Argumentele DNA in cazul Belina: Nu cred ca rolul CCR e de a exonera functionarii de rang inalt

Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 12:54
5969 citiri
Argumentele DNA in cazul Belina: Nu cred ca rolul CCR e de a exonera functionarii de rang inalt
Foto: Arhiva Ziare.com

Un procuror al DNA a sustinut, joi, in fata judecatorilor CCR, in timpul dezbaterii sesizarii din cazul Belina, ca o acceptare a conflictului constitutional, ceruta de Calin Popescu Tariceanu, echivaleaza cu o exonerare de raspundere penala a functionarilor publici cu rang inalt

"CEDO a statuat ca organele de urmarire penala trebuie sa realizeze o ancheta penala efectiva, apta, care sa stabileasca de principiu daca exista fapte penale. Daca i se interzice sa stabileasca acest aspect, nu avem sa stim daca functionarul public savarseste, ci este exonerat de rapundere, este mai presus de lege, ori nu cred ca acesta este rolul CCR, de a exonera raspunderea penala a functionarilor cu rang inalt", a sustinut reprezentantul DNA.

Potrivit acestuia, procurorul care instrumenteaza dosarul Belina nu a facut altceva "decat o cercetare penala care nu poate fi supusa obiectului controlului constitutional si nu poate face obiectul conflict juridic".

"Ce ar insemna ca de fiecare data cand un functionar public cu rang inalt care savarseste o fapta penala sa sesizeze instanta de contencios-constitutional si sa arate ca procurorul, atata vreme cat exercita rolul constitutional, nu poate sa-l ancheteze? Nu inseamna asta si incalcarea principiului separatiei puterilor in stat?

Ba da, pentru ca el nu va putea niciodata sa raspunda penal pentru ca prin diferite tertipuri sesizeaza diferite autoritati, in acest caz CCR, si obtine prin diferite decizii de spete, in care sa spuna ce sa faca un procuror, ce sa ancheteze", a mai spus reprezentantul DNA.

Acesta a adaugat ca se face o confuzie intre raspunderea penala si cea administrativa.

"Va rugam sa constatati ca nu exista niciun conflict juridic de natura constitutionala pentru simplu fapt ca procurorul efectueaza o cercetare penala potrivit atributului constitutional. Nu poti sa impui procurorului unde sa faca ancheta sau nu", a subliniat magistratul DNA.

Acesta a precizat ca obiectul dosarului DNA nu priveste modalitatea in care au fost emise hotararile de guvern.

"Niciodata procurorul nu verifica daca a fost emisa o HG in conditii de legalitate, ca e rolul instantelor judecatoresti. Procurorul are obligativitatea de a efectua cercetari penale, dar trebuie sa fie lasat sa-si exercite acest rol constitutional, ori dvs vi se cere sa stabiliti ce poate face un procuror si unde poate sa exercite o cercetare penala. Se incalca principiul statului de drept. Nu se poate ca in Romania secolului 21 sa vina un functionar cu rang inalt si sa impuna unde sa faca procurorul ancheta penala", a conchis reprezentantul procurorilor DNA.

Replica lui Toader

"Nu cred ca s-a pus problema de reducere a competentelor procurorului. (..) Cred ca temerea doamnei procuror este nejustificata, ca nimeni nu reduce din competenta procurorului, doar ce s-a cerut prin sesizare, procurorul sa ancheteze infractiuni, dar sa nu se subtituie nici instantei de contencios-administrativ si nici Guvernului, emitentului actului.

Distinctia intre hotarari de guvern individuale sau normative nu se justifica, ca tot Guvernul le adopta, legalitatea e tot la contencios, oportunitatea, cirscumstantele ii raman tot lui. Cred ca doamna procuror poate sa ramana impacata la gandul ca nimeni n-a pus problema stirbirii competentelor", a replicat ministrul Tudorel Toader.

Curtea Constitutionala a Romaniei dezbate, joi, sesizarea lui Calin Popescu-Tariceanu privind ancheta DNA legata de modul cum au fost adoptate in Guvern hotararile referitoare la insula Belina. Tariceanu a cerut CCR sa constate un conflict juridic de natura constitutionala intre Parchet si Guvern.

Citeste si CCR dezbate cazul Belina: Tudose l-a trimis pe Toader sa sustina argumentele lui Tariceanu impotriva DNA

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#CCR DNA Belina , #DNA