Birsan cere anularea hotararii CSM de avizare a perchezitiei in cazul sotiei sale

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 22:28
1985 citiri
Birsan cere anularea hotararii CSM de avizare a perchezitiei in cazul sotiei sale
Foto: Curentul

Judecatorul roman la CEDO, Corneliu Birsan, a depus la Curtea de Apel Bucuresti o cerere de anulare a hotararii Consiliului Superior al Magistraturii, prin care s-a avizat solicitarea procurorilor anticoruptie de perchezitionarea a locuintei sotiei sale, judecatoarea de la ICCJ Gabriela Birsan.

Cererea de anulare a fost depusa pe 19 octombrie la Curtea de Apel Bucuresti, primul termen fiind stabilit de instanta pentru data de 18 ianuarie 2012.

Sectia pentru judecatori a CSM a decis, pe 18 octombrie, cu unanimitate de voturi, sa respinga plangerea prealabila a judecatorului CEDO Corneliu Birsan impotriva hotararii sectiei prin care s-a incuviintat perchezitia domiciliara in cazul sotiei sale.

Judecatorul Corneliu Birsan a cerut Sectiei pentru judecatori a CSM revocarea hotararii acesteia, prin care s-a avizat perchezitionarea locuintei sotiei sale. In plangerea transmisa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecatorul Birsan a cerut "revocarea in tot, ca ilegala, cu efect retroactiv, a hotararii din 6.10.2011 a Sectiei pentru judecatori, prin care s-a incuviintat perchezitia domiciliului judecatoarei Gabriela Victoria Birsan".

Corneliu Birsan a sustinut ca domiciliului sotiei sale coincide cu al sau, iar in temeiul articolului 1 din Protocolul Aditional numarul 6 al Acordului general privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei, ratificat de Romania prin Legea 6/1999, judecatorii CEDO, dar si sotii si sotiile lor, se bucura de privilegiile si inunitatile acordate trimisilor diplomatici.

Judecatorul roman la CEDO sustine ca decizia Sectiei pentru judecatori a Consiliului, prin care s-a avizat perchezitia la domiciliul sotiei sale, este "nelegala si lovita de nulitate absoluta", deoarece incalca grav imunitatea unui judecator al Curtii Europene a Drepturilor Omului.

"In cazul in care prezenta plangere administrativa prealabila nu va fi rezolvata favorabil si in termen legal, imi rezerv dreptul de a introduce actiune in contencios administrativ, atat impotriva Consiliului Superior al Magistraturii, cat si a persoanelor vinovate, solicitand anularea actului ilegal, precum si obligarea solidara la despagubiri. Imi rezerv de asemenea dreptul de a formula plangere penala", a aratat Corneliu Birsan, in finalul scrisorii adresate CSM.

Judecatoare de la Inalta Curte urmarite penal

DNA a anuntat oficial, printr-un comunicat transmis pe 10 octombrie, inceperea urmaririi penale pe numele judecatoarelor Gabriela Birsan, presedintele Sectiei Contencios a instantei supreme, si Iuliana Pusoiu, de la aceeasi sectie, cele doua fiind suspectate de trafic de influenta. Potrivit comunicatului DNA, in acelasi dosar sunt urmariti penal si avocata Claudia Gherbovan Silinescu si omul de afaceri Gabriel Chiriac, pentru cumparare de influenta.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, in perioada mai 2010 - mai 2011, judecatoarele Birsan si Pusoiu ar fi primit, in mod repetat, de la avocata Gherbovan - Silinescu si de la omul de afaceri Gabriel Chiriac, diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, dar si suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant sau asigurarea folosintei gratuite a unui apartament din Paris.

"Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal", se mai arata in comunicatul DNA.

Omul de afaceri Gabriel Chiriac s-a prezentat, pe 10 octombrie, la DNA, pentru a i se aduce la cunostinta invinuirea in acest caz. De asemenea, judecatoarele Gabriela Birsan si Iuliana Pusoiu, precum si avocata Gherbovan Silinescu au fost audiate, pe 7 octombrie, de procurorii anticoruptie. Cu o zi inainte, pe 6 octombrie, anchetatorii au facut perchezitii la locuintele celor doua judecatoare, dupa obtinerea unui aviz din partea Sectiei pentru judecatori a CSM.

De altfel, presedintele CSM, Horatius Dumbrava, a semnalat Inspectiei Judiciare materialele din presa referitoare la judecatoarele Gabriela Birsan si Iuliana Pusoiu, de la instanta suprema, vizate de o ancheta a DNA, cerand sa verifice informatiile, astfel incat sa se stabileasca daca exista abateri disciplinare sau incalcari ale Codului deontologic al magistratilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Corneliu Birsan, #judecatoare Birsan urmarita penal, #judecatoare Inalta Curte DNA, #Gabriela Birsan judecatoare ICCJ , #DNA