ANI sesizeaza DNA in legatura cu fostul ministru al Muncii, Ioan Botis

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 20:55
3648 citiri
ANI sesizeaza DNA in legatura cu fostul ministru al Muncii, Ioan Botis

Inspectorii Agentiei Nationale de Integritate au sesizat DNA in legatura cu fostul ministru al Muncii Ioan Nelu Botis.

ANI a constatat ca Ioan Nelu Botis se afla intr-un conflict de interese, avand in vedere ca sotia acestuia este consilier pe un proiect finantat de Guvern si Uniunea Europeana.

In acest caz, procurorii anticoruptie vor deschide un dosar penal si vor stabili daca Botis a comis sau nu infractiunea de conflict de interese, care practic este una din formele coruptiei.

Potrivit legii, in situatia in care un functionar public ajuta prin atributiile de serviciu o ruda sau chiar pe sotul sau, in acest caz pe sotie, sa obtina un folos material pentru sine, el risca sa ajunga la inchisoare.

Alaturi de Botis vor da explicatii si sotia acestuia, dar si alte doua persoane cu functie in ONG. Acestia ar fi modificat actele asociatiei privind obiectul de activitate, imediat dupa ce Botis a devenit ministru, cu scopul de a obtine fonduri.

Sotia fostului ministru inchiria sediul asociatiei prin intermediul unei firme pe care o detine, obtinand lunar 5.500 de lei.

ANI precizeaza ca sotia lui Botis, in calitate de expert in cadrul Proiectului "Sansa la demnitate" respectiv, in calitatea de asociat unic si administrator al SC Mobil Construct SRL, ar putea fi cercetata pentru coruptie.

Proiectul "Sansa la demnitate" desfasurat de Asociatia "Parteneriat Euroactiv" Bistrita a fost aprobat si semnat la o data ulterioara numirii in functie a ministrului Botis Ioan Nelu.

In calitate de ministru al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Botis are atributii in gestionarea fondurilor structurale. Atat la data depunerii proiectului, cat si la data semnarii contractului de finantare, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Bistrita-Nasaud, prin reprezentant Ioan Botis, figura ca membru fondator al Asociatiei "Parteneriat Euroactiv" Bistrita, precizeaza ANI.

Inspectorii ANI mai aduc acuzatii sustinand ca sunt indicii privind savarsirea de posibile fapte de coruptie si de catre Dorin Radu Stoina, reprezentant al Asociatiei "Parteneriat Euroactiv" Bistrita si de Carmen Diana Magda, manager al proiectului.

ANI sustine ca si firma SC Mobil Construct SRL poate fi verificata pentru incalcarea prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

Scandal lasat cu demisie

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, marti seara, la Antena 3, ca spera ca Botis sa raspunda pentru faptele sale.

"Nu ma astept de la Boc sa zica ceva, ci de la ceilalti colegi, care care sper ca de data aceasta sa nu-l mai tina in brate", a spus Ponta.

ANI s-a sesizat din oficiu, in urma relatarilor aparute in presa, potrivit carora sotia lui Botis, consilier la un ONG, ar fi "ajutat" la primirea de fonduri europene nerambursabile, imediat dupa ce sotul ei a fost numit.

Botis l-a asteptat pe Basescu pentru a-si da demisia

Nelu Botis si-a dat demisia, saptamana trecuta, sustinand ca "la baza demisiei stau lucruri de onoare".

"Cu scuzele de rigoare, imi dau demisia. La baza demisiei, stau motive de moralitate. Imi cer scuze cetatenilor", a spus Botis. In mod special, el a cerut scuze cetatenilor din Bistrita care l-au sustinut in cariera politica si a multumit angajatilor Ministerului Muncii pentru rezultatele obtinute in cele 7 luni cand a fost seful lor.

Emil Boc - ministru interimar al Muncii, dupa demisia lui Botis

Seful Guvernului, Emil Boc, a preluat, vineri, mandatul de interimar la conducerea Ministerului Muncii.

Citeste si:
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Comentarii
Kiatra-Neamt
rank 5
Praf in ochii alegatorilor....daca ANI si-ar face treaba 99,9% din P.D.L. ar trebui trimisi la D.N.A. apoi la BERCEA MONDIAL...