Cum a descoperit un medic de familie zeci de falsi pensionari pe motiv de boala

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 22:36
50744 citiri
Cum a descoperit un medic de familie zeci de falsi pensionari pe motiv de boala
Foto: Arhiva Pixabay

O ancheta DNA dezvaluie ca 80 de persoane din Cluj ar fi platit unor medici sume cuprinse intre 1.000 si 1.600 de lei pentru a iesi la pensie din motive medicale. Mai mult de jumatate dintre falsii bolnavi au fost trimisi deja in judecata, unii au recunoscut acuzatiile, iar altii sunt cercetati in continuare.

Potrivit anchetatorilor, cele 80 de persoane care ar fi beneficiat de pensii de invaliditate in acest caz ar fi adus o paguba statului de 300.000 de lei.

Un medic de familie dintr-o comuna din jurul orasului Cluj a observat ca mai multi pacienti pe care-i avea in evidente au solicitat si obtinut incadrarea in grad de invaliditate si s-au pensionat pe caz de boala. O pensie modesta, de aproximativ 500-600 de lei.

Asta dupa ce brusc, la inceputul anului 2019, mai multi sateni au inceput sa aiba probleme medicale endocrinologice, cei mai multi fiind diagnosticati cu "gusa micronodulara", iar pe numele lor era emisa o decizie de incadrare in grad de invaliditate, act necesar obtinerii pensiei de boala, emis de un medic din Cluj.

In actele medicale, satenii apareau ca au fost internati cateva zile intr-un spital si ca urmau un tratament cu "Euthyrox", utilizat pentru afectiunile glandei tiroide.

Totul in contextul in care, pana atunci, niciunul dintre ei nu suferea de astfel de afectiuni. In plus, unul dintre consateni chiar i-a povestit medicului de familie ca a platit 1.600 de lei pentru avizarea dosarului pentru acordarea fara drept a pensiei de boala.

A fost momentul in care medicul de familie a sesizat procurorii cu acest caz. Ancheta a dezvaluit ca zeci de persoane ar fi dat intre 1.000 si 1.600 de lei pentru a obtine acte medicale in vederea pensionarii pe caz de boala.

Dosar cu 51 de inculpati

La inceputul lunii noiembrie, DNA a trimis in judecata 51 de persoane, printre care: medicul Alexandru Faur, de la Cabinetul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca Cluj, medicul Carmen Teodora Gruita, specialist endocrinolog in cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, Aurica Calman, intermediar intre medici si bolnavii fictivi si 48 de persoane care sunt acuzate ca ar fi dat mita pentru a obtine actele medicale.

Alte 5 persoane acuzate ca ar fi dat spaga pentru obtinerea de acte medicale necesare pensionarii au recunoscut acuzatiile si au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei cu procurorii DNA pentru o pedeapsa de 2 ani de inchisoare cu suspendare.

"Numarul extrem de mare de persoane care au accesat nejustificat sistemul social al pensiilor de invaliditate, sumele de bani obtinute extrem de facil au fost de natura sa determine formularea sesizarii penale, interventia organelor judiciare impunandu-se ca singura solutie de stopare a unui adevarat fenomen infractional", spun procurorii DNA.

Intermediarul avea rol cheie

In toata schema, un rol cheie il avea Aurica Calman, cea care ar fi fost intermediarul dintre medici si cei care voiau sa iasa la pensie.

"Cercetarile penale au identificat si demonstrat implicarea in mecanismele ilicite

a unui numar foarte mare de persoane, beneficiari ai fondurilor publice de natura

pensiilor de invaliditate, care au recurs la serviciile inculpatei Aurica Calman, ea insasi beneficiara a pensiei de boala si de handicap, persoana cu notorietate in zona

orasului Huedin si a localitatilor invecinate, in ceea ce priveste relatiile

dezvoltate de-a lungul timpului cu functionari din cadrul sistemului de sanatate", explica DNA.

