Ziare.com

Radiografia unui proces de coruptie universitara. Cazul medicului Carmen Dorobat, condamnata pentru spaga primita de la zeci de studenti

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 00:02

   

Radiografia unui proces de coruptie universitara. Cazul medicului Carmen Dorobat, condamnata pentru spaga primita de la zeci de studenti
Sentinta in cazul managerului Spitalului de Boli Infectioase "Sf. Parascheva" din Iasi, Carmen Dorobat, condamnata alaturi de sotul sau, Gheorghe Dorobat, definitiv, la 3 ani de inchisoare cu suspendare, intr-un dosar de luare de mita, a fost una dintre cele mai mediatizate stiri ale saptamanii trecute.


Carmen Dorobat se remarcase in ultima perioada prin mai multe declaratii legate de pandemia de coronavirus, fiind o autoritate academica in materie. Potrivit deciziei definitive a Curtii de Apel Iasi, ea nu le va mai putea preda studentilor in urmatorii cinci ani. "Cu aceeasi sinceritate voi sta la dispozitia pacientilor ca si pana acum," a declarat Dorobat, dupa aflarea sentintei.

De ce a fost condamnata?

Ziare.com va prezinta cele mai importante date din dosarul DNA si motivele care au stat la baza deciziei de condamnare a primei instante, Tribunalul Iasi. Motivarea Curtii de Apel Iasi, definitiva, nu a fost redactata.

Carmen Dorobat si sotul acesteia, Gheorghe Dorobat, ambii profesori la UMF Iasi, au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in martie 2015. Cei doi erau acuzati ca ar fi primit mita suma de 12.400 de euro de la 124 de studenti de la Facultatea de Medicina Dentara, pentru a-i promova la examene.

Acuzatiile DNA

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, in lunile iunie - iulie 2014, Carmen Dorobat ar fi primit, in mod direct, suma de 5.700 de euro de la 57 de studenti din anul II de la Facultatea de Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Iasi.

"Aceasta suma a fost remisa inculpatei in mod direct de catre studenti sau prin intermediul unora dintre ei (in numele lor), pentru a-i promova pe acestia la probele practica si teoretica ale examenului respectiv si a le acorda note de promovare de 8 si 9, in absenta unei evaluari obiective a tezelor de examinare si a acordarii calificativelor pe baza evaluarii obiective", arata DNA.

La randul sau, Gheorghe Dorobat, in calitate de sef al Catedrei de anestezie generala de la UMF Iasi si sef al sectiei ATI de la Spitalul de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" din Iasi, ar fi primit, in perioada 6 ianuarie - 30 ianuarie, suma de 6.700 de euro de la 67 de studenti de anul III de la Facultatea de Medicina Dentara. Banii erau primiti prin intermediul sotiei sale, Carmen Dorobat, acuzau procurorii.

"Acesti bani au fost pretinsi si primiti de catre inculpat pentru a-i promova pe acestia la probele practica si teoretica ale examenului de la materia Anestezie Generala si a le acorda note de promovare de 8 si 9 fara a tine seama de calificativele acordate pe baza evaluarii obiective. Suma de bani a fost remisa inculpatei Dorobat Carmen, in mod direct, de catre studenti sau prin intermediul unora dintre ei (in numele lor), la cabinetul de lucru al inculpatei aflat la parterul pavilionului 3 din incinta Spitalului de Boli Infectioase Sfanta Parascheva Iasi.

In aceeasi perioada, inculpatul Dorobat Gheorghe a completat si asumat prin semnatura date nereale in carnetele a sase studenti, in sensul ca a mentionat nota obtinuta de fiecare dintre acestia la materia Anestezie Generala Sedare (media finala), desi, pe de o parte, sus-numitii nu sustinusera proba teoretica, iar pe de alta parte, din evaluarea facuta de catre inculpat a tezelor olografe a rezultat ca persoanele examinate obtinusera in realitate note mult mai mici", acuza DNA.

"Omori bolnavul! Nu stii!"

