Ancheta Zaris: Prejudiciu de un milion de euro, trecut sub tacere din ratiuni politice?

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 19:01
12138 citiri
Ancheta Zaris: Prejudiciu de un milion de euro, trecut sub tacere din ratiuni politice?
Foto: Adevarul

Peste 40 de perchezitii simultane, 10 persoane chemate la audieri, 1 milion de euro prejudiciu si niciun rezultat. Acesta este bilantul provizoriu al unei actiuni in forta a politistilor si ofiterilor SIF argeseni declansata in urma cu cateva zile si care are in centru firma Zaris din Maracineni, Arges, suspectata de evaziune fiscala.

Operatiunea a fost declansata joi dimineata (saptamana trecuta), cand, sub coordonarea procurorilor DNA Pitesti, peste 40 de controale au avut loc in Pitesti, Maracineni si Mioveni, iar peste 10 persoane au fost audiate, informeaza Curierul Zilei.

Anchetatorii au descins mai intai la sediul brutariei Zaris din Maracineni, unde isi are locuinta si patronul firmei, Constantin Zaharia, consilier local PNL la Mioveni. Zaharia este suspectat ca ar fi accesat fonduri structurale cu incalcarea legislatiei in vigoare, firma "Zaris Autocom" fiind beneficiara unei finantari europene prin programul FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala).

De asemenea, inspectorii ITM anunta ca ii vor intocmi lui Zaharia dosar penal pentru munca la negru, fiind indentificate 3 persoane fara carte de munca, printre care si un minor de 17 ani, informeaza ProArges.

Mai mult, anchetatorii au avut parte si de o supriza. La casa consilierului local PNL au fost descoperite o pusca "Walter", calibrul 4,5 mm, si un pistol, calibrul 2 mm, ambele cu aer comprimat. Chiar daca armele nu sunt letale, patronul de la Zaris risca un nou dosar penal pentru ca nu avea autorizatie de detinere pentru ele. Armele au fost ridicate si predate reprezentantilor Serviciului Arme Explozibili si Substante Periculoase.

Procurorii DNA Pitesti au mai facut descinderi si la alte firme de morarit, panificatie, banuite de frauda. Printre cei verificati s-au numarat si liderul PDL Maracineni Gheorghe Visan si consilierul local PDL din Maracineni Victor Deliu.

Evazionistii, prinsi in menghina anchetatorilor

Controale si la Finante

Descinderi au fost facute si in biroul directorului executiv adjunct de la DGFP Arges, Gheorghe Bobeica, si al inspectorului fiscal Constantin Robea, cel care a efectuat mai multe controale la firma Zaris.

Luni dimineata, acestia au fost audiati timp de aproximativ o ora la sediul DNA Pitesti, dar la plecare nu au vrut sa dezvaluie in ce calitate au fost chemati. La scurt timp a sosit la audieri si omul de afaceri Marius Tircomnicu.

De asemenea, marti dimineata, Constantin Zaharia, patronul firmei Zaris s-a prezentat la sediul DNA Pitesti si a stat de vorba cu procurorii mai bine de o ora. Acesta a fost chemat din nou la DNA si saptamana viitoare cand va aduce mai multe documente cerute de anchetatori.

Chiar daca surse din interiorul anchetei au declarat sub protectia anonimatului ca presupusa paguba produsa prin evaziune ar depasi un milion de euro, pana in prezent nu s-a dispus retinerea vreunui inculpat.

Conform presei locale, nu ar fi exclus ca faptul ca in centrul scandalului se afla lideri politici locali sa ii fi determinat pe anchetatori sa fie mai indulgenti.

Evaziunea fiscala a scapat de sub control

Este bine totusi ca sutele de ilegalitati inregistrate in ultima perioada au determinat autoritatile argesene sa ia masuri si sa inaspreasca controalele. Astfel, numai in luna august, comisarii de la Garda Financiara Arges au efectuat mai multe controale mai ales in mediul rural, unde se vinde paine si din poarta in poarta.

Comisarii Garzii Financiare Arges au controlat atunci firmele de panificatie din zonele Domnesti - Cosesti, Valea Valsanului si Malureni - Musatesti, iar doua societati au fost amendate cu 8.000 lei, deoarece nu emiteau bonuri fiscale si facturi. Una dintre acestea s-a ales si cu activitatea suspendata la punctele de lucru din zona. La cateva zile, inspectorii au mers din nou in control, insa situatia gasita in teren era identica: nu se emiteau bonuri fiscale. Sanctiunile aplicate la al doilea control s-au ridicat la 20.000 lei, informeaza Arges Expres.

Iar Argesul nu este o exceptie, evaziunea fiscala in domeniul panificatiei a atins cote alarmante in intreaga tara, lucru recunoscut inclusiv la nivel parlamentar. Aceasta ingrijorare a fost manifestata si intr-o intalnire ce a avut loc in urma cu cateva luni intre membrii Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor si reprezentantii Asociatiei Nationale de Morarit si Panificatie.

Cu acest prilej, a fost facuta o analiza a situatiei alarmante din morarit si panificatie, unde evaziunea fiscala este atat de mare incat oamenii de afaceri care lucreaza corect spun ca in asemenea conditii nimic nu-i mai ajuta sa reziste concurentei neloiale a evazionistilor.

"Problema noastra nu este accesul la creditare, la fonduri europene, ci fiscalitatea si derivata ei grava, care este evaziunea fiscala. Atat timp cat in domeniul panificatiei piata neagra depaseste 70%, ce sa mai cauti la banca? Daca nu se umbla la fiscalitate, situatia se va inrautati. Evaziunea fiscala a scapat de sub control", a declarat atunci Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Morarit si Panificatie, citat de recolta.eu.

Acesta a subliniat ca nu se stie cat vor mai rezista agentii economici din asociatie care inca lucreaza legal, in conditiile in care cei care fac evaziune fiscala acapareaza treptat piata in defavoarea lor. Din discutiile purtate a reiesit ca statul pierde din cauza pietei negre din panificatie peste 200 milioane de euro pe an.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Zaris perchezitii, #evaziune fiscala Zaris, #Constantin Zaharia Zaris , #DNA
Comentarii