Ziare.com

Caracatita spagii in Sanatate: Cum se fura banii celor mai vulnerabili pacienti

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 17 Iulie 2018, ora 07:37

   

Caracatita spagii in Sanatate: Cum se fura banii celor mai vulnerabili pacienti
Sume uriase de bani din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), gestionat de CNAS si casele de asigurari subordonate, sunt folosite ca sursa de finantare pentru alte activitati, prin coruptia sistemica a functionarilor publici, acuza procurorii anticoruptie.

Mai multe discutii ambientale dintre sefi si directori din cadrul Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) au scos la iveala un lucru surprinzator: este dificil de stabilit pe cale administrativa, aproape imposibil, decontarile frauduloase in domeniul ingrijirilor medicale la domiciliu.

In plus, la nivelul CNAS erau descurajate controalele acolo unde apareau probleme, pentru a nu atrage atentia altor autoritati. Un fost sef al institutiei ii avertiza pe subordonati ca apar in infomarile transmise de serviciile secrete si sa fie mai prudenti. Motivul: nu voiau sa fie deranjati de anchete si sa atraga atentia opiniei publice asupra institutiei.

Detaliile apar in dosarul in care au fost trimise in judecata 59 de persoane, intre care fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) Marian Burcea si alti membri ai conducerii CNAS si ai Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CNASMB).

De asemenea, au fost trimise in judecata 31 de firme si asociatii.

In acest caz fara precedent, vizand fapte de coruptie din Sanatate, apar nume grele din serviciiile secrete si masonerie.

Politicienii stiu situatiaO alta proba surpriza a venit de la fostul sef al Directiei Generale de Monitorizare Antifrauda din CNAS, Alin Sergiu Costache, trimis in judecata in acest caz. Acesta a facut un denunt in care a atras atentia asupra unor nereguli majore. Una din acestea: incepand cu anul 2015, FNUASS a fost devalizat cu sumele de bani necesare platii maririlor salariale ale personalului medical din spitale.

Acest lucru s-a facut in pofida faptului ca, din acest fond, nu pot fi decontate decat servicii medicale, salariile personalului medical fiind in sarcina Ministerului Sanatatii. Totul s-a facut in contextul in care politicienii stiau acest lucru.

DNA da ca exemplu a subordonarii politice a oficialilor din CNAS cazul fostului sef al institutiei, Marian Burcea - judecat in acest caz. Marian Burcea a fost sunat pe 22 august de Vasile Blaga, lider PDL/PNL, care i-a cerut sa ii aduca un pachet de tigari la sediul din Modrogan. "Iar Burcea Marian a executat dispozitia cu rapiditate si exces de zel, cumparand un cartus de tigari", noteaza ilarul situatiei procurorul DNA.

Verificarea pe terenPentru a verifica daca aceste decontari frauduloase pot fi atat de greu de stabilit, procurorii DNA au facut cateva controale la pacienti, care teoretic erau ingrijiti la domiciliu de o firma specializata. Cel putin asa aparea in datele oficiale. Pentru verificare, procurorii DNA au apelat la ajutorul unui colaborator sub acoperire, care lucra la o firma de ingrijiri la domiciliu.

Primul caz, un barbat de 62 de ani, care locuia pe strada Herta din Sectorul 2 si figura in actele medicale cu status ECOG 4, adica imobilizat 100% in pat. Serviciile in acest caz erau decontate de CASMB. In realitate, potrivit inregistrarilor audio-video, acesta se deplasa fara probleme prin locuinta, a purtat discutia in picioare cu colaboratorul si a afirmat ca singura ingrijire medicala de care a beneficiat a fost schimbarea unui pansament in dreptul degetelor de la un picior, fara legatura cu faptul ca suferise si o interventie chirurgicala in zona genitala.

Cardul, folosit de firmeContrar normelor legale, cardul pacientului fusese incredintat firmei de ingrijiri medicale, aspect pe care angajatii CASMB il puteau verifica in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), pe baza datelor de logare. Nimeni nu a facut acest lucru.

Colaborator DNA: Ce vreau sa va intreb, cu... cu cardul. I-l lasati fetei si vine ea sa vi-l aduca?
Pacient: Da! Da, da, da!
Colaborator DNA: Sau cum... sau cum faceti?
Pacient: Da, da, i-l las si... Mi l-a lasat ca... Uite, i l-am ... [neinteligibil] ...
Colaborator DNA: Vi-l aduce ea cand aveti nevoie si in rest sta la firma?
Pacient: Da, da, da! Da, da, da! Uite, acuma i l-am pus... ieri, ca ieri am luat reteta... I l-am pus aicea pe ...[neinteligibil]... daca cumva vine, sa-si ia cardul, ca am inteles ca tre' sa-l valideze acolo

Batranul care-si platea singur serviciileUrmatorul caz, un batran de 87 de ani care locuia in cartierul Pantelimon. Acesta beneficia de ingrijiri medicale la domiciliu decontate de CASMB, figurand in actele medicale cu ECOG 4, adica imobilizat 100% in pat.

