Chestorul Adrian Barascu, condamnat la 2 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru delapidarea Oficiului pentru Protectia Martorilor

Marti, 19 Ianuarie 2021, ora 15:10
4552 citiri
Chestorul Adrian Barascu, condamnat la 2 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru delapidarea Oficiului pentru Protectia Martorilor
Chestorul de Politie Adrian Barascu. Foto: Foto: Digi 24 TV (captura)

Fostul sef al Oficiului National pentru Protectia Martorilor (ONPM), chestorul de politie Adrian Barascu, a fost condamnat marti, 19 ianuarie, la 2 ani si 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de deturnarea de fonduri in forma continuata, 26 de acte materiale, in celebru dosar al "Ororilor din Programul de Protectie a Martorilor."

Adrian Barascu a fost achitat pentru mai multe infractiuni: constituirea unui grup infractional organizat, obtinerea ilegala de fonduri in forma continuata, abuz in serviciu si influentarea declaratiilor.

Chestorul trebuie sa presteze munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 100 de zile, la una din urmatoarele doua entitati: Fundatia pentru Promovarea Sanctiunilor Comunitare sau Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Ilfov.

Decizia a fost data de Curtea de Apel Bucuresti si poate fi contestata la Inalta Curte. Instanta a condamnat mai multi ofiteri din cadrul ONPM la pedepse de 2 ani si 6 luni cu suspendare, si a dat achitari in cazul altor oameni ai legii.

Intreaga minuta a Curtii de Apel Bucuresti, pe portalul instantelor.

Acuzatiile DNA

In februarie 2016, fostul director al Oficiului National pentru Protectia Martorilor, Adrian Barascu, alaturi de alte noua persoane din conducere si un psiholog din institutie au fost trimisi in judecata de procurorii DNA pentru ca au deturnat fonduri destinate martorilor protejati si le-au folosit pentru a cumpara bunuri si servicii inutile de la furnizori preferati.

Pe langa Adrian Barascu, in acest dosar, au mai fost trimisi in judecata, in 29 ianuarie, fostii comisari-sefi din ONPM Ion Nanu, Felicia Popa, Aurel Lehadus, Dan Puscas, Marcel Gomeaja, Viorel Croitoru, Razvan Gheorghe, Stefan Stan, fostul director adjunct Cristian Pintilescu si Andreea Lita, care lucra ca psiholog in institutie.

Toti sunt acuzati de constituire a unui grup infractional organizat pentru obtinere ilegala de fonduri, mai putin Razvan Gheorghe si Stefan Stan, acuzati doar de complicitate.

Potrivit procurorilor, in perioada 2014 - noiembrie 2015, membrii grupului au actionat, pe de o parte, in vederea supradimensionarii cuantumului fondurilor banesti necesare protectiei martorilor, iar, pe de alta parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din programul de protectie.

Din banii destinati folosului exclusiv al martorilor, membrii grupului au achizitionat, de la furnizori preferati, bunuri si servicii destinate inzestrarii ONPM, precum si functionarilor institutiei, inclusiv bunuri si servicii inutile sau neperformante, potrivit anchetatorilor.

In plus, in noaptea de 14/15 iunie 2013, un martor protejat care a incercat sa se sinucida, dupa ce i-a adus la cunostinta intentia sa psihologului Andreea Lita, nu a beneficiat de asistenta din partea acesteia.

Adrian Barascu mai este acuzat si ca, in 4 august 2015, a incercat sa il determine pe un subordonat, prin amenintari, sa nu mai formuleze sesizari penale si sa nu mai dea declaratii defavorabile conducerii institutiei, cu prilejul unor cercetari penale.

Prejudiciul produs astfel bugetului de stat se ridica la suma de 553.769 lei.

Mai multe imobile ale lui Barascu, Croitoriu, Gomeaja, Popa, Pintilescu, Nanu, Gheorghe si Stan au fost puse sub sechestru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#adrian barascu dna, #adrian barascu sentinta, #adrian barascu condamnare , #DNA