Inalta Curte de Justitie din Marea Britanie a programat pentru luna octombrie 2020 dezbaterile in cazul apelulului facut de milionarul Puiu Popoviciu impotriva unei decizii date de o instanta inferioara, pe 12 iunie 2019, de predare a acestuia autoritatilor din Romania.
Procesul ar putea fi insa amanat din cauza pandemiei de coronavirus. Precizarile sunt facute de Ministerul Justitiei, la o solicitare facuta de Ziare.com, privind stadiul procedurii de extradare din acest caz.
Omul de afaceri Gabriel "Puiu" Popoviciu a fost condamnat, pe 2 august 2017, de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 7 ani inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita, in dosarul "Baneasa". Decizia judecatorilor este definitiva.
In momentul in care justitia din Romania a dat sentinta, Puiu Popoviciu era in Marea Britanie si s-a predat, insotit de avocat, ofiterilor de la London Metropolitan Police. Ulterior, el a fost eliberat pe o cautiune de 200.000 de euro.
Procesul de extradare al lui Puiu Popoviciu este de negasit pe portalurile instantelor din Marea Britanie. Nici Ministerul Justitiei nu stie care este numarul de dosar in acest caz, conform raspunsului oferit Ziare.com.
"Impotriva numitului Gabriel Popoviciu a fost emis sa catre Curtea de Apel Bucuresti mandatul European de arestare cu nr. 3/ 3 august 2017 care a fost transmis de instanta, spre executare, autoritatilor britanice.
La data de 12 iunie 2019, autoritatile britanice au dispus predarea acestuia catre Romania, decizia fiind contestata de persoana solicitata.
Din informatiile pe care le detinem de la autoritatile britanice, dezbaterile in procedura apelului sunt programate in perioada octombrie 2020 la Inalta Curte (High Court), fara a fi in posesia unor detalii cu privire la numarul dosarului, cu mentiunea ca, in contextul pandemiei de COVID, pot interveni modificari.
Tot din informatiile mentionate de autoritatile britanice este cunoscut faptul ca numitul Gabriel Popoviciu a fost liberat pe cautiune in procedura mandatului european de arestare," precizeaza Ministerul Justitiei.
Dupa ce a fost condamnat, in august 2017, milionarul a deschis mai multe procese, cai extraordinare de atac, in care contesta decizia definitiva.
Era o perioada in care, intr-o campanie mediatica fara precedent, Puiu Popoviciu anunta ca l-a angajat ca avocat pe fostul director FBI din perioada mandatului lui Bill Clinton, Louis J. Freeh.
Intr-o declaratie publica, Freeh isi exprima atunci "profunda dezamagire" fata de decizia definitiva de condamanare a Inaltei Curti, adaugand ca "aceasta sentinta si condamnarea nu sunt sustinute nici de fapte, nici de lege."
"Echipa noastra a analizat cu atentie dovezile prezentate impotriva domnului Popoviciu la proces, inclusiv dovezi documentare si inregistrari pe ascuns ale conversatiilor sale. Acea analiza a documentat numeroase deficiente factuale si legale in cazul impotriva dlui Popoviciu," explica Louis J. Freeh.
Toate procesele deschise au fost respinse in serie.
Prima cale extraordinara de atac, contestatia in anulare, a fost inregistrata pe 30 august 2017.
Verdictul a venit in noiembrie 2018: "Respinge, ca neintemeiata, contestatia in anulare declarata de contestatorul Popoviciu Gabriel Aurel impotriva deciziei penale nr. 266/A din 2 august 2017, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul nr. 9577/2/2012. Obliga contestatorul la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva."
A doua cale extraordinara de atac, recursul in casatie, a fost inregistrata pe 28 februarie 2018 la Inalta Curte. O cale de atac care a fost facuta si de alti condamnati din acest caz.
Sentinta instantei a venit in iunie 2018: "Respinge, ca nefondate, recursurile in casatie declarate de inculpatii Alecu Ioan Niculae, Diaconescu Stefan, Popoviciu Gabriel Aurel si Bejenaru Andrei Mihai impotriva deciziei nr.266/A din data de 2 august 2017 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia Penala, pronuntata in dosarul nr. 9577/2/2012.
Obliga recurentii inculpati la plata sumei de cate 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Onorariile partiale cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu, in suma de cate 65 lei, raman in sarcina statului. Definitiva."
O a treia cale de atac impotriva deciziei viza "intervenirea unei legi penale noi", dupa ce CCR a dezincrimat partial infractunea de abuz in serviciu. Aceasta a fost inregistrata la Inalta Curte pe 18 aprilie 2019.
In septembrie 2019 a venit si sentinta instantei: "Respinge, ca nefondate, contestatiiile formulate de contestatorii Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel Aurel, SC Baneasa Investments SA, Baneasa Business & Technology Park SA si SC Baneasa Rezidential SRL impotriva sentintei penale nr.69/F din 21 martie 2019 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a II-a Penala, pronuntata in dosarul nr.420/2/2019 (227/2019). Obliga contestatorii la plata sumelor de cate 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva."
In fine, avocatii lui Puiu Popoviciu au deschis pe 24 octombrie 2019 un al patrulea proces, de revizuire a sentintei de condamnare.
Primul verdict a venit pe 10 decembrie 2019: "In baza art.459 alin. (5) C.proc.pen. respinge ca inadmisibila revizuirea formulata de revizuentul Popoviciu Gabriel Aurel. In baza art.275 alin. (2) C.proc.pen. obliga revizuentul la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare."
In februarie 2020, inalta Curte a respins definitiv recursul lui Popoviciu, potrivit portalului instantei: "Respinge, ca nefondat, apelul declarat revizuentul Popoviciu Gabriel Aurel impotriva sentintei penale nr. 236/F din 10 decembrie 2019 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia I Penala, pronuntata in dosarul nr. 6027/2/2019 (2776/2019).
II. Respinge, ca inadmisibil, apelul declarat de Pitcovici Petru Daniel impotriva aceleiasi sentinte penale. Obliga apelantii Popoviciu Gabriel Aurel si Pitcovici Petru Daniel la plata sumei de cate 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva. Pronun?ata in sedinta publica, astazi, 27 februarie 2020."
Singura veste buna pentru Popoviciu a venit din procesul in care se judeca latura civila a procesului Baneasa care trebuia sa stabileasca ce se intampla cu cele 224,6 de hectare care erau implicate in aceasta afacere.
Initial, Curtea de Apel Bucuresti a decis, in decembrie 2018, ca cele 224,6 de hectare, care au facut obiectul infractiunilor din dosarul in care omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de inchisoare, sa se intoarca la statul roman.
In iunie 2020, Inalta Curte a casat aceasat decizie si a decis rejudecarea acestui proces. Instanta a ridicat mai multe masuri asiguratoriii din acest caz.
puiu si adamescu, doi excroci paziti in schimbul sutelor... Vezi tot