Desi pacientul era, intr-adevar, imobilizat la pat, acesta a relatat ca plateste din banii personali un asistent medical, pentru masaj, iar firma care deconta servicii in numele sau nu s-a prezentat niciodata.

Controlul a continuat la mai multe persoane, carora CASMB le achita tratamentul la domiciliu, dar nu beneficiau de aceste servicii din partea firmelor care trebuiau sa faca aceste lucru.

Unii au admis ca uneori mai venea cate un asistent. Cardurile de sanatate erau tinute de cele mai multe ori de firmele care "prestau" serviciiile.

Cum ajunge statul sa plateasca servicii scumpeControlul inopinat facut de procurorii DNA dezvaluie, insa, doar o parte din modul in care este fraudat sistemul asigurarilor sociale. Anchetatorii au strans date care arata ca la mijloc sunt sume uriase si care ar fi problemele legate de modul in care sunt incheiate si derulate relatiile contractuale dintre casele de asigurari de sanatate si furnizorii de servicii.

Cei care au de suferit, in final, sunt pacientii, iar statul ajunge sa plateasca servicii scumpe si prost facute.

Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), gestionat de CNAS si casele de asigurari subordonate, a fost, atat in anul 2016, cat si in anul 2017, de peste 7 miliarde de euro.

Firma de constructii care presta servicii medicaleIn dosarul de la DNA, exista cazul unei firme de constructii care a ajuns sa fie furnizor de ingrijiri medicale la domiciliu, dupa ce reprezentantii ei au venit la CNAS cu o recomandare in alb. O reprezentanta a altei firme a vazut scena si a inceput sa faca scandal.

Totul a fost interceptat ambiental. "Bine, dar ideea in sine este de cand furnizorul vine cu recomandarea? Auzi, Doamne, iarta-ma! Pai, sunt falsuri! Sa vii cu recomandare in alb...", "Bai, pai nu e strigator la cer ca un functionar al Casei sa vada o recomandare in alb si sa stea sa completeze cu...", se plangea acesta.

Banii, deturnatiBugetul FNUASS este distinct de bugetul public national, fiind aprobat de Parlament, ca anexa la Legea bugetului de stat, iar ca regim juridic poate fi definit ca un fond special, reglementat prin lege speciala.

"Desi sumele de bani colectate cu destinatia de a contribui la FNUASS nu pot fi cheltuite decat in scopurile prevazute de art. 271 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii (servicii medicale, medicamente, materiale si dispozitive medicale pentru asigurati, plata indemnizatiilor pentru concediile medicale, o cota de 3% pentru cheltuielile de administrare, functionare si de capital ale CNAS si caselor de asigurari de sanatate, fondul de rezerva in cota de 1% din sumele constituite anual la nivelul CNAS), bugetul gestionat de CNAS a devenit, in proportie majoritara, o sursa de finantare pentru alte activitati, prin coruptia sistemica a functionarilor publici", acuza DNA.

Promovarea, pe criterii politiceIn concret, numirea si promovarea functionarilor CNAS a fost efectuata pe criterii clientelare, iar "pretul" ocuparii functiilor a fost platit prin "protectia" asigurata furnizorilor de servicii medicale, in scopul obtinerii, ca foloase necuvenite, de catre acestia din urma a unor sume de bani din FNUASS, este una din concluziile DNA in acest caz.

Fenomenul decontarilor nelegale din FNUASS este invizibil si de neinteles la nivel de acces la informatiile publice si chiar pentru institutiile publice ce ar fi trebuit sa controleze aceste cheltuieli.

Asta nu numai din cauza caracterului tehnic al notiunilor din domeniul medical ori al procedurilor aferente relatiilor contractuale dintre furnizori si casele de asigurari de sanatate, ci si pentru ca toate operatiunile financiare si medicale din sistemul asigurarilor sociale de sanatate se valideaza in Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), vizibila numai pentru un numar foarte mic de functionari.

Protectie la nivel inaltDe altfel, fostul sef al structurii IT a CNAS a declarat la DNA ca fostul sef al CNAS, Marian Burcea, chiar l-a intrebat ironic daca mai este cazul sa aiba acces si alte persoane in PIAS, "in afara de mine si de tine".

DNA mai arata ca, desi sistemul de fraudare a FNUASS a fost construit si perfectionat in timp cu brese menite sa asigure conspirativitatea faptelor, in domeniul ingrijirilor medicale la domiciliu, in pofida unui buget alocat relativ mic (circa 0,2 % din FNUASS), fenomenul s-a extins in progresie geometrica, iar practicile infractionale au devenit notorii.

"Functionarii CNAS si CASMB care asigurau protectia acestora au fost pusi in situatia de a nega evidenta si de a reprima manifestarile celor care aveau initiativa sesizarii, constatarii ori combaterii fraudelor", acuza DNA.

