Ziare.com

Caz unic in Romania: Bodyguarzii unei firme private de paza au dat amenzi in Capitala in numele Politiei Locale

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 12:41

   

Caz unic in Romania: Bodyguarzii unei firme private de paza au dat amenzi in Capitala in numele Politiei Locale
Un numar de 3.317 amenzi contraventionale, in valoare totala de 4.698.992 lei, au fost date de angajatii unei firme private de paza si securitate in Capitala. "Agentii" purtau insemne si uniforme de politisti locali, in baza unui contract comercial girat de fosta conducere a Politiei Locale din Bucuresti.

Cine s-ar fi gandit ca un agent de Politie Locala din Bucuresti, care era imbracat cu uniforma de politist, insigna, legitimatie, statie mobila si un caiet de amenzi, era in realitate un angajat al unei firme private de paza, care primise ilegal prerogative legate de activitati ce presupun exercitiul autoritatii de stat? Imposibil de imaginat asa ceva! Si, totusi, acest lucru s-a intamplat.

Totul ar fi inceput atunci cand fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, si-a dorit sa aiba, pe strazile orasului Bucuresti, politie calare, cum a vazut la Viena. Detaliile acestui caz fara precedent apar in filele unui dosar de coruptie, aflat pe masa magistratilor de la Tribunalul Bucuresti.

Acuzatiile, fara precedentCinci fosti sefi din Politia Locala Bucuresti, in frunte cu fostul director general al institutiei, Ion Tincu, sunt judecati pentru abuz in serviciu in forma continuata. Concret, ei sunt acuzati de modul in care institutia a incheiat, in perioada 2010-2011, un contract cu societatea Fandax Grup SRL, prin care s-au externalizat, in mod considerat nelegal, serviciile de patrulare, interventie, constatare contraventii si aplicare sanctiuni.

Valoarea contractelor: 380.875,84 de euro. Societatea Fandax Grup era patronata de Stefan Nutu, zis Fane, fost agent al Politiei Calare din cadrul Politiei Locale Bucuresti.

"Angajati ai societatii respective au fost asimilati celor ai Politiei Locale din Primaria Capitalei, ei fiind mentionati atat in cadrul contractelor, cat si intr-o dispozitie emisa in mod nelegal de inculpatul Tincu Ion drept agenti ai acestei structuri", acuza procurorii DNA.

Bodyguarzii de la Fandax Grup au primit prerogative legate de activitati ce presupun exercitiul autoritatii de stat, respectiv portul uniformei si insemnelor Politiei Locale, patrularea, constatarea si sanctionarea contraventiilor.

In perioada iulie - decembrie 2011, "agentii" respectivi, in fapt angajati ai unei societati comerciale, au constatat savarsirea de fapte contraventionale si au aplicat 3.317 amenzi contraventionale (in valoare totala de 4.698.992 lei). Era vorba de intreaga unitate de Politie Calare, dar care nu apare in organigrama Directiei Generale de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti.

Cum a inceput totulTotul a inceput dupa ce mai multi bucuresteni au contestat in instanta amenzile date de "politistii locali", pentru diverse contraventii, de la parcari pe locuri interzise la comert ambulant pe domeniul public.

Cum agentii firmei de paza nu erau instruiti sa aplice contraventii si sa faca procese verbale, acestea erau intocmite prost, cu greseli sau erau mentionate situatii care nu erau conforme cu realitatea.

Bucurestenii amendati au inceput sa faca adrese catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti, Prefectura Bucuresti, Primaria Bucuresti, ANFP Bucuresti, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si la Presedintia Romaniei.

Din raspunsurile primite s-a aflat ca persoanele care au aplicat sanctiunile contraventionale nu aveau calitatea de functionari publici.

La sfarsitul lunii noiembrie 2011, o echipa de inspectori de la ITM Bucuresti a venit la zonele de campare din parcurile Tineretului si Herastrau detinute de Politia Locala. Agentii calare se intorceau de la repetitiile efectuate cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. 13 persoane au declarat ca desfasoara activitatea pe baza contractelor individuale de munca, pentru si sub autoritatea Fandax Grup SRL Bucuresti. Toti purtau uniforme si insemne ale Politiei Locale.

A fost momentul in care sefii din Primaria Capitalei si Politia Locala si-au dat seama ca sunt complici la o mare neregula si au oprit contractele cu Fandax Grup.

Cine controleaza Fandax GrupFirma Fandax Grup este detinuta de Stefan Nutu (99%) si Petre Iordan (1%). Administrator, in perioada 08 martie 2013 - 08 martie 2017, a fost Mariana Oprea. Conform situatiei financiare declarate, la data de 31 decembrie 2010, Fandax Grup a avut un numar mediu de 67 de salariati si o cifra de afaceri neta de 2.286.822 lei, iar la data de 31 decembrie 2011, un numar mediu de 72 de salariati si o cifra de afaceri neta de 3.084.388 lei.

