Ziare.com

Cazul Microsoft: De ce au scapat cei 7 ministri de acuzatiile DNA

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 02 Februarie 2018, ora 16:48

   

Cazul Microsoft: De ce au scapat cei 7 ministri de acuzatiile DNA
Prescrierea faptelor si modul defectuos in care a fost derulata ancheta in Dosarul Microsoft au dus la renuntarea la acuzatii in cazul a sapte fosti ministri.

Sefa DNA si procurorul general au sesizat Inspectia Judiciara in cazul anchetatoarei care a instrumentat dosarul, Mihaiela Iorga Moraru. Procurorul a declarat ca nu are nimic sa-si reproseze.

Doi fosti ministri ai Comunicatiilor, Gabriel Sandu si Valerian Vreme, sunt singurii demnitari implicati in afacerea Microsoft care au ajuns in instanta. Sandu a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare si mai are un dosar pe rol. In acelasi timp, alti sapte fosti ministri au scapat de acuzatii dupa ce faptele s-au prescris sau nu s-au sustinut: Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Silvia Ticau, Mihai Tanasescu si Serban Mihailescu.

Inspectia Judiciara ar putea lamuri cazul

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a anuntat, vineri, ca a sesizat Inspectia Judiciara pe 20 septembrie 2017, in cazul procuroarei care a instrumentat acest dosar, Mihaiela Moraru Iorga. Sesizarea era cu privire la savarsirea abaterii disciplinare de exercitare a functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta.

"Sesizarea priveste mai multe aspecte, printre care si modul de instrumentare a cauzei mentionate anterior", se arata pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

O solicitare similara fusese facuta pe 17 iulie 2017 de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. Cererea DNA privea efectuarea urmaririi penale in personam dupa implinirea termenului de prescriptie, dar si cu privire la alte aspecte legate de modul de efectuare/neefectuare a unor acte.

Mihaiela Moraru Iorga a fost principalul anchetator in cazul Microsoft. In acest dosar a lucrat initial si procurorul DNA Marius Catalin Vartic, care a fost numit din iulie 2016 la sefia Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF).

Cum a debutat Dosarul Microsoft

Totul incepe pe 26 septembrie 2014, atunci cand DNA a cerut ridicarea imunitatii in cazul a noua fosti ministri (Educatie, Finante, Comunicatii si SGG): Gabriel Sandu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Silvia Ticau, Mihai Tanasescu si Serban Mihailescu.

O luna mai tarziu, pe 28 octombrie 2014, au fost facute primele retineri: fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, fostul primar al orasului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, si milionarii Dorin Cocos si Nicolae Dumitru ("Niro"). Cazul a fost denumit "Microsoft 1".

Procurorii Iorga si Vartic au semnat rechizitoriul in acest caz pe 23 martie 2015.

Ancheta in ce ii priveste pe ceilalti ministri a trenat. In octombrie 2016, Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a dat sentintele definitive in acest caz: Gheorghe Stefan a primit pedeapsa cea mai grea, de sase ani de inchisoare, Gabriel Sandu a fost condamnat la trei ani, Dorin Cocos si Nicolae Dumitru au primit doi ani si patru luni.

Despre ce era vorba in plangere

La sfarsitul lunii iunie 2017, Kovesi a cerut revocarea din functia de procuror DNA a Mihaielei Iorga Moraru, deoarece nu ar mai fi indeplinit conditia unei bune reputatii. Acest lucru s-a intamplat pe fondul unui scandal public, dupa ce in presa s-au scurs mai multe interceptari din sedintele de la DNA. Atunci a fost momentul in care Kovesi a sesizat Inspectia Judiciara.

Principala acuzatie: Mihaiela Iorga Moraru a obtinut declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului necesar urmaririi penale fata de una dintre persoane, iar dupa obtinerea avizului a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de persoana respectiva la o zi dupa implinirea termenului de prescriptie, "imprejurare care genereaza consecinte asupra intregii cauze".

Cazul Valerian Vreme, nelucrat

Surse judiciare au explicat despre ce ar fi vorba in plangerea facuta de Kovesi. La data de 26 septembrie 2014, DNA, prin Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a solicitat Parlamentului declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului necesar urmaririi penale fata de Valerian Vreme.

Desi avizul necesar urmaririi penale fata de Valerian Vreme a fost transmis catre DNA la data de 14 octombrie 2014, Mihaiela Moraru Iorga nu ar fi dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale, desi nu a mai fost administrata vreo alta proba care sa modifice situatia de fapt avuta in vedere la momentul solicitarii avizului Parlamentului, cu consecinte asupra drepturilor procesuale ale partilor.

Valerian Vreme a fost trimis in judecata de un alt procuror din DNA abia pe 12 septembrie 2017. In acelasi dosar, acuzatiile in cazul fostului ministru Daniel Funeriu au fost clasate, pe motiv ca "fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege".

Dosarul lui Valerian Vreme, denumit de presa "Microsoft 3", se afla pe rolul Inaltei Curti.

In dosarul "Microsoft 2" sunt judecati Gabriel Sandu si afaceristii Claudiu Florica, Dinu Pescariu si Calin Tatomir.

Cazul Ticau, ancheta inceputa dupa prescrierea faptei

La data de 26 septembrie 2014, DNA, prin Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a solicitat presedintelui Romaniei declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului necesar urmaririi penale fata de mai multe persoane, printre care Adriana Ticau si Dan Nica.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis, pe 6 octombrie 2014, copii ale adreselor Administratiei Prezidentiale - Cancelaria Presedintelui, avand ca obiect cererea de efectuare a urmaririi penale.

Prin ordonanta din data de 22 octombrie 2014, Mihaiela Moraru Iorga a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de Adriana Ticau, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. Ultimul act material al infractiunii continuate de abuz in serviciu retinuta in sarcina acesteia a fost la data de 21 octombrie 2004.

Avizul necesar urmaririi penale fata de Adriana Ticau a fost transmis la data de 6 octombrie 2014, prin adresa Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cu toate acestea, Mihaiela Moraru Iorga a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de Adriana Ticau prin ordonanta din data de 22 octombrie 2014, dupa ce se implinisera 10 ani de la momentul savarsirii faptei de catre aceasta (ultimul act material constand in semnarea atat a notei de fundamentare, cat si a HG 1778/21 octombrie 2004). Deci la o zi dupa prescrierea faptei.

Cazul Dan Nica

In cazul lui Dan Nica, la data de 26 septembrie 2014, DNA, prin Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a solicitat Parlamentului European declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului necesar urmaririi penale, pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

Pe 16 octombrie 2015, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis punctul de vedere al presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, referitor la propunerea de incepere a urmaririi penale.

In punctul de vedere formulat de catre Martin Schulz se arata ca: "dat fiind faptul ca Parchetul nu are in vedere restrictionarea libertatii personale a dlui. Nica, nu este necesara ridicarea imunitatii sale parlamentare. In consecinta, procedurile penale impotriva sa pot fi initiate in conformitate cu dispozitiile relevante din legea romana si de catre autoritatile competente in baza acestor legi".

"A uitat"

In aceasta situatie, deoarece Dan Nica nu avea calitatea de deputat sau senator in Parlamentul Romaniei, trebuia solicitat presedintelui Romaniei declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului necesar urmaririi penale.

Totusi, Mihaiela Iorga Moraru nu a solicitat presedintelui declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului necesar urmaririi penale fata de Dan Nica, desi nu mai fusese administrata vreo alta proba care sa modifice situatia de fapt avuta in vedere la momentul solicitarii avizului Parlamentului European.

Concluzia

Pe 8 ianuarie 2018, procurorii au clasat dosarele de abuz in serviciu la adresa Ecaterinei Andronescu, lui Mihai Tanasescu si Serban Mihailescu, deoarece s-a implinit termenul de prescriptie. In cazul lui Serban Mihailescu, s-a renuntat si la acuzatiile de obtinere de foloase necuvenite prin folosirea influentei, deoarece nu au existat probe.

Pe 1 februarie 2018, procurorii DNA au trimis in judecata dosarul "Microsoft 4", in care sunt judecati Dinu Pescariu si Claudiu Florica. Atunci, procurorii au clasat spetele pentru alti trei ministri: Dan Nica, Adriana Ticau si Alexandru Athanasiu.

Cand intervine prescriptia

Procurorii au explicat ca termenul general de prescriptie pentru infractiunea de abuz in serviciu este de 10 ani. Referitor la aceasta infractiune, data savarsirii ultimei actiuni este 21 octombrie 2004, data adoptarii Hotararii de Guvern nr.1778/21 octombrie 2004, moment de la care a inceput sa curga termenul general de prescriptie a raspunderii penale (si nu de la data producerii prejudiciului efectiv, respectiv data de 15 aprilie 2009, momentul platii ultimei rate aferente contractului nr. 0115RO/15 aprilie 2004). Pe varianta 15 aprilie 2009, prescriptia ar fi fost in 2019.

Modul de calcul al prescriptiei a fost stabilit conform Deciziei nr. 18/30 ianuarie 2014 pronuntata de I.C.C.J. - Completul de 5 Judecatori in dosarul nr. 4963/1/2013 in ceea ce priveste momentul consumarii infractiunii de abuz in serviciu.

Acesta este dosarul Transformatorul, in care fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat la 5 ani cu executare pentru complicitate la abuz in serviciu.

"Mi-am facut treaba"

Mihaiela Iorga, procurorul care a instrumentat dosarului Microsoft, sustine intr-o declaratie pentru Mediafax ca nu are ce sa isi reproseze privind activitatea in aceasta cauza, mentionand ca si-a facut treaba. Practic, ea spune ca faptele din acest caz s-ar prescrie in 2019.

"Prescriptia trebuie sa stii sa o calculezi si trebuie sa stabilesti corect momentul consumarii infractiunii, momentul epuizarii infractiunii. Ce sa-mi reprosez eu? Eu, pana la momentul la care am predat dosarul, mi-am facut treaba.

De acolo, nu stiu ce s-a intamplat si nu am ce sa comentez. Dar ar fi trist sa clasezi cauza pentru dorinta de a face rau cuiva", a declarat Mihaiela Iorga Moraru.

Toader: "Grava neglijenta"

La randul sau, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spune ca clasarea dispusa ca urmare a prescrierii in dosarul Microsoft este "o grava neglijenta manageriala privind solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil".

"O grava neglijenta manageriala privind solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil! Nu doar ca a fost depasit termenul rezonabil de solutionare, fiind depasit chiar si termenul de prescriptie a raspunderii penale", a declarat Tudorel Toader.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7900 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Kovesi o impinge pe procuroarea Iorga in fata autobuzului