Plata pentru "ziua mea"

Afacerea era simpla. Procurorii spun ca sunt probe care atesta ca Aurica Calman a

pretins "clientilor" plata sumei de aproximativ 1.000-1.600 lei din care o prima

transa, circa 500-600 lei, ar fi fost solicitata pentru a fi remisa medicului expert in

evaluarea capacitatii de munca.

La aceste sume s-ar fi adaugat si 100 lei, bani ceruti pentru sine, pentru deplasarile facute in interesul pacientilor, "drumul meu" sau "ziua mea".

Folosul efectiv pretins de Aurica Calman in schimbul traficarii influentei ar fi fost precizat de la primele discutii purtate, insa a fost remis doar dupa incasarea drepturilor banesti, fiind in cuantum egal cu valoarea pensiei aferente unei luni, aproximativ 500-600 de lei.

DNA: Coruptie pe toate planurile

Anchetatorii mai arata ca in acest caz a fost realizat practic continutul tipic

al tuturor faptelor de coruptie:

- Incepand de la traficarea influentei de care si Aurica Calman se bucura in mod real, cumpararea influentei acesteia de catre potentialii beneficiari;

- Coruperea medicilor specialisti care au furnizat documente medicale

justificative pentru incadrarea in grad de invaliditate;

- Finalmente, coruperea medicului expert al asigurarilor sociale din cadrul Casei Judetene de Pensii (CJP) Cluj, titular al cabinetului de expertiza a capacitatii de munca competent din punctul de vedere al criteriilor teritoriale sa solutioneze cererile de expertizare a capacitatii de munca.

Femeia ar fi avut o reala influenta fata de medicul expert Alexandru Faur, aspect

esential pentru a asigura succesul demersului sau, care viza obtinerea deciziei de incadrare in grad de invaliditate pentru clientii sai, actul fiind obligatoriu pentru aprobarea ulterioara a cererii de acordare a pensiei de boala.

Reteaua medicilor

Potrivit datelor din dosar, in 8 luni, Aurica Calman ar fi obtinut 20.000 lei de la pacienti pentru serviciile sale, iar medicul Alexandru Faur 36.000 de lei, la care se adauga numeroase alte foloase de tipul produselor alimentare si bauturilor alcoolice.

Medicul Carmen Teodora Gruita s-ar fi ocupat de completarea dosarului medical, intocmind biletul de iesire din spital, document cerut in mod expres pentru obtinerea deciziei de invaliditate.

De la caz la caz, Aurica Calman ar fi beneficiat de sprijinul consistent acordat de un medic specialist neurolog si un medic specialist in chirurgie cardiovasculara.

Paguba: 300.000 de lei

Potrivit anchetatorilor, 80 de persoane ar fi beneficiat de pensii de invaliditate in acest caz, paguba adusa statului fiind de 300.000 de lei.

"Casa Judeteana de Pensii Cluj a comunicat sumele incasate de catre pacientii cu privire la care deciziile de invaliditate au fost emise ca urmare a savarsirii faptelor de coruptie ce fac obiectul prezentului dosar.

Din datele comunicate retinem ca suma totala obtinuta de cele peste 80 de persoane se cifreaza la peste 300.000 de lei, acesta fiind, pana in prezent, efectul patrimonial asupra bugetului Ministrului Muncii si Justitiei Sociale", explica DNA.

Dupa trimiterea in judecata a celor implicati, avand in vedere caracterul complex al anchetei, deoarece erau foarte multe persoane implicate in fraudarea sistemului

public de pensii ca urmare a acordarii pe nedrept a pensiei de boala, procurorii DNA au decis sa deschida o noua ancheta.

In acest nou dosar sunt continuate cercetarile, tinand seama si de necesitatea

dispunerii unei expertize medicale asupra capacitatii de munca a pacientilor.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#DNA falsi pacienti, #DNA medici, #DNA medici spaga , #DNA