Arhiepiscopul Tomisului a fost trimis in judecata de DNA, pentru ca a luat fonduri UE cu acte false

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 15:10
3026 citiri
Arhiepiscopul Tomisului a fost trimis in judecata de DNA, pentru ca a luat fonduri UE cu acte false
Foto: Wikipedia/Sacerdos79

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru ca ar fi obtinut pe nedrept fonduri europene, prezentand documente false sau inexacte in acest scop. Pentru fapta de luare de mita retinuta anterior s-a dispus clasarea cauzei.

Procurorii din cadrul DNA Constanta sunt cei care l-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe Teodosie Petrescu.

Potrivit unui comunicat DNA, in perioada 2010 - 2016, Teodosie Petrescu, in calitate de arhiepiscop al Tomisului, impreuna cu alti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false catre Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), pentru a primi fonduri europene.

"In documentele prezentate la APIA, inculpatii au declarat, in mod nereal, ca folosesc anumite suprafete agricole (peste 300 ha), situate in zona denumita 'Ferma 3' - Nazarcea (localitatea Lumina, judetul Constanta), avand categoriile de folosinta 'vii pe rod cu struguri pentru vin' / 'vii pe rod cu struguri nobili pentru vin', in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi", se arata in comunicat.

Prejudiciul in acest dosar e de aproape 1,4 milioane de lei.

"Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.392.964 lei", mai precizeaza sursa citata.

APIA s-a constituit parte civila in procesul penal.

In cauza a fost dispusa instituirea unor masuri asiguratorii constand in poprirea conturilor detinute de IPS Teodosie, de Arhiepiscopia Tomisului si de Asezamantul Monahal "Sf. Apostol Andrei".

Totodata, fapta de luare de mita pentru care a fost cercetat initial Arhiepiscopul Tomisului a fost clasata.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Constanta, cu propunerea de a se mentine masura preventiva si masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Procurorii DNA au dispus luarea masurii preventive in cazul Arhiepiscopului Tomisului, in data de 17 octombrie, cand inaltul prelat era cercetat si pentru luare de mita.

Ulterior, cand IPS Teodosie a venit la politie, fiind sub control judiciar, a fost insotit de un alai de 30 de preoti.

Preotii au facut din nou zid viu in jurul IPS Teodosie, care s-a dus la Politie

Arhiepiscopul Tomisului nu scapa de controlul judiciar

Verificari la IPJ Constanta dupa ce IPS Teodosie a intrat pe o poarta secundara

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#IPS trimis judecata DNA, #Arhiepiscopul Tomisului trimis judecata DNA , #DNA
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Actele false nu sunt legale in Romania?