Inalt functionar: 80% din bani "se fura"Ruxandra Eugenia Ceausu, fosta sefa a Directiei Antifrauda din cadrul structurii de control a CNAS, judecata in acest caz, a afirmat ca 80% din fondurile CASMB, alocate ingrijirilor medicale la domiciliu, "se fura".

Ea a explicat aceasta cifra prin comparatie, intrucat Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti (OPSNAJ) are alocata aceeasi suma de bani, ce s-a dovedit a fi suficienta nevoilor, insa pentru un numar cu 80% mai mic de asigurati.

Citeste si: Cum se bucurau inculpatii din dosarul fraudelor de la CNAS ca PSD schimba Codul Penal: "Indiferent ce-ar fi, nu se face nicio puscarie"
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13290 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

daddy teldrum are buni studenti la cnas si in alte universitati de

vara si de iarna pzdiste :)
se fura cu milioanele, ceea ce inseamna ca este un nivel de trai exceptional in rromanika teleormanizata.

cum credeti ca un porkar isi poate cumpara un bmw ca cel utilizat de daddy?
numai prin munca grea, nu-i asa?

 

CNAS,Jaf de Jaf !!!

Cine are probleme de sanatate stie perfect jaful din CNAS.Sa detaliez.
1.Jaful se vede chiar de pe saitul cnas incercand sa accesezi "Dosarul meu electronic de sanatate".Dosar care nu exista.Daca ar exista pacientrul ar vedea ca pentru el se fac decontari fictive.
2.Decontarile frauduloase in domeniul ingrijirilor medicale la domiciliu,cazurile recente.
3.Compensarea 100% a unor medicamente a disparut in ultimii ani pacientii platind lunar sume din ce in ce mai mari.De la 10 lei/luna a crescut la 30 lei/luna si in prezent 50 lei/luna in decurs de doi ani in cazul a doua medicamente luate de mine.
4.Dispozitivele medicale compensate se dau cu intarzieri enorme desi sunt vitale pentru pacienti.
5.Periodic apar informatii despre grupuri infractionale medici-farmacisti-informaticieni care fac decontari fictive la medicamente scumpe.
...
Inalt functionar: 80% din bani "se fura" !!!
Cine cunoaste mai bine sistemul decat "inaltii functionari"?
Bani pentru Partid!!!
Parandarat la Partid!!!
Ai nostrii trebuie recompensati!!...

 

Servicii scumpe si proaste? N-ati vrut voi Iuropa,sau v-au integrat

cu japca? Azi inspirati lumii doar mila si sila. Un popor de oameni odata muncitori a ajuns azi o natie de pomanagii, pariori si asistati sociali. De la Bumbesti-Livezeni n-ati mai pus mana pe sapa si lopata,dar v-a spus Iuropa ca muncitorul de la fabrica Mercedes lucreaza 3 zile/sapt si apoi petrece in Hawaii. Vai de copiii vostri si imprumuturile la bancile straine care v-au facut sclavi pe viata. Nici peste 100 ani nu se va schimba ceva in closetul ala cu ape cristaline si codrii de matase!!

 

Rambursarile de TVA si decontarile de fonduri alocate sanatatii

sunt, de ani buni, cele mai importante surse de bani pentru fraudatorii si hotii bugetului national, inlesnind MARELE JAF!
Se fura de se rupe, iar CNAS, unde sunt plasate numai beizadele ale mafiotilor, se opune cu ardoare existentei fisei fiscale, sau a dosarului sau a decontului fiecarui asigurat, deoarece 1) numarul de asigurati il depaseste cu mult pe cel al persoanelor recenzate si in viata (alo, procurori, anchetatori, ati auzit de asa ceva, nu cred, desi noutatea a fost descoperita de muuuuuulti ani !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!), iar prin evidentierea banilor TRASI pentru fiecare dintre noi, adica furati cu justificarea unor medicamente suau tratamente mincinoase, de care nu am nbeneficiat niciodata, ar iesi imediat la lumina proportiile generalizate ale furtului, respectiv deconturile FICTIVE facute in numele fiecaruia dintre noi.
Repet, penalii reprezentantii CNAS se opun pe fata si in pofida oricarei explicatii, sustin ca NU SE POATE, daca li se demonstreaza ca se poate, sustin ca nu au cu ce, iar daca li se demonstreaza ca au cu ce, cumpara un set de programe de la baietii destepti ai clanului Sebastian Ghita, programe perfecte, care, insa, ghinion, NU FUNCTIONEAZA, desi au fost platite cu zeci de milioane de EUR !!!
Sute de unitati de ingrijire medicala (preponderent private, dat si de stat) au pus la punct o suveica prin care procura date si carduri de asigurati, in numele carora, luna de luna, trag vagoane de bani de la CNAS, contra spaga, desigur!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor