Ambasadorul M. Britanii: Procurori independenti si curajosi la Parchet si DNA, o urgenta

Marti, 12 Martie 2013, ora 21:24
2448 citiri
Ambasadorul M. Britanii: Procurori independenti si curajosi la Parchet si DNA, o urgenta
Foto: Calea Europeana

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, a declarat ca numirea unui procuror general si a unui procuror sef la DNA din randul procurorilor "capabili, experimentasi, independenti si curajosi" reprezinta o urgenta.

"Eu sper ca astfel de oameni vor candida pentru aceste functii si printr-un proces clar si transparent vor fi numiti in aceste pozitii. Cred ca acesta e un aspect foarte important pentru a asigura drumul spre reforma. Eu cred ca este o chestiune urgenta, care tine de acum. Este o chestiune pentru astazi.

Cred ca ar fi fost mai bine sa se faca cand s-a incheiat mandatul precedentilor sefi, dar sper ca Parchetul General si DNA sa aiba candidati clari si lideri clari in curand.

Am spus calitatile importante ale unui lider credibil: independenta, experienta, curajul si sa fie un om capabil sa faca reforme in viitor", a declarat ambasadorul britanic intr-un interviu acordat pentru Revista 22.

MCV, important pentru partenerii Romaniei

Totodata, Martin Harris a facut referire si la Mecanismul de Cooperare si Verificare spunand ca acesta "este important pentru Romania in ansamblu, pentru poporul roman, dar si pentru partenerii Romaniei".

"Eficienta sistemului de justitie din Romania este o parte importanta din capacitatea Romaniei de a functiona ca partener in UE. Din multe puncte de vedere, un parteneriat strans in cadrul UE, cum este parteneriatul dintre Marea Britanie si Romania, depinde mult de progresele in reforma justitiei si in privinta aspectelor din MCV. Pentru noi e foarte important ca Romania sa continue reformele in aceasta directie si sa dea dovezi in acest sens, cum a facut deja in anii recenti", a declarat ambasadorul Marii Britanii, dand si un exemplu elocvent.

"Daca, de exemplu, un cetatean roman comite o infractiune in Marea Britanie si avem nevoie de o confiscare extinsa de bunuri rezultate din aceasta infractiune aici, in Romania, e foarte important ca legislatia romaneasca si sistemul de justitie sa faca fata acestei provocari. In plus, este foarte important pentru investitorii britanici sa avem in Romania un Cod Civil care este clar si un sistem de justitie pe care pot sa-l foloseasca pentru a proteja drepturile unui investitor", a explicat acesta.

In context, Martin Harris a admis ca UE si-a invatat lectia dupa experienta romaneasca.

"Da, in privinta Croatiei noi am luat toate masurile din MCV si le-am pus in tratatul de aderare in capitolul 24, Justitie si Afaceri Interne. Deci pentru Croatia si pentru altii, in viitor, e necesar sa se ajunga la aceste standarde in timpul procesului de aderare", a subliniat acesta.

Acordul semnat de Basescu si Ponta, un lucru foarte bun

Pe de alta parte, ambasadorul Martin Harris a afirmat ca acordul de coabitare semnat de presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta a fost "un lucru foarte bun".

"E foarte important si ca semn de stabilitate politica pentru partenerii externi. Cred ca e important sa-l respecte si sa-l foloseasca pentru ca tara sa poata merge mai departe. (...)Consiliul European a spus acum un an, in raspuns la raportul MCV de atunci, ca o reforma de succes are nevoie de o colaborare larga intre toti actorii implicati - parlament, justitie, executiv / premier, presedinte. Eu cred ca toti acesti actori trebuie sa mearga mai departe pe un singur drum pentru a face progrese in raport cu MCV", a comentat acesta.

Intrebat ce parere are despre declaratiile, altadata specifice partidelor extremiste, facute de unii lideri USL la adresa unor parteneri europeni, ambasadorul Marii Britanii a raspuns: "In fiecare tara gasim politicieni care exprima diferite pozitii. Mie mi se par importante pozitia guvernului si ce face el in ceea ce priveste reformele. Este important ce face guvernul, nu ce spun diferiti politicieni. Faptele, nu vorbele".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Martin Harris procurori sefi, #ambasador britanic numire DNA, #Martin Harris acord Basescu , #DNA