Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bogatasii romani, in atentia serviciilor secrete belgiene (Opinii)

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 09:40
7763 citiri
Bogatasii romani, in atentia serviciilor secrete belgiene (Opinii)
Foto: Arhiva (Adevarul)

Daca ne amintim de emisiunea TV de succes de acum cativa ani, intitulata "Copiii spun lucruri trasnite", si urmarim scandalurile de mare coruptie care zguduie Romania in fiecare luna, ne-am putea imagina o noua emisiune de succes intitulata de exemplu "Clientii DNA fac afirmatii idioate".

Din ultimul lot "scos pe piata" de DNA, Ioan Niculae este o figura emblematica a Romaniei actuale. Nu atat pentru ca este unul dintre primii 3 bogatasi ai Romaniei, cat mai ales pentru ca reprezinta insasi istoria ultimilor 20 de ani.

Povestea lui de succes se suprapune perfect ghinionului Romaniei, care n-a reusit sa iasa din subdezvoltare. Fost ofiter de Securitate, a intrat rapid in afaceri dupa Revolutie, inregistrand succese fulminante, cu sprijinul retelelor de fosti camarazi din DSS, imprastiati ca teniile prin maruntaiele tuturor institutiilor "democratice", dupa ce s-au lepadat fara sa clipeasca de fostul lor comandant suprem.

Pe langa multe alte active industriale si financiare, Ioan Niculae controleaza si un domeniu agricol de 50.000 de hectare. Adica de doua ori si ceva mai mult decat suprafata Bucurestiului, sau circa 2% din suprafata Romaniei. Pentru un singur om de afaceri, nu-i rau deloc, si nici noi, ceilalti, n-ar trebui sa fim prea suparati: ne mai ramane restul de 98% din suprafata Romaniei.

Cazul Ioan Niculae este instructiv si pentru ca aduce aminte de colosala manipulare politica la care romanii au fost supusi inainte de primele alegeri libere, din 20 mai 1990. Sub bagheta dirijorului Ion Iliescu, aparatul de stat lasat practic intact de Revolutie a lansat atunci o serie de fumigene menite sa ingrozeasca o populatie lipsita nu numai de informatii corecte, dar si de exercitiul liberei informari, pentru a o determina sa voteze cum trebuie. Una dintre aceste fumigene a fost cea a "intoarcerii mosierilor din Occident".

Scoala de diversiune de sorginte moscovita si-a dovedit atunci, din pacate, eficienta malefica. Majoritatea taranilor, deja spoliati de pamanturile lor la colectivizare si care oricum nu aveau nimic de pierdut, dar si majoritatea orasenilor, inghesuiti in apartamente de bloc si fara a avea habar de agricultura, s-au speriat teribil, printre altele, de "mosieri" si au votat masiv cu FSN si Ion Iliescu.

Sa ne amintim: reforma agrara din 1921 a desfiintat peste 22.000 de mari mosii din Romania Mare, expropriind in favoarea taranimii sarace proprietatile rurale ce depaseau 100 de hectare. Mai mult, a doua reforma agrara, cea din 1945, a expropriat, fara exceptii, tot ce depasea 50 de hectare.

Admitand ca vreunul dintre mosierii-sperietoare anuntati de Ion Iliescu in 1990 ar mai fi fost in viata si doritor sa revina in Romania, ar fi putut, logic si legal, solicita restituirea a maximum 50 de hectare. Adica de 1.000 de ori mai putin decat actuala mosie a lui Ioan Niculae, care pe atunci se incalzea in block-starterul FSN.

Concluzia care ne intereseaza aici este ca mosierimea, ca si clasa sociala descendenta a boierimii Tarilor Romane, a fost lichidata de regele Ferdinand in 1921 si reinviata de Ion Ilescu, in 1990, insa cu tovarasi de incredere din aparatul fostei Securitati.

Ioan Niculae este insa interesat si de alte domenii economice, precum cel al energiei. Conform DNA, omul de afaceri a cumparat, ani la rand, gaze naturale la preturi sub cel al pietei, rezultand o paguba de 126 de milioane de dolari pentru bugetul de stat.

Pentru ca o regula de fier a politicii spune ca, atunci cand cineva primeste un privilegiu, altcineva trebuie intotdeauna sa plateasca, cetatenii Romaniei pot sta linistiti: ei sunt cei care au acoperit subventia generos acordata cetateanului Ioan Niculae. Ca doar Romania nu-si poate permite sa-l lase pe "investitorul strategic" miliardar sa plateasca pretul pietei, nu-i asa? Daca da faliment, ce ne facem fara el?

Ioan Niculae a primit subventii la energie atat din partea Guvernului de dinante de 2008, cat si a celui de dupa 2008, fapt care demonstreaza, daca mai era nevoie, ca el si prietenii lui sunt, de fapt, la putere, si nu guvernele ale caror ministri le semneaza hartiile fara sa indrazneasca sa miste in front.