Kovesi isi impinge subordonata in fata autobuzului numai ca sa isi salveze pielea proprie. Cum asa? Uite asa:
Citat: "...iunie 2017, Kovesi a cerut revocarea din functia de procuror DNA a M.I. Moraru, deoarece nu ar mai fi indeplinit conditia unei bune reputatii. Acest lucru s-a intamplat pe fondul unui scandal public, dupa ce in presa s-au scurs mai multe interceptari din sedintele de la DNA"
1. Procuroarea Moraru este procuror DNA, i.e. subordonat Codrutzei.
2. Ce a facut sefa timp de trei ani, intre 2014-17? Nu a vazut asa-zisa instrumentare proasta? Sau dosarul a fost incropit pe genunchi, ca de obicei, de DNA, la comanda politica? Scopul fiind sa-i scoata din joc pe acuzati pe moment; urmarea nu prea mai conta, asa ca dosarul a stat la sertar.
3. De fapt, misiunea dna a fost indeplinita doar prin acuzarea papagalilor, si scoaterea lor din politica. Nimanui nu-i mai pasa de ce urmeaza. Misiunea a fost indeplinita dupa ce s-au scris doar primele file la dosar.
4. Cum chestia a inceput sa ***, in 2017 kovesi vrea sa-si apere derierul. Iese la rampa cu infierarea propriului subordonat. Dar ea, ca sef, ce a pazit 3 ani iainte? Nu putea sa o disciplineze, sa o inlocuiasca, sa-i dea ajutoare prin marirea echipei, etc. nu-i asa, pentru mersul bun al anchetei?
6. Acum o sacrifica.
7. Asta este caz simplu de abuz in serviciu, incompetenta (sanchi) pentru Kovesi.
8. Si #rezistentii tremura in frig ca sa-i protejeze pe astia (si pe portocala, si pe altii) sub flamura "independenta justitiei".

 

 

17: 15 completare

Din citatt reiese ca subaltena nu a mai avut repotatie doar dupa ce in presa au aparut vesti din sedintele dna. Inainte era buna, era fata tatii care asculta de sefa.
Nici pas despre faptul ca subalterna nu-si facea dosarele.
Kovesi are stofa de manager: numai pentru asta ar trebui sa zboare!

 

 

Vă rog susțineți această justiție in continuare!

Datele problemei dosarul Microsoft:
- Prejudiciu aproape ... aproape 67 de milioane de dolari.
- Acuzați 7 foști miniștri + mărunțiș.
- Dosar deschis in 2013, după o sesizare a corpului de control al premierului.
- In septembrie 2014, DNA a cerut avize pentru inceperea urmăririi penale a celor șapte foști miniștri și le-a obținut in aceeași luna.
- Conform conducerii DNA, procurorul Moraru Iorga nu s-a grăbit să ii pună sub acuzare pe cei șapte, iar la finalul anului 2014 faptele s-au prescris.
- Anunțul despre prescriere și "dezincriminare" făcut in Februarie 2018, așadar ne trezim și aflăm cum se calculează prescripția după ... 3 ani!
Concluzie tragică - Profesioniștii nu știu să calculeze prescripția.
Așadar la un astfel de dosar, un procuror nu este verificat de nimeni, nu răspunde nimeni de nimic, nimeni nu e sancționat, nu se recuperează banii !!!
Laura Codruța Kövesi, este procuror șef al DNA din 2013, dar nu are nici o "vină" nici măcar de neglijență.
Are decorații după cum urmează:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Laura_Codru%C8%9Ba_K%C3%B6vesi
dintre care se remarcă cele din SUA și Franța ... Microsoft și EADS - dosar tot fără vinovați!
Procurorul general nu a urmărit nimic, funcția sa este onorifică ... nu e treaba lui!
De ce au fost bălăcăriți oameni pentru care tot onor procurorii constată că "nu au existat probe" sau "nu au comis nicio faptă penală"? Cine plătește? Sau vorba lui Caragiale (schița Justiție pt. cei cu Bacul luat doar cu ... Baltagul):
"Leanca: Da, domn' judecător, onoarea mea, săru' mana, nereperată, cum remane?
Acuzat (malitios): Las' că ti-o reperează domn' Mitică!"
Cum PDS și PN&dl sunt manjiți și nu cred că vor face ceva, așteptăm Președintele să ia atitudine să #reziste!

 

 

Mihaiela Iorga: "Mi-am facut treaba".

Treaba mare, treaba mica, nu mai conteaza.
Atata a lalait-o incat s-a ajuns la prescriptie.
Tehnica este cunoscuta. Va mai amititi de varanul voiculescu si stratagemele sale de a evita acuzarea si procesul ?

Legal, nu cred ca mai poate fi facut ceva, in afara unui nou fapt care ar reaprinde cazul Microsoft. Tot ce poate fi facut este eliminarea acestei perverse de mihaiela iorgu moraru si a tuturor celor care au colaborat cu ea la acest dosar.

Credeti ca tudorel buze-reci va face o nefacuta ca asta ? :)

 

 

Raspunsul corect,tip scolar.

Ministrii au scapat pentru ca tovarasul parchetar comunist Toader Tudorel sa NU ceara revocarea baschetbalistei in acest secol.Si cooperativa Hotzonannis -belinarul va functiona ca aia din fotbalul lui Mitica si Jean padureanu.Acum sa fim sinceri,de 87 de milioane de dolari,cumpara Romania cel putin 1000 de procurori noi nouti cu studii Harvard si obiceiuri de-a lor.Te ia cu capul sa-ti imaginezi ca statul pierde atatia ani ca sa fie mentinuta o necunoscatoare in ale legilor in functie.E mai scumpa decat toata echipa Real Madrid cu stadion cu tot.Ati auzit cumva o propunere in parlament sa se faca o lege de o pagina ca anchetele comisiilor parlamentare sa fie ca in USA,publice si prezenta obligatorie,adus cu militia daca nu doresti.Nu ati auzit si nu o sa auziti niciodata in Basiohannia asemenea luxuri democratice.Stingeti lumina si carati-va pana nu va leaga de glie ca pe iobagi securitatea.

 

 

De ce sa nu plateasca dna-ul?

?

 

 

..iar pe Namila, o vom vedea facand "sectoare" la

sala de fortza de la Jilava...desi piloasa cum o stim, tinuta in brate de coldea si americani, nu m-as mira sa ajunga la sala de forta de la Poarta Alba.

 

 

Total de acord!

!

 

 

Legal, ca sefa, Namila tre' sa plateasca prejudiciul

Rasupunderea magistratilor, curat-murdar!

 

 

nu

n-a văzut , cand și-a dat seama era prea tarziu.Foarte convenabil peentru foștii inculpați:ei cu banii și interviuri la haznaua3, noi cu plata prejudiciului.

 

 

"De ce au scapat cei 7 ministri"?

DE PUSCARIE.

 

 

Precizare

Trebuia să-i spună pe nume: spațiu Banach! De-aia nu a ințeles!

 

 

RE: “Prescriptia trebuie sa stii sa o calculezi"

Asha’i Dna Iorgaaaaa! Io v’am spus sa calculatzi prescriptzia pe spatziul vectorial normat. Dvs .. nu si nu! O calculez in spatziul Gilbert. Na! Acu’ ce facetzi, ca’n spatziul Gilbert sint preá multe restrictzii? Atzi restrictzionat prescriptzia? Hi ... hi ... What was supposed to happen .. happened!!!

 

 

"mi-am facut treaba"...

Pentru cine stie si cunoaste asta se traduce cu: Eu i-am facut scapati pe ministri iar voi sinteti buni de plata!
Am o mica prezicere: Peste vreo doi trei ani pe Mihaiela o vom intalni doar prin Bahamas sau Brazilia la un cocktail pe plaja fara griji si necazuri.

 

 

DNA trebuie reformata cu oameni capabili!

"Kovesi s-a apărat lamentabil. Mă bucur că nu a fost studenta mea. E zero competentă ca jurist. DNA e o institutie de propagandă, de politie politică. Si-au bătut joc de destinul unor oameni. Lasitate si incompetentă. Asumati-vă greseala, doamnă Kovesi. E foarte bine că a fost pedepsit Gabriel Sandu. A zis că toti am luat bani. Eu nu m-am atins de un leu. Să le intre bine in cap celor care mi-au făcut aceste acuze mizerabile. Prejudiciul de 67 de milioane de euro a fost umflat cu bomba propagandistică", a tunat Athanasiu."

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor