Avocatii celebri nu l-au ajutat pe Puiu Popoviciu: Judecatorii resping rand pe rand caile de atac la condamnarea de 7 ani

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 16:03
9109 citiri
Avocatii celebri nu l-au ajutat pe Puiu Popoviciu: Judecatorii resping rand pe rand caile de atac la condamnarea de 7 ani
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Curtea de Apel Bucuresti a respins marti o cerere de revizuire, cale extraordinara de atac, formulata de milionarul Puiu Popoviciu impotriva sentintei la 7 ani de inchisoare, pentru frauda cu terenurile Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV).

Decizia poate fi contestata cu apel, potrivit portalului instantelor.

Puiu Popoviciu a fugit in Marea Britanie inainte de decizia definitiva de condamnare, iar procedura de extradare dureaza de aproximativ doi ani. Dupa ce a fost condamnat, in august 2017, milionarul a deschis mai multe procese, cai extraordinare de atac, in care contesta decizia definitiva.

Era o perioada in care, intr-o campanie mediatica fara precedent, Puiu Popoviciu anunta ca l-a angajat ca avocat pe fostul director FBI din perioada mandatului lui Bill Clinton, Louis J. Freeh.

Intr-o declaratie publica, Freeh isi exprima atunci "profunda dezamagire" fata de decizia definitiva de condamanare a Inaltei Curti, adaugand ca "aceasta sentinta si condamnarea nu sunt sustinute nici de fapte, nici de lege."

"Echipa noastra a analizat cu atentie dovezile prezentate impotriva domnului Popoviciu la proces, inclusiv dovezi documentare si inregistrari pe ascuns ale conversatiilor sale. Acea analiza a documentat numeroase deficiente factuale si legale in cazul impotriva dlui Popoviciu," explica Louis J. Freeh.

Dupa doi ani, toate demersurile din instanta pentru a desfiiinta sentinta au esuat. Ziare.com a analizat cum s-au judecat aceste procese.

Contestatia in anulare: Neintemeiata

Prima cale extraordinara de atac, contestatia in anulare, a fost inregistrata pe 30 august 2017.

Verdictul a venit in noiembrie 2018: "Respinge, ca neintemeiata, contestatia in anulare declarata de contestatorul Popoviciu Gabriel Aurel impotriva deciziei penale nr. 266/A din 2 august 2017, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul nr. 9577/2/2012. Obliga contestatorul la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva."

Recursul in casatie: Nefondat

A doua cale extraordinara de atac, recursul in casatie, a fost inregistrata pe 28 februarie 2018 la Inalta Curte. O cale de atac care a fost facuta si de alti condamnati din acest caz.

Sentinta instantei a venit in iunie 2018: "Respinge, ca nefondate, recursurile in casatie declarate de inculpatii Alecu Ioan Niculae, Diaconescu Stefan, Popoviciu Gabriel Aurel si Bejenaru Andrei Mihai impotriva deciziei nr.266/A din data de 02 august 2017 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia Penala, pronuntata in dosarul nr. 9577/2/2012. Obliga recurentii inculpati la plata sumei de cate 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Onorariile partiale cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu, in suma de cate 65 lei, raman in sarcina statului. Definitiva."

Lege penala mai favorabila: Nefondata

O a treia cale de atac impotriva deciziei viza "intervenirea unei legi penale noi", dupa ce CCR a dezincrimat partial infractunea de abuz in serviciu. Aceasta a fost inregistrata la Inalta Curte pe 18 aprilie 2019.

In septembrie 2019 a venit si sentinta instantei: "Respinge, ca nefondate, contestatiiile formulate de contestatorii Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel Aurel, SC Baneasa Investments SA, Baneasa Business & Technology Park SA si SC Baneasa Rezidential SRL impotriva sentintei penale nr.69/F din 21 martie 2019 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a II-a Penala, pronuntata in dosarul nr.420/2/2019 (227/2019). Obliga contestatorii la plata sumelor de cate 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva."

Revizuirea: Inadmisibla

In fine, avocatii lui Puiu Popoviciu au deschis pe 24 octombrie 2019 un al patrulea proces, de revizuire a sentintei de condamnare.

Verdictul a venit in aceasta sapatamana, pe 10 decembrie: "In baza art.459 alin. (5) C.proc.pen. respinge ca inadmisibila revizuirea formulata de revizuentul Popoviciu Gabriel Aurel. In baza art.275 alin. (2) C.proc.pen. obliga revizuentul la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. "

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#puiu popoviciu revizuire, #Puiu Popoviciu recurs, #Popoviciu condamnat definitiv , #DNA
Comentarii