Cine este Crin Bologa, propus la sefia DNA. Declaratii controversate la interviu

Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 11:33
15154 citiri
Cine este Crin Bologa, propus la sefia DNA. Declaratii controversate la interviu
Foto: captura video Facebook/Ministerul Justitiei

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat marti dimineata propunerile pentru cele trei functii de sefi de mari parchete:

Gabriela Scutea - procuror general al Romaniei,

Crin Bologa - procuror-sef DNA

Georgiana Hosu - procuror-sef DIICOT.

La sefia DNA s-au inscris cinci candidati, printre care si actualul sef Calin Nistor, dar si Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu si Ionut Botnaru (care s-a retras inainte de interviu - n.red.).

Insa Predoiu l-a preferat pe Crin Bologa (46 de ani), prim-procuror adjunct al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj.

Absolvent al Facultatii de Drept de la Cluj-Napoca, in 1995, magistratul si-a inceput cariera ca procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Zalau, pentru ca din 1999 pana in 2005 sa fie procuror criminalist la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj.

In 2005, la doar 33 de ani, a devenit cel mai tanar sef care conduce o structura teritoriala a parchetului anticoruptie, fiind in fruntea DNA Cluj intre 2005 si 2008, functie la care a renuntat din motive familiale si a revenit la Parchetul Tribunalului Salaj.

Un an mai tarziu, a preluat sefia Sectiei Judiciar, pe care a asigurat-o pana in 2013, cand a devenit prim-procuror al judetului. A stat in functie pana in 2018, cand i-a expirat cel de-al doilea si ultimul mandat, pentru ca de atunci sa fie adjunct al sefului institutiei.

Cel mai complex caz

Intr-un interviu acordat Adevarul, in 2018, Bologa marturisea ca cel mai greu caz pe care l-a instrumentat a fost o crima petrecuta in 2003, cand in Valea Zalaului au fost gasite doua picioare, doua brate si capul unui barbat.

Complexitatea cazului a fost data de faptul ca nu se stia daca este vorba despre una sau doua victime, in conditiile in care persoanele care au recunoscut bratele ca fiind ale unui vecin de-al lor sustineau despre capul gasit ca nu ar fi al aceluiasi individ.

Ulterior, cu ajutorul medicului legist, procurorul de caz a stabilit ca respectivul cap fusese fiert in prealabil, lucru care explica de ce era mai mic si deformat.

La scurt timp dupa ce a fost identificata victima, s-a gasit si criminalul.

VIP-urile, pe furis la DNA

La interviul pentru functia de sef DNA, Crin Bologa a afirmat ca va trebui identificata posibilitatea ca persoanele citate la DNA si care nu doresc o expunere mediatica sa poata intra pe o "cale de acces prin spatele institutiei".

"Am trecut acolo (in proiectul managerial - n.red.) pentru ca s-au plans foarte multe din persoanele cercetate ca au fost linsate mediatic prin intrarea pe usa principala a Directiei Nationale Anticoruptie.

Persoanele arestate aduse la DNA pot intra la sediul central pe usa din spate si, punctual, la fiecare serviciu teritorial va trebui gasita o solutie," declara procurorul.

Citeste si Planurile unui candidat la sefia DNA: VIP-urile sa intre la audieri pe furis si procurorii care dau informatii in presa sa fie demisi

"Sectia Speciala, o jignire la adresa magistratilor corecti"

La iesirea din Ministerul Justitiei unde a sustinut interviul, Bologa a spus ca Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie este o jignire la adresa magistratilor corecti, iar derapajele pot sa apara si la aceasta structura de parchet.

"Existenta Sectiei Speciale o vad ca pe o jignire la adresa procurorilor si judecatorilor corecti din tara asta. S-a creat o institutie numai pentru procurori si judecatori, ce nu a mai existat niciodata in aceasta tara, iar derapajele pot aparea si in aceasta sectie ca la orice alta structura de parchet", a declarat Bologa.

Potrivit declaratiei sale de avere, procurorul are 7 terenuri in Salaj, Cluj-Napoca si Constanta. In Cluj-Napoca sunt 2 apartamente si in Zalau o casa de locuit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Ministerul Justitiei Crin Bologa, #Crin Bologa propus DNA, #Crin Bologa procuror sef DNA , #DNA