Atunci cand a fost audiat la DNA, actionarul majoritar al firmei Fandax Grup, Stefan Nutu, a declarat ca ocupa si functia de director executiv al firmei. Asociatul sau, Petre Iordan, ocupa functia de director general adjunct.

In 2009, un prieten al sau, pensionar al Ministerului Afacerilor Interne, i-ar fi spus ca primarul general Sorin Oprescu intentioneaza sa achizitioneze 30 de cai pentru a infiinta Politia Comunitara Calare. Fandax Grup avea mai multi cai, intr-o ferma din Frumusani (Ilfov), care erau proprietatea sa, dar pe care i-a dat in folosinta firmei.

Vizita lui Solomon WiglerEl a intrat in contact cu sefii Politiei Comunitare pentru a discuta despre acest proiect. La livada Frumusani ar fi venit fostul consilier al lui Sorin Oprescu, Solomon Wigler, care a vrut sa vada in ce stare erau caii. Acesta s-ar fi aratat incantat de animale, iar la plecare "i-a asigurat ca in zilele urmatoare vor fi chemati de catre primarul general Sorin Oprescu pentru a discuta modalitatea in care vor fi folositi acesti cai, in colaborare cu Politia comunitara Bucuresti".

Ulterior, au urmat discutii la Primaria Capitalei, la care ar fi participat Sorin Oprescu, mai multi consilieri, printre care si Solomon Wigler, si sefi din cadrul Politiei Comunitare.

Fostul edil ar fi vrut sa aiba pe strazi un detasament format din 30 de politisti calare.

Initial era vorba de patrulareDupa discutii cu sefii Politiei Comnitare de atunci, initial contractul a vizat doar activitati de patrulare in Parcul Herastrau, in zilele de vineri, sambata si duminica. In fiecare zi patrulau 6 cai cu 6 calareti, agenti de paza ai societati, dar, desi discutia initiala privea formarea unor patrule mixte agenti-politisti locali, acest lucru nu a fost posibil din cauza faptului ca nu au fost identificati angajati ai politiei comunitare care sa fie apti sa foloseasca caii.

Contractul initial pentru aceste servicii: 20.000 de lei/lunar.

In perioada martie - decembrie 2010, s-au desfasurat activitati de patrula calare, in zilele de vineri, sambata si duminica, in parcurile Herastrau, Tineretului si Carol, cu un numar de 12 cai si 12 agenti angajati ai SC Fandax Grup SRL, acestia din urma folosind o uniforma de culoare negru inscriptionata "Politia Locala" si pusa la dispozitie de catre reprezentantii Politiei Comunitare a municipiului Bucuresti.

Au cumparat caii din targuriIn anul 2011 a fost incheiat un nou contract intre SC Fandax Grup SRL si Politia Locala si, in conformitate cu prevederile acestuia, activitatile de patrula calare au fost coordonate de catre doi sefi de formatiune, iar zonele in care se efectua activitatea de patrulare erau stabilite zilnic de catre Ion Tincu, directorul general al Politiei Locale Bucuresti.

O parte din cai au fost achizitionati de la crescatori de cai sau din targurile de profil din Romania, mai exact din targurile organizate in satul Calugareni (Giurgiu), in orasul Gaesti (Dambovita) sau din judetul Harghita.

Au fost cumparati 5-6 cai pe an, in functie de necesitati si banii pe care ii detinea. Pentru ca aveau nevoie de personal, firma a angajat persoane disponibilizate din cadrul Politiei Comunitare sau Ministerul de Interne.

O parte din contraventii, anulateDin datele puse la dispozitie de Autoritatea Nationala a Functionarilor Publici rezulta ca nicio persoana angajata la Fandax Grup, dintre cele care au efectuat activitati de patrulare si paza ori imputernicite sa constate si sa sanctioneze fapte contraventionale, nu avea calitatea de functionar public, in perioada incheierii si derularilor contractelor de prestari servicii, la data emiterii dispozitiei 992/26.07.2011, ori la data intocmirii proceselor-verbale de constatare a contraventiei.

Dintre cele 3.317 procese verbale de contraventie date de angajatii Fandax Grup, un numar de 215 procese verbale de constatare a contraventiei au fost atacate in fata instantelor de judecata, pentru acestea instantele dispunand admiterea plangerii (152 procese verbale), schimbarea sanctiunii din amenda in avertisment (71 procese verbale), transformarea sanctiunii din amenda in munca in folosul comunitatii (46 procese verbale), iar un numar de 68 sanctiuni contraventionale, in cuantum de 81.803 lei, au fost achitate total sau partial la nivelul municipiului Bucuresti.

La nivel national au fost achitate partial sau total un numar de 31 procese verbale, in cuantum de 12.555 lei.