Potrivit datelor din ancheta, dupa primirea banilor, notele cresteau spectaculos. In plus, o parte dintre studenti nici nu ar fi dat examenele. De exemplu, in cazul studentilor din anul III, la examenul practic de la "Anestezie generala si sedare", studentii au primit note de 8 si 9, desi initial fusesera punctate cu 2 sau 3.

Ion S. (promovat cu nota 9) a fost notat in teza cu nota 2 (si mentiunea inculpatului "Habar n-ai de nimic!"), Rebeca A. (promovata cu nota 9) a fost notata in teza cu nota 2-3 (si mentiunea inculpatului "Nu stii!! Numai atat? Nu stii nimic! Habar n-ai!"), Laura Naomi G. (promovata cu nota 9) a fost notata in teza cu nota 2-3, (si mentiunea inculpatului "Nu stii nimic!"), Maria G.(promovata cu nota 9) a fost notata in teza cu nota 1-2 (si mentiunile inculpatului "Nu citesti nimic? Nu stii nimic?"), Katherine K. (promovata cu nota 8) a fost notata in teza initial cu nota 1 (corectata in nota 8 si mentiunea inculpatului "Nu stii nimic! Habar n-ai!!").

In cazul altor studenti, mentiunile erau foarte dure, dar totusi acestia au primit note mari. Constantin Razvan A. a fost notat cu 1-2 si cu mentiunea "Habar n-ai! Loaza!", dar dupa ce a dat 100 de euro a primit nota 9. Cazuri similare au fost si pentru studentii Nicolae Siviu B., care fusese notat initial cu 3 si cu mentiunea "Omori bolnavul! Nu stii!", sau Anca Simona G., care primise -2 si mentiunea "Ce exprimare ceausista... Aduce a anonima! Esti tare... bine pregatita!"

DNA: Practica uzitata de studenti

Procurori arata ca practica promovarii examenelor la materiile "Boli Infectioase" si "Anestezie Generala. Sedare" (si obtinerea, in acelasi timp, a unor calificative ridicate - medii de 8 si 9) de catre studentii anilor II si, respectiv, III de studiu ai Facultatii de Medinica Dentara din cadrul U.M.F. "Gr. T. Popa" Iasi, prin oferirea unor sume de bani (100 euro/student) celor doi, sotii Carmen-Mihaela si Gheorghe Dorobat, devenise extrem de cunoscuta si uzitata de studentii Facultatii de Medicina Dentara, cei doi reusind sa obtina sume de bani de la candidatii convinsi, prin raportare la perceptia generala, ca acesta este modul cel mai sigur de a promova la disciplinele amintite.

Procurorii DNA aratau ca nepromovarea de catre studenti a examenelor in discutie ar fi determinat, in unele situatii, pierderea de catre acestia a locurilor bugetate si inmatricularea acestora pe locurile cu taxa, taxa ce ar fi trebuit achitata in aceste conditii fiind de 6.000 lei/an si pierderea dreptului a le fi asigurata cazarea intr-unul din caminele studentesti apartinand U.M.F Iasi.

Interceptarile

In dosar sunt mai multe interceptari telefonice. De exemplu, cea din 30 ianuarie 2015, inainte de sustinerea examenului la disciplina "Anestezie Generala", convorbire purtata intre Carmen si Gheorghe Dorobat.

Carmen Dorobat: Alo!

Gheorghe Dorobat: Da.
Carmen Dorobat: Deci pana la ora asta inca n-ai afisat notele de la Practic.
Gheorghe Dorobat: Da.
Carmen Dorobat: Daca nu le afisezi, tre' sa-i primesti pe toti in examen. Pe buna dreptate, ca ei pana acuma nu stiu daca ei intra sau nu intra la teorie.
Gheorghe Dorobat: Da, dom'le, o sa le afisez. Ca-s o suta si ceva... saizeci...
Carmen Dorobat: Stiu, dar daca nu le-ai terminat de corectat, nu-i problema.
Gheorghe Dorobat: Le-am terminat.

