ANALIZA: Trei ani de la condamnarea lui Puiu Popoviciu. Curtea Suprema din Marea Britanie incepe abia in octombrie procesul extradarii milionarului

de Ionel Stoica , Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 13 Iulie 2020, ora 00:02

   

ANALIZA: Trei ani de la condamnarea lui Puiu Popoviciu. Curtea Suprema din Marea Britanie incepe abia in octombrie procesul extradarii milionarului
Inalta Curte de Justitie din Marea Britanie a programat pentru luna octombrie 2020 dezbaterile in cazul apelulului facut de milionarul Puiu Popoviciu impotriva unei decizii date de o instanta inferioara, pe 12 iunie 2019, de predare a acestuia autoritatilor din Romania.

Procesul ar putea fi insa amanat din cauza pandemiei de coronavirus. Precizarile sunt facute de Ministerul Justitiei, la o solicitare facuta de Ziare.com, privind stadiul procedurii de extradare din acest caz.

CondamnareaOmul de afaceri Gabriel "Puiu" Popoviciu a fost condamnat, pe 2 august 2017, de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 7 ani inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita, in dosarul "Baneasa". Decizia judecatorilor este definitiva.

In momentul in care justitia din Romania a dat sentinta, Puiu Popoviciu era in Marea Britanie si s-a predat, insotit de avocat, ofiterilor de la London Metropolitan Police. Ulterior, el a fost eliberat pe o cautiune de 200.000 de euro.Nu se stie numarul dosaruluiProcesul de extradare al lui Puiu Popoviciu este de negasit pe portalurile instantelor din Marea Britanie. Nici Ministerul Justitiei nu stie care este numarul de dosar in acest caz, conform raspunsului oferit Ziare.com.

"Impotriva numitului Gabriel Popoviciu a fost emis sa catre Curtea de Apel Bucuresti mandatul European de arestare cu nr. 3/ 3 august 2017 care a fost transmis de instanta, spre executare, autoritatilor britanice.

La data de 12 iunie 2019, autoritatile britanice au dispus predarea acestuia catre Romania, decizia fiind contestata de persoana solicitata.

Din informatiile pe care le detinem de la autoritatile britanice, dezbaterile in procedura apelului sunt programate in perioada octombrie 2020 la Inalta Curte (High Court), fara a fi in posesia unor detalii cu privire la numarul dosarului, cu mentiunea ca, in contextul pandemiei de COVID, pot interveni modificari.

Tot din informatiile mentionate de autoritatile britanice este cunoscut faptul ca numitul Gabriel Popoviciu a fost liberat pe cautiune in procedura mandatului european de arestare," precizeaza Ministerul Justitiei.

Procese deschise in serieDupa ce a fost condamnat, in august 2017, milionarul a deschis mai multe procese, cai extraordinare de atac, in care contesta decizia definitiva.

Era o perioada in care, intr-o campanie mediatica fara precedent, Puiu Popoviciu anunta ca l-a angajat ca avocat pe fostul director FBI din perioada mandatului lui Bill Clinton, Louis J. Freeh.

Intr-o declaratie publica, Freeh isi exprima atunci "profunda dezamagire" fata de decizia definitiva de condamanare a Inaltei Curti, adaugand ca "aceasta sentinta si condamnarea nu sunt sustinute nici de fapte, nici de lege."

"Echipa noastra a analizat cu atentie dovezile prezentate impotriva domnului Popoviciu la proces, inclusiv dovezi documentare si inregistrari pe ascuns ale conversatiilor sale. Acea analiza a documentat numeroase deficiente factuale si legale in cazul impotriva dlui Popoviciu," explica Louis J. Freeh.

Toate procesele deschise au fost respinse in serie.

Contestatia in anulare: NeintemeiataPrima cale extraordinara de atac, contestatia in anulare, a fost inregistrata pe 30 august 2017.

Verdictul a venit in noiembrie 2018: "Respinge, ca neintemeiata, contestatia in anulare declarata de contestatorul Popoviciu Gabriel Aurel impotriva deciziei penale nr. 266/A din 2 august 2017, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul nr. 9577/2/2012. Obliga contestatorul la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva."

Recursul in casatie: NefondatA doua cale extraordinara de atac, recursul in casatie, a fost inregistrata pe 28 februarie 2018 la Inalta Curte. O cale de atac care a fost facuta si de alti condamnati din acest caz.

Sentinta instantei a venit in iunie 2018: "Respinge, ca nefondate, recursurile in casatie declarate de inculpatii Alecu Ioan Niculae, Diaconescu Stefan, Popoviciu Gabriel Aurel si Bejenaru Andrei Mihai impotriva deciziei nr.266/A din data de 2 august 2017 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia Penala, pronuntata in dosarul nr. 9577/2/2012.

Obliga recurentii inculpati la plata sumei de cate 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Onorariile partiale cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu, in suma de cate 65 lei, raman in sarcina statului. Definitiva
."