Cei implicati nu au dat declaratii la DNAIn acest dosar au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu: Ion Tincu, sefu Directiei Generale de Politie Locala si Control din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, si 4 sefi de Servicii din aceeasi institutie: Mihaela Carnaru (Buget Financiar), Gabriel Florin Andrei (Achizitii Investitii), Carmen Gabriela Barbu (Juridic) si Camelia Ionescu (Contabilitate).

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile ale celor implicati. Niciunul dintre cei implicati nu a dat declaratii la DNA in acest dosar.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 28394 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In fata evidentei, nu maia poate fi contestatie.

In Romania, cam totul este fals: popii sunt falsi, politia e fasa, mancarea este falsificata, medicamentele sunt false, stirile sunt false, guvernul e fals, parlamentul este o adunatura de falsi, diplomele sunt false, microfonul lui carmen dan e fals, drakea e fals, tariceanu la fel, codrin stefanescu este un falus fals, ciordache este un fals jurist, ponta un fals doctor, leul este o falsa valuta, socialismul este fals, liberalismul, la fel, vasilica este o falsa blonda, ...

... sper sa nu ajungem la un fals presedinte...

 

Va luat Dumnezeu mintile ..sau Latrina 3!!

Unde ai mai vazut Politai in uniforma dar nu sunt angajati de stat???
Vai de voi ....nenorociți mai sunteti!!

 

Treziți-vă, oameni buni!

Ba e ireal, a fost nevoie de 3000 de amenzi emise si 200 de procese sa ne prindem ca unii functioneaza ilegal
Cate situatii similare or mai fii in curs, care nu au fost descoperite inca?

 

asa se creaza

dezvolta si mentine statul paralel, prin uzurparea autoritatii legale

Sapte ani in Diabet

Cum poprumbelu *** sa functioneze ceva k lumea daca va trebuie 7 ani ca sa porniti un proces penal. Suntem in 2018 pentru numele lui Dumnezeu !!! Celeritatea justitiei e pentru fazani !

Papura Voda

Caz de Tara lui Papura Voda!
Zi de zi aflam de tot felul de implicari ale politistilor.Ca maine vom afla ca diverse clanuri se vor ocupa,legal desigur,de protectia membrilor guvernului!!!
...Gabi SRI....

 

Acuma, n-am inteles, cine-i de vina? Dragnea sau Iohannis?

Explica te rog...:)))

rusia

e de vina. Ei promoveaza mizeria de 60 de ani pe aici.
Capisci?

Acu trimite mai departe mesajul la sefii tai.

Cu Stalin
Tot inainte!

Vintageov@ te-ai ramolit de tot...nu te mai duce

capul la nimic???
Cine e seful Politiiei??
Nu Carmeluta cu Microfonul in PRIZA???

@Vintageovov 13.31

- valodia ! :o)))

"Caz unic in Romania: Bodyguarzii unei firme private de paza au dat amenzi in Capitala in numele Politiei Locale"

Caz unic

Pt ca a fost descoperit....daca nu, traiau bine mersi,banii le veneau....iar daca intervenea ceva...luau legatura cu Mazare si zburau spre Madacascar.Sistemul asta de falsuri,este la tot pasu,taximetristi,marfa de proasta calitate,dar vanduta la preturi exagerate,reclame la televizor false.Nu mai vorbesc de furturile din cont,la care bancile,dau din coate.Cred ca ar trebui intarita legea. Cei prinsi,daca sunt lasati in libertate,numai pe baza platii unei cautiuni cosistente.Nu mai vorbesc de popriri pe conturi,propietati.Dar atata timp cit problemele pornesc de sus,binenteles ca totu se musamalizeaza...iar peste 2 saptamani,totu s-a uitat.....Ma uit ca aceste agentii,de paznici,au luat un avant,peste tot,te lovesti de acesti oameni,prin comerturi fel si fel.De fapt este meseria,daca o putem numi asa,care se cauta.Ne punem intrebarea,de ce la fiecare pas,avem nevoie de ei....daca noi suntem un Popor cinstit.....

 

Pai e completarea legii 333/2003

Care va obliga firmele sa plateasca paza. Trebuie sa isi recupereze cumva banii de la cetateni.

 

q

pai cate politii avem: de stat ,locala,a animalelor, de mediu, de frontiera ,militara ?!? ce daca avem si politia particulara?

 

abuz

si atunci,de ce nu avem dreptul de a cere,agentilor,sa se legitimeze,chiar in uniforma fiind???

 

Ciulini Baraganului !

nn

RADAR

Tot astfel au fost montate camere care inregistrau depășirile de viteză. Atunci, intrebată, poliția romană nu stia de aceste camere.Banii din amenzi mergeau la firma care le montase si la primăria locală pe raza căreia erau montate.Se mai stie ceva de această golănie!?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor