Compania Tel Drum si mai multi directori, urmariti penal de DNA intr-un dosar de frauda cu fonduri UE

Vineri, 18 August 2017, ora 14:43
4605 citiri
Compania Tel Drum si mai multi directori, urmariti penal de DNA intr-un dosar de frauda cu fonduri UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Compania Tel Drum S.A. si directorii Petre Pitis si Mircea Visan sunt urmariti penal intr-un dosar deschis de DNA in legatura cu obtinerea unor fonduri europene, prejudiciul fiind estimat de procurori la peste 4 milioane de lei.

Conform unui comunicat al DNA, persoana juridica Tel Drum si cei doi directori sunt acuzati de "savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete", in vederea "obtinerii pe nedrept de fonduri europene".

Alaturi de acestia mai sunt urmariti penal S.C. WFA IMPEX SRL si Ion Florian, reprezentantul acestei companii, precum si fostul director al Tel Drum Florea Neda, care sunt acuzati de procurorii anticoruptie de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete.

In comunicatul DNA se precizeaza ca dosarul a fost deschis dupa ce, in data de 16 mai 2017, a fost inregistrata la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor o sesizare in legatura cu unele suspiciuni "privind activitatea unor firme, care, in cursul anului 2016, ar fi folosit o schema de obtinere ilicita de fonduri europene prin supraevaluarea pretului unor utilaje".

Mai exact, procurorii spun ca in cursul lunii iulie 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de Tel Drum pentru achizitia unei "statii mobile de mixturi asfaltice". La acea data, ministerul era condus de Marius Nica (PSD).

"In urma depunerii cererii de rambursare in luna februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a primit din fonduri europene, suma de 4.170.462,5 lei, suma apropiata de valoarea maxima eligibila in cadrul proiectului, nerambursabila", se mai arata in comunicat.

Totodata se arata ca exista probe conform carora Petre Pitis si Mircea Visan, alaturi de ceilalti, ar fi simulat procedura prin care s-a achizitionat statia mobila, dar, in realitate, WFA Impex SRL ar fi doar o firma "interpusa intre furnizorul utilajului si beneficiarul TEL DRUM cu unicul scop de a majora artificial pretul de achizitie a utilajului si, pe cale de consecinta, de a majora suma nerambursabila obtinuta de TEL DRUM SA".

Mai mult, Tel Drum "a purtat negocieri directe cu furnizorul, inclusiv in ceea ce priveste oferta pe care furnizorul urma sa o faca firmei WFA Impex SRL si a oferit firmei castigatoare SC WFA Impex SRL, informatii privind procedura de atribuire a contractului de furnizare a bunului, inainte de publicarea anuntului pe site-ul www.fonduri-ue.ro", se mai arata in comunicat.

In plus, au fost folosite cu rea-credinta documente si declaratii false, inexacte, privind inexistenta conflictului de interese, "desi exista o relatie personala intre Pitis Petre, Neda Florea si Ion Florian si o relatie de afiliere intre TEL DRUM SA si WFA Impex SRL (...) ".

"In consecinta, pe nedrept, societatea comerciala TEL DRUM SA a obtinut suma de 4.170.462,50 lei reprezentand cheltuiala eligibila nerambursabila din fonduri europene", se mai arata in comunicatul DNA.

Pitis si Neda s-au prezentat vineri dimineata la DNA pentru audieri, impreuna cu avocatul. In mass-media au aparut numeroase articole potrivit carora Tel Drum este o firma controlata de Liviu Dragnea prin apropiati, insa cei doi au dezmintit si au negat ca liderul PSD ar fi implicat in aceasta cauza.

Citeste mai multe despre declaratiile date de cei audiati la DNA.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#directori Tel Drum cercetati DNA , #DNA