Lege penala mai favorabila: NefondataO a treia cale de atac impotriva deciziei viza "intervenirea unei legi penale noi", dupa ce CCR a dezincrimat partial infractunea de abuz in serviciu. Aceasta a fost inregistrata la Inalta Curte pe 18 aprilie 2019.

In septembrie 2019 a venit si sentinta instantei: "Respinge, ca nefondate, contestatiiile formulate de contestatorii Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel Aurel, SC Baneasa Investments SA, Baneasa Business & Technology Park SA si SC Baneasa Rezidential SRL impotriva sentintei penale nr.69/F din 21 martie 2019 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a II-a Penala, pronuntata in dosarul nr.420/2/2019 (227/2019). Obliga contestatorii la plata sumelor de cate 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva."

Revizuirea: InadmisiblaIn fine, avocatii lui Puiu Popoviciu au deschis pe 24 octombrie 2019 un al patrulea proces, de revizuire a sentintei de condamnare.

Primul verdict a venit pe 10 decembrie 2019: "In baza art.459 alin. (5) C.proc.pen. respinge ca inadmisibila revizuirea formulata de revizuentul Popoviciu Gabriel Aurel. In baza art.275 alin. (2) C.proc.pen. obliga revizuentul la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare."

In februarie 2020, inalta Curte a respins definitiv recursul lui Popoviciu, potrivit portalului instantei: "Respinge, ca nefondat, apelul declarat revizuentul Popoviciu Gabriel Aurel impotriva sentintei penale nr. 236/F din 10 decembrie 2019 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia I Penala, pronuntata in dosarul nr. 6027/2/2019 (2776/2019).

II. Respinge, ca inadmisibil, apelul declarat de Pitcovici Petru Daniel impotriva aceleiasi sentinte penale. Obliga apelantii Popoviciu Gabriel Aurel si Pitcovici Petru Daniel la plata sumei de cate 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva. Pronun?ata in sedinta publica, astazi, 27 februarie 2020
."

Confiscarea, trimisa la rejudecareSingura veste buna pentru Popoviciu a venit din procesul in care se judeca latura civila a procesului Baneasa care trebuia sa stabileasca ce se intampla cu cele 224,6 de hectare care erau implicate in aceasta afacere.

Initial, Curtea de Apel Bucuresti a decis, in decembrie 2018, ca cele 224,6 de hectare, care au facut obiectul infractiunilor din dosarul in care omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de inchisoare, sa se intoarca la statul roman.

In iunie 2020, Inalta Curte a casat aceasat decizie si a decis rejudecarea acestui proces. Instanta a ridicat mai multe masuri asiguratoriii din acest caz.

