut miercuri de DNA, fiind acuzat ca a primit materiale de constructie si material lemnos de la un om de afaceri care voia sa obtina controlul asupra unor paduri din zona Voineasa pentru a construi un domeniu schiabil.

Procurorii DNA Pitesti au dispus retinerea lui Ion Marius Barbulescu, comisar general la Garda Nationala de Mediu (GNM) in 2009, 2011 si 2012, director al Directiei Generale de Control a Biodiversitatii, Biosecuritatii si Ariilor Protejate din cadrul GNM (2010), in prezent director general adjunct al Garzii Nationale de Mediu, pentru trafic de influenta in forma continuata (8 acte materiale) si luare de mita.

Alaturi de el, a fost retinut si Gheorghe Deaconeasa, administrator al unor societati comerciale si fundatii, pentru cumparare de influenta in forma continuata (8 acte materiale), dare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Seful Garzii de Mediu Calarasi, retinut pentru luare de mita

Potrivit procurorilor, in perioada 2009 - 2011, Gheorghe Deaconeasa, in calitate de reprezentant al unei fundatii, a actionat in scopul obtinerii controlului asupra unei importante suprafete de teren forestier situata pe raza judetelor Valcea, Gorj si Hunedoara din perspectiva proiectului ce viza dezvoltarea potentialului turistic al statiunii Voineasa, judetul Valcea, prin construirea unui domeniu schiabil in zona Vidra - Obarsia Lotrului, precum si a obtinerii custodiei si, mai apoi, a dreptului de administrare pentru sit-ul Natura 2000 Parang prin intermediul fundatiei pe care o reprezinta.

Deaconeasa detinea in zona respectiva, direct sau prin persoane fizice sau juridice interpuse pe care le controla, mari suprafete de paduri, unele amplasate in imediata vecinatate a DN7A, respectiv a lacului Vidra, a caror valoare a crescut exponential in contextul realizarii proiectului privind domeniul schiabil din zona Vidra - Obarsia Lotrului.

In acest sens, omul de afaceri i-a promis si i-a remis lui Barbulescu materiale de constructie si material lemnos, manopera, transport, in valoare de 50.228 de lei, spun anchetatorii.

In schimbul acestor foloase, fostul sef al GNM ar fi intervenit pe langa functionari din cadrul Agentiei de Protectie a Mediului Valcea si Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Craiova, ambele in vederea obtinerii de catre Deaconeasa a unor avize de mediu necesare pentru proiectul "Dezvoltarea infrastructurii de agrement in statiunea turistica Voineasa, Judetul Valcea" si Planului Urbanistic Zonal Definitivat - comuna Voineasa, si pe langa functionari publici din cadrul Ministerului Mediului si celorlalte institutii si autoritati publice implicate in procedura de evaluare a dosarelor de candidatura pentru atribuirea custodiei sitului Natura 2000 Parang, finalizata in favoarea omului de afaceri.

De asemenea, Barbulescu ar fi intervenit si pe langa personalul silvic din cadrul Inspectoratului Teritorial Regim Silvic si Vanatoare Valcea, in contextul verificarii efectuate de acestia in cursul lunii februarie 2010, pentru ca eventualele sanctiuni aplicate personalului Ocolului Silvic Voineasa sa fie reduse, pe langa echipele de control din cadrul Ministerului Mediului, in legatura cu realizarea a trei controale, pentru ca acestea sa ii fie favorabile lui Deaconeasa si fundatiei sale, si pe langa comisarii Garzii de Mediu Valcea, in legatura cu activitatea de control realizata de acestia in cursul lunilor august - septembrie 2011, in legatura cu respectarea dispozitiilor legale prevazute de OUG nr. 57/2007 (privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice), in rezervatiile naturale din situl Natura 2000 Parang.

Totodata, fostul comisar general al GNM ar fi intervenit pe langa functionarii publici din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Justitiei, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului si Secretariatului General al Guvernului implicati in procedura de realizare si avizare a notelor de fundamentare pentru proiectul de hotarare de guvern privind scoaterea definitiva din fondul forestier national a unei suprafete de 9,919 hectare teren cu vegetatie forestiera, pentru urgentarea si/sau efectuarea acestor acte, de realizarea carora era interesat Deaconeasa.

Cu ocazia perchezitiei efectuate in data de 18 decembrie 2014, la domiciliul lui Gheorghe Deaconeasa, a fost identificata urmatoarea cantitate de munitie: patru cartuse proiectil unic calibru 12/70, 87 cartuse cu bile de cauciuc, 28 de cartuse cu incarcatura de gaze calibru 9 mm si sase tuburi cartuse trase calibru 10/22T.

Omul de afaceri fusese autorizat sa detina, sa poarte si sa foloseasca arme si munitii letale/neletale, drept care i-a fost suspendat la data de 14.02.2012, ca urmare a trimiterii sale in judecata intr-un alt dosar instrumentat de DNA Pitesti, au constatat anchetatorii.

Barbulescu si Deaconeasa urmeaza sa fie prezentati, joi, Tribunalului Arges cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3256 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor