Cazul Microsoft: De ce au scapat cei 7 ministri de acuzatiile DNA

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 02 Februarie 2018, ora 16:48
9513 citiri
Cazul Microsoft: De ce au scapat cei 7 ministri de acuzatiile DNA
Foto: Hepta.ro

Prescrierea faptelor si modul defectuos in care a fost derulata ancheta in Dosarul Microsoft au dus la renuntarea la acuzatii in cazul a sapte fosti ministri.

Sefa DNA si procurorul general au sesizat Inspectia Judiciara in cazul anchetatoarei care a instrumentat dosarul, Mihaiela Iorga Moraru. Procurorul a declarat ca nu are nimic sa-si reproseze.

Doi fosti ministri ai Comunicatiilor, Gabriel Sandu si Valerian Vreme, sunt singurii demnitari implicati in afacerea Microsoft care au ajuns in instanta. Sandu a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare si mai are un dosar pe rol. In acelasi timp, alti sapte fosti ministri au scapat de acuzatii dupa ce faptele s-au prescris sau nu s-au sustinut: Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Silvia Ticau, Mihai Tanasescu si Serban Mihailescu.

Inspectia Judiciara ar putea lamuri cazul

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a anuntat, vineri, ca a sesizat Inspectia Judiciara pe 20 septembrie 2017, in cazul procuroarei care a instrumentat acest dosar, Mihaiela Moraru Iorga. Sesizarea era cu privire la savarsirea abaterii disciplinare de exercitare a functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta.

"Sesizarea priveste mai multe aspecte, printre care si modul de instrumentare a cauzei mentionate anterior", se arata pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

O solicitare similara fusese facuta pe 17 iulie 2017 de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. Cererea DNA privea efectuarea urmaririi penale in personam dupa implinirea termenului de prescriptie, dar si cu privire la alte aspecte legate de modul de efectuare/neefectuare a unor acte.

Mihaiela Moraru Iorga a fost principalul anchetator in cazul Microsoft. In acest dosar a lucrat initial si procurorul DNA Marius Catalin Vartic, care a fost numit din iulie 2016 la sefia Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF).

Cum a debutat Dosarul Microsoft

Totul incepe pe 26 septembrie 2014, atunci cand DNA a cerut ridicarea imunitatii in cazul a noua fosti ministri (Educatie, Finante, Comunicatii si SGG): Gabriel Sandu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Silvia Ticau, Mihai Tanasescu si Serban Mihailescu.

O luna mai tarziu, pe 28 octombrie 2014, au fost facute primele retineri: fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, fostul primar al orasului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, si milionarii Dorin Cocos si Nicolae Dumitru ("Niro"). Cazul a fost denumit "Microsoft 1".

Procurorii Iorga si Vartic au semnat rechizitoriul in acest caz pe 23 martie 2015.

Ancheta in ce ii priveste pe ceilalti ministri a trenat. In octombrie 2016, Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a dat sentintele definitive in acest caz: Gheorghe Stefan a primit pedeapsa cea mai grea, de sase ani de inchisoare, Gabriel Sandu a fost condamnat la trei ani, Dorin Cocos si Nicolae Dumitru au primit doi ani si patru luni.

Despre ce era vorba in plangere

La sfarsitul lunii iunie 2017, Kovesi a cerut revocarea din functia de procuror DNA a Mihaielei Iorga Moraru, deoarece nu ar mai fi indeplinit conditia unei bune reputatii. Acest lucru s-a intamplat pe fondul unui scandal public, dupa ce in presa s-au scurs mai multe interceptari din sedintele de la DNA. Atunci a fost momentul in care Kovesi a sesizat Inspectia Judiciara.

Principala acuzatie: Mihaiela Iorga Moraru a obtinut declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului necesar urmaririi penale fata de una dintre persoane, iar dupa obtinerea avizului a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de persoana respectiva la o zi dupa implinirea termenului de prescriptie, "imprejurare care genereaza consecinte asupra intregii cauze".

Cazul Valerian Vreme, nelucrat

Surse judiciare au explicat despre ce ar fi vorba in plangerea facuta de Kovesi. La data de 26 septembrie 2014, DNA, prin Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a solicitat Parlamentului declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului necesar urmaririi penale fata de Valerian Vreme.

Desi avizul necesar urmaririi penale fata de Valerian Vreme a fost transmis catre DNA la data de 14 octombrie 2014, Mihaiela Moraru Iorga nu ar fi dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale, desi nu a mai fost administrata vreo alta proba care sa modifice situatia de fapt avuta in vedere la momentul solicitarii avizului Parlamentului, cu consecinte asupra drepturilor procesuale ale partilor.

Valerian Vreme a fost trimis in judecata de un alt procuror din DNA abia pe 12 septembrie 2017. In acelasi dosar, acuzatiile in cazul fostului ministru Daniel Funeriu au fost clasate, pe motiv ca "fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege".

Dosarul lui Valerian Vreme, denumit de presa "Microsoft 3", se afla pe rolul Inaltei Curti.

In dosarul "Microsoft 2" sunt judecati Gabriel Sandu si afaceristii Claudiu Florica, Dinu Pescariu si Calin Tatomir.

Cazul Ticau, ancheta inceputa dupa prescrierea faptei

La data de 26 septembrie 2014, DNA, prin Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a solicitat presedintelui Romaniei declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului necesar urmaririi penale fata de mai multe persoane, printre care Adriana Ticau si Dan Nica.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis, pe 6 octombrie 2014, copii ale adreselor Administratiei Prezidentiale - Cancelaria Presedintelui, avand ca obiect cererea de efectuare a urmaririi penale.

Prin ordonanta din data de 22 octombrie 2014, Mihaiela Moraru Iorga a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de Adriana Ticau, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. Ultimul act material al infractiunii continuate de abuz in serviciu retinuta in sarcina acesteia a fost la data de 21 octombrie 2004.

Avizul necesar urmaririi penale fata de Adriana Ticau a fost transmis la data de 6 octombrie 2014, prin adresa Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cu toate acestea, Mihaiela Moraru Iorga a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de Adriana Ticau prin ordonanta din data de 22 octombrie 2014, dupa ce se implinisera 10 ani de la momentul savarsirii faptei de catre aceasta (ultimul act material constand in semnarea atat a notei de fundamentare, cat si a HG 1778/21 octombrie 2004). Deci la o zi dupa prescrierea faptei.

Cazul Dan Nica

In cazul lui Dan Nica, la data de 26 septembrie 2014, DNA, prin Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a solicitat Parlamentului European declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului necesar urmaririi penale, pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

Pe 16 octombrie 2015, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis punctul de vedere al presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, referitor la propunerea de incepere a urmaririi penale.

In punctul de vedere formulat de catre Martin Schulz se arata ca: "dat fiind faptul ca Parchetul nu are in vedere restrictionarea libertatii personale a dlui. Nica, nu este necesara ridicarea imunitatii sale parlamentare. In consecinta, procedurile penale impotriva sa pot fi initiate in conformitate cu dispozitiile relevante din legea romana si de catre autoritatile competente in baza acestor legi".

"A uitat"

In aceasta situatie, deoarece Dan Nica nu avea calitatea de deputat sau senator in Parlamentul Romaniei, trebuia solicitat presedintelui Romaniei declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului necesar urmaririi penale.

Totusi, Mihaiela Iorga Moraru nu a solicitat presedintelui declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului necesar urmaririi penale fata de Dan Nica, desi nu mai fusese administrata vreo alta proba care sa modifice situatia de fapt avuta in vedere la momentul solicitarii avizului Parlamentului European.

Concluzia

Pe 8 ianuarie 2018, procurorii au clasat dosarele de abuz in serviciu la adresa Ecaterinei Andronescu, lui Mihai Tanasescu si Serban Mihailescu, deoarece s-a implinit termenul de prescriptie. In cazul lui Serban Mihailescu, s-a renuntat si la acuzatiile de obtinere de foloase necuvenite prin folosirea influentei, deoarece nu au existat probe.

Pe 1 februarie 2018, procurorii DNA au trimis in judecata dosarul "Microsoft 4", in care sunt judecati Dinu Pescariu si Claudiu Florica. Atunci, procurorii au clasat spetele pentru alti trei ministri: Dan Nica, Adriana Ticau si Alexandru Athanasiu.

Cand intervine prescriptia

Procurorii au explicat ca termenul general de prescriptie pentru infractiunea de abuz in serviciu este de 10 ani. Referitor la aceasta infractiune, data savarsirii ultimei actiuni este 21 octombrie 2004, data adoptarii Hotararii de Guvern nr.1778/21 octombrie 2004, moment de la care a inceput sa curga termenul general de prescriptie a raspunderii penale (si nu de la data producerii prejudiciului efectiv, respectiv data de 15 aprilie 2009, momentul platii ultimei rate aferente contractului nr. 0115RO/15 aprilie 2004). Pe varianta 15 aprilie 2009, prescriptia ar fi fost in 2019.

Modul de calcul al prescriptiei a fost stabilit conform Deciziei nr. 18/30 ianuarie 2014 pronuntata de I.C.C.J. - Completul de 5 Judecatori in dosarul nr. 4963/1/2013 in ceea ce priveste momentul consumarii infractiunii de abuz in serviciu.

Acesta este dosarul Transformatorul, in care fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat la 5 ani cu executare pentru complicitate la abuz in serviciu.

"Mi-am facut treaba"

Mihaiela Iorga, procurorul care a instrumentat dosarului Microsoft, sustine intr-o declaratie pentru Mediafax ca nu are ce sa isi reproseze privind activitatea in aceasta cauza, mentionand ca si-a facut treaba. Practic, ea spune ca faptele din acest caz s-ar prescrie in 2019.

"Prescriptia trebuie sa stii sa o calculezi si trebuie sa stabilesti corect momentul consumarii infractiunii, momentul epuizarii infractiunii. Ce sa-mi reprosez eu? Eu, pana la momentul la care am predat dosarul, mi-am facut treaba.

De acolo, nu stiu ce s-a intamplat si nu am ce sa comentez. Dar ar fi trist sa clasezi cauza pentru dorinta de a face rau cuiva", a declarat Mihaiela Iorga Moraru.

Toader: "Grava neglijenta"

La randul sau, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spune ca clasarea dispusa ca urmare a prescrierii in dosarul Microsoft este "o grava neglijenta manageriala privind solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil".

"O grava neglijenta manageriala privind solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil! Nu doar ca a fost depasit termenul rezonabil de solutionare, fiind depasit chiar si termenul de prescriptie a raspunderii penale", a declarat Tudorel Toader.

Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Procurorii DNA au prelungit cu încă 60 de zile măsura controlului judiciar şi restricţiile impuse iniţial preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Prahova Iulian Dumitrescu, fost...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#mihaiela iorga moraru, #DNA, #coruptie, #Microsoft, #precrsierea faptei, #augustin lazar microsoft, #codruta kovesi microsoft, #Valerian Vreme Microsoft, #Gabriel Sandu Microsoft, #ecateirna andronescu microsoft , #DNA