Deputatii au aprobat modificarea competentei DNA

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 16:55
4608 citiri
Deputatii au aprobat modificarea competentei DNA

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta privind restrangerea competentei DNA, in sensul eliminarii din aria sa de urmarire penala a faptelor penale de evaziune fiscala, inselaciune si a celor comise la regimul vamal cu un prejudiciu mai mare decat echivalentul in lei a unui milion de euro.

Actul normativ a fost adoptat cu 235 de voturi pentru, 21 de voturi impotriva si 45 de abtineri.

Ordonanta de urgenta 63/2013 prevede modificarea art.13 alin. (1 indice 2) din OUG 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie si eliminarea din competenta DNA a infractiunilor de evaziune fiscala, inselaciune si a celor referitoare la regimul vamal cu un prejudiciu mai mare decat echivalentul in lei a un milion de euro. Pentru aceste infractiuni, urmarirea penala va fi efectuata de catre Parchete.

In expunerea de motive la OUG 63 se arata, printre altele, ca "avand in vedere obiectivele asumate de statul roman in cadrul MCV si recomandarile formulate de expertii Comisiei Europene, pentru a putea asigura functionarea optima a DNA este necesara modificarea prevederilor referitoare la competenta directiei, pentru a elimina cauzele care au o legatura limitata cu fenomenul marii coruptii".

Proiectul de lege precizeaza ca "restrangerea competentei organului de urmarire penala specializat va determina eficientizarea activitatii Directiei si va permite concentrarea resurselor investigative asupra infractiunilor prevazute de legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru a indeplini astfel rolul pentru care a fost infiintata DNA".

Camera Deputatilor este prima Camera sesizata. Senatul este for decizional in aceasta materie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#deutati competenta DNA, #restrangere competenta DNA, #competenta DNA Camera Deputatilor , #DNA