Avocatul lui Marko Attila, deputatul cautat de DNA: A ales sa traiasca in alta tara

Joi, 26 Martie 2015, ora 19:55
6147 citiri
Avocatul lui Marko Attila, deputatul cautat de DNA: A ales sa traiasca in alta tara
Foto: Radio Resita

Eugen Iordachescu, avocatul deputatului UDMR Marko Attila (foto), pentru care DNA a cerut pentru a doua oara arestarea preventiva, a declarat, joi, ca acesta a ales sa traiasca in Ungaria, considerandu-se nedreptatit de o decizie a instantei prin care a fost condamnat la inchisoare cu suspendare.

In luna noiembrie, Marko Attila a fost condamnat de Curtea de Apel Ploiesti la 3 ani de inchisoare cu suspendare, intr-un dosar privind retrocedarea unor imobile deschis cu 4 ani inainte, judecatorii apreciind ca se face vinovat de abuz in serviciu.

Deputatul Marko Attila, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare

De asemenea, in luna decembrie, DNA a cerut si Camera Deputatilor a incuviintat ridicarea imunitatii sale in vederea arestarii preventive intr-unul din dosarele ANRP in care a fost arestata si fosta sefa DIICOT Alina Bica.

Deputatul a fugit in Ungaria si de atunci nu s-a mai intors in tara. Joi, procurorii DNA au adresat o noua solicitare Camerei Deputatilor de ridicare a imunitatii in vederea arestarii preventive, intr-un alt dosar ANRP.

DNA cere din nou retinerea deputatului fugar Marko Attila

Intr-o interventie telefonica la postul Digi24, avocatul Eugen Iordachescu a declarat ca Marko Attila, clientul sau, considera condamnarea sa nejustificata si a decis sa plece in Ungaria.

"Este dreptul domniei sale sa mearga sa traiasca in alta tara", a subliniat avocatul.

Intrebat daca este corect sa fie membru al Parlamentului Romaniei si sa traiasca in Ungaria, avocatul a replicat ca "nu se pune problema in acesti termeni".

De asemenea, intrebat daca deputatul a fost remunerat pe perioada in care a lipsit de la Parlament, avocatul a spus ca nu are date, dar "este cert" ca deputatul si-a luat concediu.

Eugen Iordachescu a subliniat ca Marko Attila a apreciat ca "i-au fost incalcate drepturi fundamentale" si a anuntat ca se asteapta motivarea hotararii de condamnare definitiva pentru a fi atacata la CEDO.

"E in curs de redactare plangerea catre CEDO (...) S-a apreciat ca acestia (judecatorii, n.red.) nu au actionat intr-un mod impartial", a explicat avocatul.

In ceea ce priveste noua solicitare de arestare preventiva facuta de DNA, avocatul Iordachescu a declarat: "In ceea ce priveste alte dosare care sunt pe rol, pozitia domnului Marko Attila vizavi de noile dosare este una consecventa: nu recunoaste niciuna dintre invinuiri, apreciaza si aceste cauze ca fiind nejustificate si crede ca este un abuz pe care il suporta domnia sa".

In plus, avocatul lui Marko Attila a afirmat ca deputatul considera "totalmente nelegale aceste demersuri", dar a recunoscut ca daca o instanta va aproba emiterea unui mandat de arestare european pe numele clientului sau, "va trebui sa fie pus in executare".

"Au fost situatii in care statele solicitate au dat curs acestui gest si au extradat persoanele respective, au fost situatii in care fata de aceste persoane arestate in lipsa si pentru care s-a emis mandat nu au fost extradate. Depinde de situatia concreta, in fiecare caz in parte. Se supune unei cenzuri ale altui judecator, din statul respectiv", a declarat Iordachescu.

Intrebat daca clientul sau are incredere in judecatorii din Ungaria, avocatul a raspuns: "Nu stiu, habar nu am, s-ar putea sa nu aiba incredere".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#avocat Marko Attila fugit Ungaria, #Marko Attila deputat fugit Ungaria , #DNA