Cautiune record pentru Dan Adamescu: Cat trebuie sa plateasca omul de afaceri acuzat de abuz si spalare de bani (Video)

Luni, 07 Martie 2016, ora 15:45
5252 citiri
Cautiune record pentru Dan Adamescu: Cat trebuie sa plateasca omul de afaceri acuzat de abuz si spalare de bani (Video)
Foto: captura YouTube / xprimmtv (Arhiva)

Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurari, a fost pus, luni, sub control judiciar pe cautiune pentru o perioada de 60 de zile, omul de afaceri fiind obligat sa depuna o cautiune in valoare de 40 de milioane de lei.

Dan Adamescu, "presedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA si administrator in fapt al SC The Nova Group Investments Romania SA si SC Epsilon Estate Provider SR, la data faptelor", este acuzat de abuz in serviciu in forma calificata, spalare a banilor si complicitate la abuz in serviciu (doua infractiuni), se arata intr-un comunicat remis presei de DNA.

Cautiunea trebuie depusa in termen de 10 zile, iar "inculpatului se atrage atentia ca nedepunerea cautiunii atrage inlocuirea masurii cu alta mai grava", se mai arata in comunicatul citat.

Dan Adamescu poate ataca decizia procurorilor in instanta, care poate dispune anularea masurii preventive, asa cum s-a intamplat in cazul deputatului PSD Madalin Voicu.

Aceasta este cea mai mare cautiune impusa pana acum de procurori, in Romania, depasind recordul precedent, detinut de Elena Udrea, careia i s-a cerut o cautiune de 5 milioane de lei.

Omul de afaceri a fost audiat luni, timp de mai multe ore, la sediul central al DNA.

In ordonanta procurorilor se arata ca in perioada 2011-2013, Dan Adamescu "a administrat in mod defectuos societatea ASTRA, in scopul obtinerii unor avantaje personale sau in favoarea grupului de firme afiliate".

"Administrarea defectuoasa a constat in utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situatia financiara a societatii ASTRA, masuri de natura sa acopere activitatea infractionala, dar care, in subsidiar, au determinat si alterarea grava a mecanismelor de functionare a pietei interne a asigurarilor.

Activitatea infractionala s-a desfasurat si in contextul presupusei complicitati a anumitor functionari cu functii de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) care a devenit din aprilie 2013 Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) ", se mai arata in comunicatul DNA.

Dan Adamescu e acuzat, printre altele, ca a efectuat "o serie de demersuri paguboase pentru societate", in sensul ca a lipsit Astra Asigurari de lichiditatile necesare desfasurarii activitatii de asigurare si a facut "raportari distorsionate".

"Drept urmare, societatea ASTRA a intrat in procedura administrarii speciale si ulterior in faliment, paguba produsa patrimoniului acesteia fiind in suma de 795.387.999 lei", se arata in comunicatul DNA, in care sunt prezentate pe larg "actiunile paguboase" intreprinse de Dan Adamescu.

Condamnare record pentru judecatorul care a sarit gardul: 22 de ani de inchisoare. Adamescu, 4 ani si 4 luni

Omul de afaceri mai are un dosar in care a fost condamnat in prima instanta la patru ani de inchisoare cu executare pentru ca ar fi dat mita 20.000 de euro judecatorilor cu scopul ca acestia sa dea verdicte favorabile in doua dosare de insolventa.

Dan Adamescu, arestat: Stenogramele discutiei dintre avocat si intermediar

De ce a fost arestat miliardarul Dan Adamescu - Iata motivele judecatorilor

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dan Adamescu cautiune control judiciar , #DNA