BBC: Oamenii cu fete lungi ies de la DNA de parca ar fi intr-o telenovela. Chiar si "blonda presedintelui"

Vineri, 20 Februarie 2015, ora 10:22
6338 citiri
BBC: Oamenii cu fete lungi ies de la DNA de parca ar fi intr-o telenovela. Chiar si "blonda presedintelui"

Activitatea DNA din ultima perioada, cu dosare grele si arestare dupa arestare la nivel inalt, i-a uimit si pe jurnalistii straini, care lauda fenomenul anticoruptie din Romania.

"Reporterii TV asteapta in fata sediului Directiei Nationale Anticoruptie din Bucuresti sa vada cine va fi urmatorul. Oamenii cu fete lungi care ies din cladire incatusati, odata puternici si influenti, parca ar fi intr-o telenovela", scrie jurnalistul BBC Nick Thorpe, corespondent din Europa Centrala.

Reuters, despre baschetbalista din fruntea DNA si mizeriile Elenei Udrea

Fosti ministri, moguli de presa, judecatori, procurori, chiar si preferata fostului sef de stat Traian Basescu, Elena Udrea - supranumita "blonda presedintelui" - toti sunt investigati de DNA.

Elena Udrea, in arest la domiciliu - ce nu are voie sa faca

Elena Udrea, fost ministru al Turismului si fost candidat la prezidentiale, a fost arestata saptamana trecuta. In prezent, ea este deputat in Parlamentul Romaniei, aminteste ziaristul BBC.

El adauga ca ultimele tinte ale DNA ii includ pe mama premierului Victor Ponta, sora acestuia si cumnatul Iulian Hertanu.

Detaliul esential pe care Ponta nu il stie despre cumnatul sau arestat

La opt ani dupa ce a aderat la Uniunea Europeana si la 13 ani dupa infiintarea DNA, se pare ca Romania, in sfarsit, a inceput sa joace dur in lupta impotriva coruptiei, fiind laudata inclusiv de Comisia Europeana.

Presiunile UE

"Romania este pe drumul cel bun si trebuie sa ramana pe el", declara prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, luna trecuta, in timp ce prezenta cel mai recent raport MCV, care analizeaza rezultatele inregistrate in combaterea coruptiei si asigurarea statului de drept.

Lider european, despre raportul MCV: Romania e pe drumul cel bun, trebuie sa ramana pe el

"Combaterea coruptiei ramane cea mai mare provocare si cea mai mare prioritate", a adaugat, totusi, oficialul european.

Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost demarat de UE in 2007, pentru a monitoriza reformele judiciare si lupta impotriva coruptiei din Romania si Bulgaria. Rezultate pozitive ale acestor rapoarte sunt cruciale pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Doar anul trecut 1.138 de figuri publice, printre care politicieni de top, oameni de afaceri, judecatori si procurori au fost condamnati in urma dosarele DNA, condusa de procurorul sef Laura Kovesi - rata este de patru condamnari pe zi (exceptand zilele libere).

Ce s-a schimbat in Romania?

"In doar trei ani, ambele mari partide - portocaliii (democrat-liberalii) si rosiii (social-democratii) - au fost invinse in alegeri", sustine politologul Alina Mungiu Pipidi, presedintele Societatii Academice din Romania (SAR).

Rezultatul este ca "mafia transpartinica" - obisnuita sa conduca tara, sa fraudeze sume uriase din bani europeni, sa se eschiveze de la plata taxelor catre stat si sa cumpere judecatori si procurori - incepe sa fie destructurata.

AFP, bila alba pentru DNA si Romania: Imunitatea celor puternici si influenti e pe sfarsite

La fel de importanta, continua Mungiu Pipidi, este prezenta lui Klaus Iohannis, ales presedinte in luna noiembrie a anului trecut. Ca un strain de clasa politica, el nu este un semnatar al intelegerilor secrete dintre principalele partide care au dictat in politica ultimilor 25 de ani.

Un exemplu tipic al dosarelor DNA este cel care a dus la condamnarea fostului ministru al Sportului si Tineretului, Monica Iacob Ridzi. Ea a fost condamnata la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu.

Monica Iacob Ridzi, condamnata definitiv la 5 ani de inchisoare cu executare

DNA se bazeaza pe sprijinul serviciilor secrete pentru a obtine interceptari telefonice ale politicienilor si oamenilor de afaceri, mai precizeaza corespondentul BBC.

"Pana acum, serviciile erau selective cu privire la cine este investigat si cine nu. Dar in momentul de fata nu mai sunt", a incheiat Mungiu Pipidi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#DNA BBC, #DNA coruptie Romania, #politicieni coruptie romania, #dosare DNA , #DNA