DNA a mai deschis un dosar penal pentru IPS Teodosie: Abuz in serviciu in forma continuata si denunt fals

Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 16:05
4594 citiri
DNA a mai deschis un dosar penal pentru IPS Teodosie: Abuz in serviciu in forma continuata si denunt fals
Foto: basilica.ro

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este urmarit penal intr-un nou dosar, sub acuzatiile de marturie mincinoasa, abuz in serviciu in forma continuata si inducere in eroare a organelor judiciare.

Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), IPS Teodosie este anchetat pentru ca, toamna trecuta, a facut un denunt fals impotriva a trei persoane, sustinand ca acestea s-ar face, de fapt, vinovate de fraudarea fondurilor europene, ci nu el.

In acelasi dosar mai sunt urmariti penal Nicolae Poalelungi, angajat al Arhiepiscopiei Tomisului (functionar public in sensul legii penale), pentru inducerea in eroare a organelor judiciare, marturie mincinoasa, fals intelectual, favorizarea faptuitorului s Ciprian Stoichin, consilier administrativ bisericesc in cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, acuzat de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata.

Arhiepiscopul Tomisului a fost miercuri la sediul DNA Constanta, pentru a-i fi aduse la cunostinta noile acuzatii.

Purtatorul de cuvant al Arhiespiscopiei, Eugen Tanasescu, a declarat jurnalistilor, la iesirea din sediul DNA, ca intalnirea cu procurorii va fi reprogramata deoarece Arhiepiscopul Tomisului nu a fost insotit de un avocat, scrie News.ro.

IPS Teodosie este judecat la Curtea de Apel Constanta pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata, fiind vorba tot despre un dosar DNA.

Astfel, in perioada 2010 - 2016 Teodosie Petrescu, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, este acuzat ca a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) in scopul de a primi fonduri europene.

"In documentele prezentate la APIA, inculpatii au declarat, in mod nereal, ca folosesc anumite suprafete agricole (peste 300 hectare), situate in zona denumita 'Ferma 3' - Nazarcea (localitatea Lumina, judetul Constanta), avand categoriile de folosinta 'vii pe rod cu struguri pentru vin'/'vii pe rod cu struguri nobili pentru vin', in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi", arata DNA.

De asemenea, procurorii anticoruptie au stabilit ca un alt aspect fals prezentat in declaratiile depuse a fost acela ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), printre care si evitarea instalarii vegetatiei nedorite, in conditiile in care respectivele parcele erau abandonate si invadate cu astfel de vegetatie pe toata durata formularii cererii si obtinerii fondurilor.

"Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.392.964 lei, dupa cum urmeaza: in anul 2010 - 142.988,37 lei, in 2011 - 184.610,27 lei, in 2012 - 239.732,26 lei, in 2013 - 262.267,07 lei, in 2014 - 281.733,52 lei, in 2015 - 281.633,28 lei. In anul 2016 platile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a ramas in faza tentativei", mai precizeaza sursa citata.

IPS Teodosie a venit la politie cu alai de 30 de preoti

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, scapa definitiv de controlul judiciar

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#DNA IPS Teodosie BOR , #DNA