Ce mai putem intelege din cazul Ioan Niculae? La 22 de ani dupa inlaturarea de la putere a unui tiran comunist, conceptul de "interes national" ramane tributar, cu prioritate, intereselor unui grup oligarhic, cu singura diferenta ca acesta nu mai este de partid si de stat", ci de afaceri.

Declaratiile unor fosti ministri ai Economiei precum Varujan Vosganian si Adriean Videanu exact asta sugereaza: afacerile lui Ioan Niculae sunt strategice si trebuie sustinute de restul populatiei.

Totusi, daca tot am intrat insa in NATO si UE, n-ar fi timpul ca politicienii romani sa priceapa ca strategice sunt doar interesele majoritatii cetatenilor, care abia se mai descurca de la o zi la alta, si nu interesele unui grup de privilegiati?

Ce mai lipsea din acest vodevil gretos pentru a plonja direct in atmosfera anilor 1980? Referirile la spionajul occidental si "agenturile" acestuia din Romania.

Cetateanul Ioan Niculae, disperat si enervat de trimiterea sa in judecata de catre DNA, a trecut insa si Rubiconul (re)infierarii Occidentului. Sugerand, in mod aberant, ca DNA i-a acordat atentie din cauza filmului documentar "Kapitalism - reteta noastra secreta", latifundiarul a afirmat ca regizorul Alexandru Solomon a fost finantat de serviciile secrete din Belgia si Germania pentru a-i denigra pe investitorii romani.

Si a adaugat, probabil pentru cei care nu stiu exact pe unde se afla Belgia si Germania, ca filmul respectiv a fost "o comanda a serviciilor secrete din Vest, nu din Est!".

Desigur, ne este usor sa intelegem simpatia sa culturala pentru inofensivii baieti cu ochi albastri din Est, care ii aduc aminte de vremurile bune din tinerete. Dar la fel de usor intelegem si faptul ca latifundiarul energofag Niculae si-a strans imensa avere intr-o tara membra NATO si UE, iar daca si-ar transfera afacerile in Est ar trebui sa renunte in maximum 2 saptamani la 90% din ce a colectat de la fraierii de dincoace de Prut, la nevoie cu Makarovul lipit de ceafa.

Filmul documentar care i-a provocat nevroze publice cetateanului "strategic" Ioan Niculae nu s-a remarcat prin informatii inedite despre marii bogatasi ai Romaniei de azi. Existau surse publice super-abundente despre fiecare dintre cei inclusi in film, mult inainte de aparitia acestuia. Salile de cinematograf in care a rulat au fost dezolant de goale, iar impactul in asa-zisa societate civila a fost anemic.

Valoarea adaugata a filmului este data de parabola vizuala asupra detinatorilor puterii economice (si, implicit, politice) in Romania. Iar meritul sau principal a constat in aceea ca a reusit, in premiera, sa expuna viziunea lui Dan Diaconescu asupra societatii romanesti si cinismul sfidator cu care isi propune respectivul sa o exploateze la viitoarele alegeri.

In treacat fie spus, oricui i-a trecut vreodata prin cap sa voteze cu Partidul Poporului ar face bine sa vizioneze filmul lui Alexandru Solomon, apoi sa reflecteze adanc.

Revenind la Ioan Niculae, ramanem cu o mare intrebare: dar cu belgienii ce-ati avut? Psihozele businessman-ului ex-DSS si abonat la subventii de la buget nici nu puteau nimeri mai bine.

De fapt, nu exista "belgieni". Statul federal numit Belgia este divizat in chiar inima lui intre valonii francofoni si flamanzii germanofoni, care de cativa ani incoace nu se mai inteleg, practic, pe niciun subiect al agendei publice. Belgia a stabilit un record absolut in ce priveste imposibilitatea formarii unui guvern dupa alegeri libere. Capitala Bruxelles, care este si cea a Europei unite, se afla exact pe linia de contact a celor doua comunitati din Belgia, dar asta nu este vestea cea mai proasta: in mai putin de 10 ani, nu va mai conta daca sunt mai multi vorbitori de franceza sau de flamanda in oras, pentru ca limba majoritara va fi araba.

Tragand linie, rezulta ca sarcinile de serviciu ale "serviciilor secrete belgiene" sunt extrem de complicate. De ce ar da ele, dupa cum afirma Ioan Niculae, 70.000 de euro unui regizor debutant din Romania pentru a face un film documentar care abia atrage atentia in tara sa, pentru a nu mai vorbi de restul lumii?

Din doua una: sau Ioan Niculae si-a pierdut timpul la Securitate fara sa inteleaga cum functioneaza, de fapt, spionajul occidental, sau ii considera pe conationalii sai niste tampiti. Asemenea majoritatii celor din sistemul care conduce astazi Romania.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Ioan Niculae DNA, #Niculae film servicii secrete, #Niculae energie baieti destepti, #Niculae agricultura , #DNA