Carmen Dorobat: Poti sa-i primesti pe toti, nu-i nicio greseala asta. Poti sa-i primesti pe toti si le dai pe urma notele. Ca sa nu spuna vreunul ca... poti sa-i primesti.
Gheorghe Dorobat: Cum sa-i primesc pe toti daca ei sunt o multime care nu au nota de trecere? Ai 2, 3.
Carmen Dorobat: Bai, tocmai ii ajuti. Na.
Gheorghe Dorobat: Cum ii ajut?
Carmen Dorobat: Pai ii ajuti, ca poate au sa scrie ceva la teorie. Eu le-am spus, pentru ca au spus ca noi nu stim inca daca intram. Zic, 'Domnule, sa se duca seful de an sa intrebe. Daca nu ati reusit sa le corectati, putem sa ne prezentam? Poate o sa scriem mai mult in teorie.' Am trimis seful de an sa se intereseze, pentru ca trebuiau... ei nu aveau cum sa invete pentru teorie daca nu stiau daca au luat sau nu au luat practica(?). Si pe buna dreptate.

Gheorghe Dorobat: Bai, astea-s smecherii, cacealmale de ale lor! Eu m-am chinuit sa le corectez de pomana? Sa le scriu aicea romane, dupa ce ei imi scriu trei randuri? Au 2 si 3 nu stiu cati dintre ei... Le afisez imediat, o sa le afisez.
Carmen Dorobat: Deci eu te sfatuiesc sa fii dragut si sa nu te enervezi! Da?
Gheorghe Dorobat: 2, 3, 4.
Carmen Dorobat: Deci eu asta spun, sa nu te enervezi!
Gheorghe Dorobat: Da, bine!

"Caracter continuat al infractiunilor"

Tribunalul Iasi care i-a condamnat, in faza de fond, la 3 ani cu suspendare pe sotii Dorobat, arata ca sentinta a fost data in raport de gravitatea fiecareia dintre faptele comise si periculozitatea sociala a inculpatilor. Instanta a tinut cont si de faptul ca cei doi sunt doctori in Medicina, cu rezultate profesionale medicale deosebite.

"La stabilirea tratamentului sanctionator, instanta va avea in vedere criteriile generale prevazute in art. 74 Cod penal, respectiv:

- Imprejurarile si modul de comitere a infractiunilor, faptul ca inculpatii au inteles sa obtina beneficii materiale ilicite rapide din practicarea activitatii didactice, nobile, la o institutie de invatamant superior, prin pretinderea si primirea de catre inculpati de la studenti a unor sume de bani ce nu li se cuveneau, ca echivalent al conduitei contrare pe care prin prisma fisei posturilor ocupate erau obligati sa o adopte si, in cazul inculpatului Dorobat Gheorghe, si prin atestarea falsificarea unor acte oficiale;

- Natura, specificul si importanta valorilor sociale ocrotite de legea penala si pretins lezate de inculpati;
- Gravitatea consecintelor produse, constand in crearea unei stari de pericol pentru buna desfasurare a raporturilor de serviciu in cadrul unei institutii de stat, din perspectiva consecintelor pe termen mediu a unor astfel de activitati creatoare de personal medical nepregatit din punct de vedere teoretic, din perspectiva consecintelor pe termen lung, cu efecte directe asupra celor care apeleaza la serviciile medicale;

- Crearea unei stari de pericol pentru relatiile sociale referitoare la increderea publica de care se bucura actele oficiale;
- A caracterului continuat al activitatii infractionale de coruptie;
- Conduita procesuala de nerecunoastere a comiterii faptelor de catre inculpati, dovedind astfel o lipsa de asumare a comportamentului lor infractional;

- Faptul ca infractiunea de luare de mita si, respectiv complicitate la luare de mita, savarsite de inculpati prezinta un grad ridicat de pericol social raportat la modalitatea de comitere, natura misiunii publice desfasurate de inculpati in cadrul atributiilor sale de serviciu, importanta valorilor sociale lezate, dar si de circumstantele personale ale acestora care nu au antecedente penale, sunt cunoscuti cu un bun comportament in societate, fiind doctori in medicina, cu rezultate profesionale medicale deosebite."

