Asemanari intre procesul "Gripa aviara" si dezvaluirile privind pesta porcina. Ce s-a intamplat cu prejudiciul de milioane de euro

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 10 August 2018, ora 11:05
6524 citiri
Asemanari intre procesul "Gripa aviara" si dezvaluirile privind pesta porcina. Ce s-a intamplat cu prejudiciul de milioane de euro
Foto: Arhiva Hepta.ro

Lipsa unui cadru legal care sa reglementeze modul de efectuare a dezinfectiei mijloacelor de transport rutier, un ordin ministerial care a urgentat procedurile de achizitie si o decizie a Curtii Constitutionale, privind abuzul in serviciu, au dus la clasarea celor mai multe acuzatii din cazul "Gripei aviare". Din 14 persoane trimise in judecata, doar patru au primit condamnari.

Scandalul privind efectele epidemiei de pesta porcina africana in Romania readuce in discutie un caz similar, care a avut loc in urma cu 13 ani. Este vorba de epidemia de gripa aviara din 2005, cand zeci de mii de pasari au fost ucise.

Ancheta din cazul gripei aviare a vizat modul in care firma Lumi SRL Iasi, administrata de afaceristul Tonel Ursachi, a primit contracte de dezinfectie in puncte feroviare si rutiere, finantate din bani publici, atat de la Compania Nationala Caile Ferate Romane (CNCFR), cat si de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri din Romania (CNADR) . Prejudiciul: 20,4 milioane de lei, circa 5,8 milioane de euro.

Firma avea un singur angajat si niciun fel de utilaje. De altfel, activitatile stabilite prin contractele de dezinfectie au fost efectuate de 12 firme subcontractante.

Acuzatiile

Un numar de 14 persoane au fost trimise in judecata in 2011: functionari ai statului care au semnat contractele si afaceristii implicati. Cele mai cunoscute nume: Victor Butean, seful Directiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agentiei de Sanatate Publica a Ministerului Transporturilor, Mihaela Sorina Hincu, directorul general al Agentiei de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Transporturilor, si Tonel Ursachi.

Acuzatiile din rechizitoriu: luare si dare de mita, constituire de grup infractional organizat, abuz in serviciu, spalarea banilor si mai multe infractiuni economice.

Condamnarile in fond, intoarse

In iunie 2017, dupa sase ani de procese, un singur inculpat a fost condamnat la inchisoare cu executare (Victor Butean), trei afaceristi au primit pedepse cu suspendare, doua persoane (afaceristul Tonel Ursachi si Aurel Balut - fost director general al CNADR) au decedat in timpul procesului, iar alti opt acuzati au fost achitati.

Magistratii au respins si recuperarea prejudiciului estimat de procurori la 5,8 milioane de euro. Decizia definitiva a fost data de Curtea de Apel Bucuresti.

In iunie 2015, in prima instanta, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe 12 dintre cei 14 inculpati la pedepse cuprinse intre 2 ani si 4 luni cu suspendare si 4 ani si 9 luni cu executare. In cazurile lui Ursachi si Balut, instanta a incetat procesul.

Decizia CCR

Ce a intervenit intre sentinta de la fond si cea din apel? Curtea Constitutionala a decis, pe 15 iunie 2016, ca in definitia abuzului in serviciu, sintagma "indeplineste in mod defectuos" trebuie interpretata prin "indeplineste cu incalcarea legii". Prin "lege" intelegandu-se doar legi, ordonante simple si ordonante de urgenta.

Nu si daca functionarul incalca reglementari secundare: hotarari de guvern, fisa postului, ordin ministerial, ordin de prefect, caiet de sarcini etc. Decizia CCR a cantarit decisiv in luarea deciziei de achitare, potrivit motivarii deciziei.

Ordinul ministerial

In plus, probatoriul a relevat faptul ca la nivel de ministru al Transporturilor s-a convenit ca activitatea de dezinfectie sa fie incredintata firmei Lumi SRL, in conditiile in care Ministerul Transporturilor era pentru prima data implicat intr-o astfel de activitate.

Aparitia virusului gripei aviare pe teritoriul Romaniei in cursul lunii octombrie 2005 a constituit un precedent care a produs ingrijorare la nivelul Executivului, noteaza judecatorul.

"Activitatea de dezinfectie trebuia a fi efectuata de urgenta, in conditiile art.12 lit.h din Legea nr.60/2001, desfasurarea unei proceduri de licitatie obisnuita ar fi insemnat un orizont de asteptare de circa 3 luni, ceea ce in conditiile concrete exceptionale nu putea fi realizata", a motivat urgenta instanta.

"Am respectat ordinele primite"

Functionarii ar fi actionat in baza Ordinului ministerial nr.1723/2005, in care masura instituirii filtrelor rutiere, fluviale si feroviare a fost luata si mentinuta in cadrul sedintelor Comandamentului antiepizootic central.

"Curtea remarca conduita inculpatilor in perioada incheierii celor doua contracte, respectiv faptul ca au perceput aducerea la indeplinire a Ordinului nr.1723/2005 ca o indatorire de serviciu, decizia fiind luata de catre conducerea Ministerului Transporturilor.

De asemenea, inculpatii mai sus mentionati nu au cunoscut societatea ce urma sa desfasoare activitatile de dezinfectie ori pe reprezentantul acesteia, nu au avut vreo contributie in desemnarea firmei, astfel ca nici in plan subiectiv nu au avut reprezentarea faptului ca prin semnarea contractului vor cauza un prejudiciu in patrimoniul CNADNR, respectiv CFR", arata Curtea de Apel Bucuresti.

Functionarii s-au aparat in fata instantei aratand ca au respectat ordinele date de sefii lor. "Fara indoiala ca fapta inculpatilor P.T., I. F.-C., V. D., P. T., B. A. si L. L. exista, de altfel, nu au contestat semnarea contractelor pe baza careia s-a construit acuzatia de abuz in serviciu, insa nu constituie infractiune si nu intra in sfera ilicitului penal pentru considerentele expuse anterior", arata Curtea de Apel Bucuresti.

Nu erau stabilite reguli

Potrivit sentintei, o expertiza realizata in acest proces a dezvaluit ca in anul 2005 nu exista un cadru legal care sa reglementeze modul de efectuare a dezinfectiei mijloacelor de transport rutier prin proceduri clare cu privire la organizarea, functionarea si controlul actiunilor de dezinfectie, precum si cu privire la modul de stabilire a eficientei activitatii de dezinfectie efectuate pe drumurile nationale.

Curtea de Apel a mai criticat faptul ca in cauza nu a fost efectuata o expertiza tehnica de specialitate din care sa rezulte, cu grad de certitudine, distanta maxima de la focar pana la care dezinfectia producea efecte.

"In acelasi sens, nu s-a efectuat la acel moment o analiza cu privire la limita concentratiei de substanta dezinfectanta, necesara pentru eficienta activitatii de dezinfectie", arata judecatorii.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Gripa aviara DNA, #Gripa aviara achitari, #Gripa aviara dosar, #Gripa aviara proces , #DNA