Citeste si: Cazul Puiu Popoviciu: Inalta Curte decide rejudecarea procesului prin care 224,6 de hectare in Baneasa se intorceau in proprietatea Statului Roman
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9841 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Rafalle
rank 5
Perfidul Albion
UK isi bate joc public de poporul roman !
puiu si adamescu, doi excroci paziti in schimbul sutelor de milioane pompate in bancile britanice.
Ambii asteapta brexitul ca o ultima scuza ptr neindeplinirea mandatelor de arestare.
florescujohn
rank 3
Nu cred ca vor merge asa de departe
Nu se stie daca intr-o zi nu au si ei nevoie de noi. Ministerul de externe ar trebui sa le paseze mesajul.
medgidnicolai
rank 5
uk
a fost intodeauna ostila romaniei. pentru ca nu si-a p[utut realiza interesele sale imperialiste. de aceea reprezinta un refugiu pentru infractorii din romania.
oranghutan
rank 5
Domne, dacă ienglejii ăştia
il iubeste asa de tare pe puiutu' nost, să-l bage in trezorerie, la banca Angliei, alături de aurul Romaniei.
Terente
rank 4
Totusi, sa nu uitam
principalul fapt: Popoviciu din postura de amic declarat al Presedintelui Basescu, a constituit veriga slaba pt. atacurile furibunde din partea intregii mafii din Romania, cu PSD+PNL in frunte, si antenele la post, indreptate contra "marinarului" care a indraznit sa-i deranjeze, iar primul rechizitoriu impotriva lui Popoviciu a fost intocmit sub bagheta dirijorala a vestitului fost procuror/dottore Ponta!
alfabeta
rank 5
@Terente
DA! Sa nu uitam:
"Ioana Basescu avea mai multi bani decat putea explica
Ioana Băsescu a fost acuzată că a cumpărat un apartament de lux peste puterile sale financiare. Mai exact, fiica presedintelui a achizitionat un penthouse in zona de nord a Capitalei la un pret de 544 de mii de euro fără TVA. Banii i-ar fi castigat cinstit din meseria de notar public si din vanzarea unei vile pe care o impărtea cu fostul sot, Bogdan Marin.
"Detin un apartament pe care l-am achizitionat in luna martie 2008, l-am achitat prin transfer bancar…integral. Sunt notar public, am fost avocat, am castigat bani, pentru ca asta imi este meseria", declara Ioana Băsescu prin 2013.
De fapt, pretul real al apartamentului de lux era la acea perioadă de peste 1 milion de euro. Penthouse-ul are 300 de metri pătrati, o terasă de 100 de metri pătrati, trei camere si un living cu podea incalzită electric. In acelasi complex de apartamente, Ioana Băsescu inchiriase si un birou in care să-si desfăsoare activitatea de notar public.
Problemele au apărut insă abia după ce presa a dezvăluit cui ii apartinea complexul in care se afla apartamentul. Imobilul era construit de afaceristul Puiu Popoviciu, pe fostul teren al Universitatii Agronomice. Terenul a fost preluat ilegal, potrivit procurorilor anticoruptie care l-au arestat in acest dosar pe Puiu Popoviciu, pe fostul rector de la Agronomie, Ion Alecu, si pe fostul sef de la DGIPI, Cornel Ilie Serban. Cazul urma să fie repede musamalizat, iar presedintele Băsescu ii reabilita imaginea lui Popoviciu la scenă deschisă.
Nimeni insă n-a explicat concret de unde a avut Ioana Băsescu sute de mii de euro pentru un astfel de apartament"
Pauperovici
rank 1
materialul referitor la cashile lui nastase sau draknea
nu l-ai putea scrie nici intr-un an.
alfabeta
rank 5
Dau tot de casele lui Johannis, Base si Videanu...
... cand caut pe internet!
Socialistwars
rank 5
Bag-o pe aia cu securitatea, ba @ Alfabeto.
Toti miliardarii sunt de stinga si au pus labele pe latifundii
alfabeta
rank 5
Uite aici !
"Nu mai este un secret că Puiu Popoviciu a beneficiat de legăturile pe care socrul său, Ioan Dincă (Teleagă) le avea incă de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. El a devenit ginerele lui Dincă in urma unei nunți discrete făcute de tata-socru la hotelul Parc din Capitală, pe care Popoviciu il va cumpăra in momentul in care incepe să controleze mare parte din piața imobiliară din București. Temutul vice-premier comunist avea deja experiență in organizarea nunților, după ce in anii '70 și-a măritat fiica cea mare Liliana. Mire avea să fie Nicolae Badea, fost președinte al clubului Dinamo in anii 2000."
DUTTY
rank 5
Socialistwars bag-o pe aia cu anticipatele!!!!!
.)))))))))))))
cccp
rank 4
Majestate, Elisabeta a II-a!
Vă rog cu mult, mult, respect, să nu permiteți ca poporul roman să creadă că Justiția Voastră este la fel ca a noastră! Altfel....sunteți ca noi.
La mulți ani, Majestate!
alfabeta
rank 5
Dosarul lui Puiu Popoviciu colcaie de sekuristi - Petrov de exemplu!
"Dosarul "Băneasa Investment" este cea mai tare afacere de coruptie din Romania ultimelor decenii ce implică primarii generali ai Capitalei, de la Băsescu incoace, colegutii lui din vremurile bune, gen Liviu Dragnea, Ambasada SUA, toate marile corporatii si bănci cu sedii in Băneasa - plus niste agronomi de pe tarlaua Secu.

Liviu Dragnea, un apropiat de-al lui Băsescu de pe vremuri, primeste, in guvernarea sa, un cartof fierbinte venit din trecutul său de "dreapta", de pedelist portocaliu din cercul marinăresc maro si din Gruparea Monaco, ce-l are la varf pe Gabriel "Puiu" Popoviciu, cu resedinta la Monaco, Houston Palace, nasul de cununie al lui Ionut Costea (presedinte Eximbank, cumnat al lui Mircea Geoană), la 53 de ani detinător al unei averi estimate la 400-420 de milioane de euro, intromisionat in mega afaceri imobiliare, cireasa de pe tort fiind afacerea Băneasa Investment.
Un caz clasic de tărăgănare a actului de justitie cu ingăduinta si/sau cu complicitatea magistratilor, cu scopul clar al obtinerii prescriptiei faptelor penale. In acelasi dosar, anul trecut, pe fond, fostul sef al DGIPI Cornel Serban a fost condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare, Petru Pitcovici, fost sef in Directia Generală Anticoruptie din MAI, la doi ani de inchisoare, iar Mihai Luican, fostul prefect al Capitalei, la un an de inchisoare. O nimica toată.

Culmea, toată dandanaua asta de miliarde si miliarde ventilate de către nababii Securitătii a plecat de la un oier, nu degeaba si-a luat-o Gigi Becali pe cocoasă să-i ajungă.

Povestea miliardelor este una de manual, este un caz tipic ce exemplifică modul in care nomenclatura PCR si Securitatea si-au consolidat puterea imediat ce l-au lichidat pe Ceausescu."
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor