CSM, instiintat despre inlocuirea procurorilor Papici si Alexandru. Tensiuni Kovesi-Nitu

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 10:31
5712 citiri
CSM, instiintat despre inlocuirea procurorilor Papici si Alexandru. Tensiuni Kovesi-Nitu
Foto: ProTV

Inlaturarea din functiile de conducere a sefilor Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul DNA, procurorii Lucian Papici si Mariana Alexandru, a ajuns, joi, in atentia Consiliului Superior al Magistraturii, la o zi dupa decizia surprinzatoare luata de procurorul general Tiberiu Nitu.

Intr-un comunicat remis presei, CSM anunta ca adresa oficiala prin care ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, propune noi sefi la sectia DNA care se ocupa cu combaterea coruptiei a fost inregistrata joi dimineata, iar procedurile de avizare a acestor propuneri vor fi stabilite in sedinta sectiei de procurori a CSM din data de 8 octombrie.

Procurorul Iuliana Bendeac este propusa pentru preluarea functiei de procuror sef sectie - Sectia combatere a coruptiei, procurorul Viorel Cerbu pentru functia de procuror sef sectie adjunct, procurorul Elena Cristina Matiesescu pentru functia de sef sectie - Sectia judiciara penala, iar general-maior magistrat Ion Alexandru - pentru functia de procuror sef sectie - Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari, se mai arata in comunicatul CSM.

Candidatii vor fi audiati, urmand ca CSM sa dea un aviz consultativ, iar presedintele Traian Basescu sa decida numirile in functii.

Rasplatiti cu inlaturarea din functiile de conducere

Procurorii Lucian Papici si Mariana Alexandru, care au condus in ultimii ani sectia DNA de combatere a coruptiei au inregistrat rezultate remarcabile, de numele lor fiind legate dosarele Adrian Nastase, Dan Voiculescu-ICA, Catalin Voicu, Remes-Muresan sau Valiza-Gigi Becali.

Dupa ce mandatele lor au expirat, in data de 23 septembrie procurorul general Tiberiu Nitu a decis sa ii delege in continuare pe functii, Lucian Papici urmand sa ramana procuror sef al sectiei, iar Mariana Alexandru procuror sef adjunct. Fara nicio explicatie, procurorul general s-a razgandit si a hotarat, busc, incetarea delegarii.

Decizia a fost luata miercuri, la scurt timp dupa ce Lucian Papici a incheiat rechizitoriul prin care propune trimiterea in judecata a lui Liviu Dragnea in dosarul referendumului din 2012 si la doar cateva ore dupa ce delegatia expertilor Comisiei Europene prezenti la Bucuresti pentru pregatirea raportului pe MCV au parasit tara.

De altfel, presa a speculat intens pe seama faptului ca Liviu Dragnea a taraganat saptamani in sir citirea materialului de urmarire penala, prezentandu-se zilnic la DNA pentru a rasfoi cateva file, in asteptarea inlaturarii lui Lucian Papici si cu speranta ca dosarul sau va fi inchis de viitorul procuror sef.

Nu s-a intamplat asa. Laura Codruta Kovesi, seful DNA, a anuntat ca Lucian Papici a finalizat dosarul si i l-a inaintat. "Urmeaza sa verific legalitatea solutiei si sa ma pronunt in perioada imediat urmatoare", a precizat Kovesi intr-un interviu acordat Agerpres.

Au fost respectate prevederile legale?

Lucian Papici a fost inlaturat prin fax si fara nicio explicatie din fruntea sectiei DNA de combatere a coruptiei pe care a condus-o din 2007 si care a obtinut in acest rastimp rezultate remarcabile, inregistrate inclusiv in rapoartele MCV.

Intr-un comunicat remis de DNA miercuri seara, seful institutiei, procurorul Laura Codruta Kovesi, semnaleaza faptul ca ordinele procurorului general Tiberiu Nitu au fost transmise institutiei pe care o conduce cu putin timp inainte, la orele 17.00, si fara nicio motivatie.

"Prin ordinele procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de incetare a delegarii celor doi procurori din functiile de conducere ale Sectiei de combatere a coruptiei, nu au fost aduse la cunostinta conducerii Directiei Nationale Anticoruptie motivele care au stat la baza acestei dispozitii.

Activitatea profesionala a procurorilor sefi, a caror delegare a fost incetata prin ordinul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, s-a remarcat prin rigoare si rezultate remarcabile si nu exista motive care sa justifice incetarea exercitarii functiilor de conducere", se arata in comunicatul DNA.

De asemenea, este semnalat faptul ca in art.8 lit.c din Regulamentul de ordine interioara al DNA se prevede faptul ca procurorul sef al DNA este cel care "recomanda procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie delegarea procurorilor la Directia Nationala Anticoruptie".

"Pentru delegarea procurorilor Bendeac Iuliana si Cerbu Ioan Viorel (inlocuitorii lui Papici si Alexandru, n,red) nu a fost solicitata in prealabil recomandarea prevazuta expres de dispozitiile mentionate", se mai arata in comunicatul DNA.

La scurt timp a venit si replica procurorului general, Tiberiu Nitu.

"Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, la data de 02.10.2013, incetarea delegarii domnului Lucian Papici in functia de procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei si delegarea in aceeasi functie a doamnei Iuliana Bendeac.

De asemenea, la aceeasi data, a dispus incetarea delegarii doamnei Mariana Alexandru in functia de procuror sef adjunct al Sectiei de combatere a coruptiei si delegarea in aceeasi functie a domnului Viorel Cerbu.

Totodata, a fost mentinuta delegarea doamnei Elena Matiesescu in functia de procuror sef al Sectiei judiciar penala, precum si delegarea domnului Ion Alexandru in functia de procuror sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari.

Masurile dispuse au avut in vedere faptul ca ministrul justitiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerile de numire in functii de conducere la Directia Nationala Anticoruptie, dupa cum urmeaza: doamna Iuliana Bendeac in functia de procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei; domnul Viorel Cerbu in functia de procuror sef adjunct al Sectiei de combatere a coruptiei; doamna Elena Matiesescu in functia de procuror sef al Sectiei judiciar penala; domnul Ion Alexandru in functia de procuror sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari.

S-a urmarit, astfel, asigurarea continuitatii si a unei eficiente manageriale sporite, in perspectiva prezentarii candidatilor propusi la interviu", se arata in comunicatul remis presei de Ministerul Public.

Pana la ora redactarii acestei stiri, nici procurorul general Tiberiu Nitu si nici ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, nu au furnizat opiniei publice motivele care au stat la baza inlocuirii din functii a procurorilor Lucian Papici si Mariana Alexandru.

Ponta: Papici, un procuror basist

Singurul care a oferit posibile explicatii a fost premierul Victor Ponta. Prezent miercuri seara intr-o emisiune de televiziune, aceasta a spus ca Lucian Papici a fost un procuror basist, ca si Daniel Morar, si ca a facut dosare politice.

Ponta, despre demiterea lui Papici: Sa mai stea si procuror simplu, ca nu s-a nascut procuror-sef

"S-a terminat dosarul (al lui Liviu Dragnea - n.red.), s-a trimis la doamna Kovesi, 'Pa, la revedere'. De ce trebuie sa tinem toti procurorii basisti? Daniel Morar si cu Papici si cu ai lui au facut dosare politice anul trecut. Am spus-o tot timpul, sa se supere Macovei si mama lui Macovei. I s-a terminat mandatul, nu l-a demis nimeni. I s-a terminat mandatul, ce facem, stam si plangem?", a declarat prim-ministrul Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Lucian Papici inlaturat DNA, #Ponta procurori basisti, #Papici DNA, #CSM audieri procurori DNA , #DNA
Comentarii