Camera de Comert Bucuresti, condamnata pentru fraude europene. Condamnat si el, seful institutiei a demisionat

Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 14:30
12977 citiri
Camera de Comert Bucuresti, condamnata pentru fraude europene. Condamnat si el, seful institutiei a demisionat
Foto: Facebook/ Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), Sorin-Petre Dimitriu, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti la 2 ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare, intr-un dosar legat de fraude cu fonduri europene.

Instanta l-a obligat sa efectueze 60 de zile de munca in folosul comunitatii.

In acelasi dosar, CCIB a fost obligata sa plateasca o amenda penala de 50.000 de lei pentru savarsirea de infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Decizia a fost data luni seara, dar a fost publicata marti.

Si-a anuntat demisia

In urma deciziei de condamnare, Sorin Dimitriu si-a depus demisia din functia de conducere a camerei bucurestene, potrivit unui comunicat al institutiei.

"Prin acest gest doresc sa protejez imaginea Camerei Bucuresti de atacurile indreptate impotriva mea personal, ca urmare a dosarelor de cercetare aflate pe rolul instantelor. Intreaga mea activitate la conducerea acestei institutii a vizat exclusiv afirmarea acesteia drept un interlocutor credibil in relatiile cu mediul de afaceri, partenerii externi si autoritati.

Imi doresc ca aceasta organizatie sa continue proiectele initiate pentru promovarea intereselor mediului de afaceri si sustinerea parteneriatelor economice", se arata in scrisoarea de demisie depusa de Sorin Dimitriu, la secretariatul Colegiului de Conducere al CCIB, citata de Mediafax.

Probele, anulate

In prima instanta, Tribunalul Bucuresti il condamnase pe Dimitriu la 4 ani si o luna de inchisoare cu executare, iar Camera de Comert si Industrie fusese condamnata la plata unei amenzi penale de 70.000 lei pentru savarsirea de infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Citeste aici sentinta Tribunalului din ianuarie 2019: Camera de Comert Bucuresti, condamnata pentru fraude europene. Seful Sorin Dimitriu a primit 4 ani de inchisoare

Potrivit minutei, Curtea de Apel Bucuresti a anulat mai multe probe din dosar - interceptari ale unor convorbiri telefonice purtate de inculpati in perioada 2011-2012, in baza unei decizii a CCR, care se refera la legalitatea interceptarilor realizare de SRI in dosarele penale.

Practic, Sorin-Petre Dimitriu a fost condamnat pentru o infractiune de abuz in serviciu si savarsirea infractiunii impotriva intereselor financiare ale UE, dar a fost achitat pentru alte infractiuni de abuz in serviciu si folosirea influentei sau autoritatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Achitari pentru 2 inculpati

In acelasi dosar, Laurentia Vasilescu (director economic in cadrul CCIB) a fost condamnata la 2 ani si 6 luni inchisoare cu suspendare, in timp ce Gabriela Dumitriu (consiliera lui Sorin Dimitriu) si Gabriel-Dan Mihut (director general in cadrul CCIB) au fost achitati.

In faza de fond, la Tribunalul Bucuresti, Vasilescu fusese condamnata la 3 ani de inchisoare cu suspendare, Dumitriu primise o sentinta de 2 ani cu suspendare, iar Mihut fusese condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare.

Judecatorii au lasat nesolutionate actiunile civile promovate in cauza de partile civile (fosti angajati de la CCIB, carora li s-au retinut pe nedrept sume din drepturile salariale si apoi au fost concediati in mod discretionar).

Acuzatiile DNA

Pe 1 octombrie 2014, Sorin-Petre Dimitriu a fost trimis in judecata de DNA pentru fapte de coruptie, alaturi de alti membri din conducerea CCIB.

Conform DNA, membrii din conducerea CCIB au conceput, organizat si pus in aplicare un mecanism care presupunea, pe de o parte, accesarea frauduloasa de fonduri europene pentru diferite proiecte, iar, pe de alta parte, "spolierea" angajatilor CCIB de o mare parte din veniturile salariale obtinute din activitatea prestata in cadrul proiectelor, prin simularea unei asa-zise "sponsorizari" catre institutia angajatoare, sumele astfel rezultate fiind cheltuite "dupa bunul plac", de catre conducerea CCIB.

In final, banii astfel obtinuti ajungeau la presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov.

DNA precizeaza ca faptele care au facut obiectul cercetarilor au fost savarsite in perioada 2010 - 2012, in contextul derularii, la CCIB, a unor proiecte finantate din bugetul Fondului Social European in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Sorin DImitriu condamnat definitic, #camera comert sentinta, #DNA Sorin Dimitriu, #Sorin Dimitriu frauda europeana , #DNA
Comentarii
Poza Gigi Contra
Gigi Contra
rank 1
Poza bum
bum
rank 5
sunt persecutati de Bruxel ! e dreptul lor sa fure si sa fraudeze !