Circumstantele atenuante

Conform instantei, aspectele care vor fi retinute drept circumstante atenuante, constand in imprejurarile legate de faptele comise care diminueaza periculozitatea infractorului constau in faptul ca, in timpul comiterii faptelor, sotii Dorobat si-au desfasurat in continuare activitatea de medici, contribuind la asigurarea unor servicii medicale de calitate, raportat la gradul ridicat de instructie dobandit prin studiu si cercetare si atestat de certificatele si diplomele obtinute de-a lungul carierei, depuse la dosarul cauzei, in folosul cetatenilor, "astfel incat instanta va aplica fiecaruia dintre inculpati pedepse cu inchisoarea intr-un cuantum ce va fi stabilit sub nivelul minimului special prevazut de normele incriminatoare."

In ceea ce priveste modalitatea de executare de catre sotii Dorobat a pedepselor stabilite, instanta a avut in vedere datele ce caracterizeaza persoana acestora, asa cum rezulta din actele depuse la dosar, faptul ca acestia nu au antecedente penale, buna conduita avuta anterior comiterii faptei, dar si pe parcursul derularii procedurilor judiciare, instanta considera ca simpla aplicare a pedepsei constituie un avertisment suficient pentru acestia si ca, "chiar fara executarea efectiva a pedepsei lor cu inchisoarea aplicate, inculpatii nu vor mai comite alte infractiuni, fiind indeplinite si celelalte conditii prevazute de art. 91 Cod penal."

"In consecinta, considerand ca pentru a se atinge scopul educativ al pedepselor penale prev. de art.52 Cod penal, nu este necesara o pedeapsa cu detentie efectiva, instanta va dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepselor rezultante aplicate," conchide Tribunalul Iasi.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 18161 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

problema este foarte grava, iar "justitia" romanisataneza este...

...o epva.
cum au putut "judecatorii" da sentinte cu suspendare unor periculosi infractori cu halate care au dat note de trecere la cursuri de baza pentru care "trecutii" loaze habarnamiste au dat spaga cate 100 euro de cusma?!?!
problema se amplifica si prin faptul ca "studentii" spagari vor deveni la randul lor medici atestati si vor trata dupa "cunostintele" lor "profesionale" mii de pacienti.
intr-o tara normala (ceea ce romanisatanul NU este fara nici-o indoiala !!!!) TOTI studentii care au dat spaga trebuie exmariculati, iar daca au absolvit facultatile unde au dat spaga, diplomele lor de medic ar trebui anulate, iar cei doi dascali spagari trebuie imediat dati afara din invatamantul superior pentru simplul motiv ca faptele lor prezinta un pericol social de o gravitate deosebita.
sunt mai mult ca sigur ca aceste masuri NU vor fi luate de autoritati, iar romanisatanaul va ramane in continuare ceea ce a fost, este, si va fi - o cloaca ordinara unde cu spaga poti orice sa fi.

 

Greu de facut asa ceva. Daca tu erai student si ti se spunea:

poti sa stii cartea pe dinafara, daca nu dai suta, nu treci ??? Si vedeai ca toti colegii tai dau spaga, si vedeai ca lucrul asta se intampla din 1980 si de atunci n-a facut nimeni nimic ??? Oamenii au reactionat totusi si au reclamat autoritatilor, caci altfel nu se explica inregistrarile ambientale facute.

adevarul si realitatea sunt acelea ca spaga ....

...s-a dat in toata minunata, valoroasa si vestita "shkkoala romaneasca" democrat populara, socialista multilateral dezvoltata, post decembrista si viitoare, eterna si fascinanta inca de la gradinita si pana la doctoreala doctorita. ca au dat-o parintii, elevii, studentii, doctoranzii sau savantii, ca au fost parale sau cadouri materiale, asta este o alta chestie fara de importanta. spaga este un obicei national. putini au fost, sunt si vor fi imuni la datu' si luatu' spagii !

