Cand vine DNA? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 23 Martie 2015, ora 18:33
8404 citiri
Cand vine DNA? (Opinii)

Vad ca o noua spaima incepe se se propage in spatiul public: statul este blocat pentru ca niciun functionar, indiferent de rang, niciun primar nu mai indrazneste sa semneze nimic deoarece pentru orice semnatura il poate lua DNA.

Il auzeam chiar si pe premier care ne spunea cum cauta un kamikaze pentru Finante, dupa ce dl Valcov a demisionat anchetat si chiar propus spre arestare de catre DNA.

Mi se pare o spaima falsa, daca nu cumva chiar manipulatoare, care pleaca fie de la necunoasterea prevederilor penale, fie din voita lor distorsionare.

Vedeti, orice infractiune are asa-numitele elemente constitutive care o definesc. Este vorba, in primul rand, de actiunea sau inactiunea sanctionata de lege. Ce trebuie sa faci sau sa nu faci ca sa cazi sub incidenta legii penale. Sa pretinzi mita sau sa nu refuzi promisiunea ei, sa semnezi o hartie care genereaza un prejudiciu sau sa nu semnezi o hartie care ar impiedica un prejudiciu etc.

Dar ceea ce faci sau nu faci trebuie sa fie si cu o anumita forma de vinovatie ceruta de lege. Daca aceasta forma de vinovatie ceruta de lege nu exista, nu exista nici infractiunea, chiar daca actiunea sau inactiunea sanctionate de lege exista.

In legea penala exista, simplificand putin, culpa, adica a comite o fapta ilegala din greseala, fara sa urmaresti sau sa accepti producerea rezultatului. Si exista intentia, atunci cand faci ceva ilegal, prin actiune sau inactiune, urmarind producerea rezultatului sau fiind constient de producerea acelui rezultat si asumandu-ti-l.

Ca sa fie mai simplu de inteles, daca dai cu masina peste cineva si il omori, tocmai pentru ca nu ai vrut sa-l omori, nu ai avut deci intentia, esti condamnat pentru ucidere din culpa. Daca bagi cutitul in inima unui om, se numeste omor, alta infractiune, pentru ca exact asta ai vrut sa faci, asta ai intentionat, sa ii iei viata.

Atunci cand o fapta pentru care legea cere ca forma de vinovatie intentia este comisa din culpa, adica din greseala, infractiunea nu exista. Si existenta vinovatiei in forma ceruta de lege trebuie dovedita.

DNA nu ancheteaza infractiuni din culpa. Ancheteaza infractiuni comise cu intentie. Nu ancheteaza bieti oameni naivi care nu stiau ce fac, ci oameni cat se poate de constienti de ilegalitatea pe care o comit. A semna "ca primarul", fara sa verifici totul, pentru ca ai fost "motivat" sau pentru ca asa ti-a cerut seful de institutie sau partid, stiind ca legea te obliga sa verifici, inseamna intentie.

Daca esti pus acolo sa-ti faci treaba si nu o faci, desi stii exact in ce consta ea si care este efectul daca nu ti-o faci, nu esti un naiv nevinovat.

In plus, cele mai multe dintre infractiunile de coruptie, daca nu chiar toate, presupun ca element constitutiv o forma de spaga. Trafic de influenta e atunci cand tu, deputat, ii promiti unui primar ca ii rezolvi o finantare din care iti vine un parandarat, de exemplu, nu atunci cand omul vine la tine in audienta si iti spune ce si-ar dori el, iar tu te duci cu dorinta lui legala la ministru sa-l intrebi ce e posibil in mod legal, fara sa ii pretinzi primarului nimic sau fara sa accepti promisiunea acestuia ca o sa-ti pice ceva.

Auzeam recent la Antena 3 un primar din Uricani care se plangea ca nu se mai poate duce la Bucuresti sa vorbeasca cu cineva in interesul obstii. Poate linistit, daca vrea numai lucruri legale prin mijloace legale, fara spaga.

Nu exista coruptie fara spaga, primita sau promisa, in bani, obiecte sau alte avantaje, indiferent care. Nu exista coruptie fara intentie. Sunt elemente fara de care nu discutam de asemenea infractiuni, deci despre catusele DNA.

Asadar, toata timorarea aceasta a bietilor primari, functionari publici sau ministri este falsa. Semnati, baieti, linistiti tot ce e legal si fara sa luati nimic pentru asta si nu veti pati nimic. DNA vine pentru intentie si spaga si e foarte bine daca v-a intrat bine in cap ca vine.

Asa ca ma tem ca nivelul blocajului mereu invocat da de fapt dimensiunea nivelului coruptiei. Si daca e asa, foarte bine ca nu se mai semneaza nimic ilegal. Inseamna ca si palierul preventiv al asaltului DNA incepe sa produca efecte.

Si in loc sa planga de mila "blocatilor" si "timoratilor", daca e de buna credinta, ceea ce nu mai cred demult, dl Ponta ar trebui sa inceapa sa-i "caute" de ce nu semneaza, ce-i impiedica, unde e problema la ei si la sefii lor, in institutiile cu pricina.

Citeste si:
USR PLUS îi solicită lui Florin Cîțu să prezinte un raport privind campania de vaccinare: ”E un eșec. Singurul responsabil e premierul”
USR PLUS îi solicită lui Florin Cîțu să prezinte un raport privind campania de vaccinare: ”E un eșec. Singurul responsabil e premierul”
Liderul deputaţilor USR PLUS Ionuţ Moşteanu a solicitat ca premierul Florin Cîţu să vină în Parlament ca să prezinte un raport cu privire la campania de vaccinare. El mai spune că...
Deputat PNL susținător al lui Cîțu, scos de pe grupul de WhatsApp al filialei pro-Orban. Parlamentarul a întrebat despre finanțarea campaniei interne
Deputat PNL susținător al lui Cîțu, scos de pe grupul de WhatsApp al filialei pro-Orban. Parlamentarul a întrebat despre finanțarea campaniei interne
Deputatul PNL Cristian Băcanu, cel care la începutul lunii iulie a pierdut alegerile pentru șefia filialei PNL Sector 5 în fața candidatului pro-Orban Dan Meran, a fost scos de pe grupul de...
Sursa: Ziare.com