Cad in serie probele stranse cu ajutorul SRI: Magistratii anuleaza interceptarile in procesul in care fosta senatoare Tudor este judecata pentru coruptie

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 17 Iulie 2020, ora 13:49
13830 citiri
Cad in serie probele stranse cu ajutorul SRI: Magistratii anuleaza interceptarile in procesul in care fosta senatoare Tudor este judecata pentru coruptie
Foto: Senatul Romaniei (Arhiva)

Curtea de Apel Bucuresti a constatat joi seara nulitatea absoluta a interceptarilor convorbirilor si comunicarilor telefonice, efectuate in baza unor mandate pe siguranta nationala emise de Inalta Curte, in dosarul ASF, in care sunt judecati fostul senator Doina Tudor si sotul acesteia, fostul vicepresedinte al ASF, Daniel Tudor, judecati pentru fapte de coruptie.

Doina si Daniel Tudor au fost achitati de Tribunalul Bucuresti in acest caz, in iunie 2018, pentru complicitate la luare de mita, respectiv luare de mita, dar decizia nu este definitiva. Cazul este pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.

In acest dosar intocmit de DNA a fost judecat si fostul senator Marian Ovidiu, insa acesta a fost deja condamnat, la doi ani de inchisoare cu executare.

Curtea de Apel Bucuresti a constatat joi seara nulitatea absolute a probelor rezultate din mai multe mandate emise de Inalta Curte si a exclus din materialul probator procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice. Minuta instantei, la finalul articolului.

Caz similar cu SOV

Aceiasi instanta, Curtea de Apel Bucuresti, a constatat joi seara nulitatea absoluta a interceptarilor convorbirilor si comunicarilor telefonice, efectuate in baza unor mandate pe siguranta nationala emise de Inalta Curte, in dosarul milionarului Sorin Ovidiu Vintu, judecat pentru cumparare de influenta. DNA are termen doua saptamani sa comunice magistratilor daca mentin decizia de trimitere in judecata a lui SOV ori solicita restituirea cauzei.

Aceste decizii de anulare a probelor stranse de SRI vin dupa ce in februarie 2020, CCR a admis o exceptie de neconstitutionalitate, ridicata de fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, privind o prevedere din Codul de procedura penala, legata de folosirea interceptarilor in procesele penale. In urma acesteia, SRI nu mai poate sesiza procurorii daca in timpul interceptarii pe mandate de siguranta nationala sesizeaza infractiuni de drept comun.

Minuta in cazul sotilor Tudor

"Admite cererile de constatare a nulitatii absolute a probelor rezultate din autorizatia nr. 1232/30 octombrie 2013 emisa in baza incheierii nr. 122/30 octombrie 2013 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, prelungita in baza incheierilor nr. 143/28 noiembrie 2013 si nr. 162/23 decembrie 2013 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul nr. 28/2013 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (dosar de urmarire penala nr. 327/P/2013 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie) formulate de inculpatii Tudor Doina Anca si Tudor Daniel George.

Exclude din materialul probator procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei nr. 1232/30 octombrie 2013 emise in baza incheierii nr. 122/30 octombrie 2013 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, prelungita in baza incheierilor nr. 143/28 noiembrie 2013 si nr. 162/23 decembrie 2013 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul nr. 28/2013 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (dosar de urmarire penala nr. 327/P/2013 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie), din datele de 15 octombrie 2013 ora 17:54:18 (vol. II d.u.p. f. 273-274) si 15 octombrie 2013 ora 17:17:37 (vol. II d.u.p. f. 276-277) si interceptarile convorbirilor telefonice efectuate in baza autorizatiei mentionate aflate la dosarul cauzei, pentru care nu exista procese-verbale de redare a convorbirilor telefonice," este minuta Curtii de Apel Bucuresti, conform portalului instantelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#interceptari CCR, #Doina Tudor DNA , #DNA