Daca zeci de studenti au dat spaga si nu a fost prinsa in timp ce

dadeau spaga. La sectorul 1 filme cu sunet si vax albina. La frateli lui Petrov, la fel. Beuran a fost reabilitat, Bradisteanu la fel. Daca nu sunt probe, cu 6,41 media de top, la ce sa te astepti. Ma rid de voi si de procurorii cu altfel de dosare.

 

Dureros de blanda legea romana cu evaluarea consecintelor

Ajungem in spitale/cabinete medicale pe mana medicilor cu facultatea facuta pe spagi. Asa intelegem ca mita poate cauza suferinta, boala si moarte.
Si cel mai bun exemplu se desfasoara sub ochii nostri.

 

Pai trebuie sa fie aruncata afara din universitate instant, pe vecie

Nu pentru 5 ani, in ce lume de aflam. Si sa scrii pe teze: nu stii nimic, loaza, n-ai invatat ???? Asta-i lipsa de profesionalism uriasa !!!! Faceau jigodiile astea, promovate de catre televiziuni (de ce oare- mergeau mai departe o felie din bani ?) cate o masina in fiecare sesiune. Un apartament la fiecare 4-5 ani. Incredil. Eu, personal, nu vreau sa-o mai vad la televizor. Un om care se ocupa de asa ceva, ce incredere mai pot sa am in spusele lui ??? Si notele exprima niste ziceri ale dnei Dorobat. Si acolo vedem ca minte dupa cum se misca banii, deci e posibil ca si la televizor sa minta dupa cum ii spun interesele. Nu m-ar mira sa fie in starnsa legatura cu Ciuma Rosie aceasta doamna.

 

Crima

cam acolo se inscrie acest fapt. 100 de EUR sa treci un examen de medicina fara sa inveti mai nimic teoretic sau practic ?? Ce medici o sa devina acesti studenti ? Criminali, asta o sa devina si in plus clar vor fii primii spagari.

 

Un politist de frontiera din Vaslui si-a taiat gatul cu flexul !!!

Tatal sau a incercat sa explice gestul ca fiind cauzat de o profunda depresie, datorata faptului ca fiind bolnav de covid si aflandu-se internat intr-un salon ATI, fiul sau a fost nevoit sa petreaca ultima noapte inainte de a fi externat impreuna cu doi colegi de salon care decesasera !!! Baiatul s-a dus la usa sa cheme un cadru medical, dar USA SALONULUI A.T.I. ERA INCUIATA, asa ca a trebuit sa astepte pana dimineata, cand a binevoit sa soseasca un cadru medical care sa descuie usa salonului !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
In incendiul de la Piatra Neamt au murit pacienti arsi de vii pentru simplul motiv ca si acolo, ca si in multe alte sectii A.T.I. ale spitalelor din Romania, USA ERA INCUIATA !!!
Medicul "erou al muncii socialiste" vazand ca a izbucnit incendiul intr-un salon in care ar fi trebuit sa fie prezent, sa monitorizeze si sa trateze bolnavii, a fugit repede CA SA DESCUIE USA SALONULUI A.T.I. CE LUASE FOC !!!
Multe usi ale multor saloane ATI se incuie, iar pacientii sunt lasati la voia sortii, de-aia rata de supravietuire este de 1 din 5, din cauza iresponsabilitatii si incompetentei unor "cadre medicale" de 2 lei, ce si-au cumparat diplomele cu spaga, iar criminalii ce le-au atestat cunostintele sunt mangaiati bland pe cap de carre jeguri de imitatii nereusite de magistrati ce au absolvit facultatea in acelasi fel.
CORUPTIE UCIDE si este treaba noastra, pentru ca NOI suntem cei ce suportam consecintele !
Sa nu mai fim indiferenti si inconstienti considerand ca coruptia generalizata NU ESTE TREABA NOASTRA si ca atare o putem tolera, pentru ca noi nu o practicam !
BA ESTE TREABA NOASTRA, murim cu zile in spitalele din Romania din cauza tolerarii ei !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor