DNA a scos sabia din teaca. Ce urmeaza?

Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 12:45
15368 citiri
DNA a scos sabia din teaca. Ce urmeaza?

Nu m-am asteptat ca DNA, o institutie independenta, dar incoltita din toate partile de politicienii majoritatii, multi din ei cu musca pe caciula, sa isi tina si in aceste zile spatele drept, deschizand dosare penale la adresa a trei ministri din cei 27 ai Guvernului Tudose.

Caci cred ca este intr-adevar un act de curaj sa le deschizi dosare penale acestor demnitari, in timp ce parlamentarii majoritatii acuza parchetul de amestec in treburile guvernului, ministrul Jusititiei se amesteca in soarta procurorilor, iar Parlamentul instituie comisii, bagandu-se intr-ale Justitiei.

Ceea ce ma mira este insa ca factorii de decizie din sectoarele Puterii, desi deranjati de anchetarea ministrilor, nu prea reactioneaza la unison.

Dl Calin Popescu Tariceanu ii ataca pe procurori, insinuand ca dosarele instrumentate acestor demnitari reprezinta o tentativa de abatere a atentiei de la problemele din DNA si de decredibilizare a coalitiei.

Dl Dragnea, altadata foarte gures cand simtea ca sunt amenintati oamenii sai de incredere, s-a marginit sa convoace luni BPN al partidului, pentru a nu se pronunta singur si a stabili ce-i de facut cu ultimii doi ministri vizati, Sevil Shhaideh si Rovana Plumb.

Dl Tudose a surprins telespectatorii anuntand vineri ca asteapta intoarcerea presedintelui Iohannis din SUA pentru a avea tot luni o discutie despre soarta ministrilor cu probleme penale.

Cine pune in cumpana toate declaratiile observa ca, in timp ce dl Dragnea prefera sa-si asocieze BPN la tot ce va hotari, dl Tudose da fuga ca sa-l consulte pe presedinte, iar dl Tariceanu vorbeste absolut pe cont propriu, reluand ca tonomatul obisnuitele gratuitati derizorii, cu care ne-a obisnuit.

Sa fie oare o bajbaiala in coalitie? A inceput sa-si faca dl Tudose propria agenda? Poate si una, si alta, pentru ca totdeauna cand stapanul suprem este strans cu usa in propriile sale probleme, colaboratorii apropiati incep sa-si fac propriile lor calcule.

Ca dl Dragnea e strans cu usa, nu incape indoiala. Oricat de degajat ar vorbi, oricat ar incerca sa faca pe mortu-n papusoi, lasand impresia ca nu-l afecteaza zvonistica la adresa sa si ca informatiile ajunse in spatiul public - inspaimantator de multe - ar fi false, i se citeste in priviri panica.

Nici nu se poate altfel. Daca stanjenitorul episod cu Brazilia si incomodul serial TelDrum incearca sa le arunce in derizoriu, cazul cu lacul Belina si cu canalul Pavel, cunoscut inca de asta primavara, nu poate fi negat, dupa ce fotografiile au fost localizate de cunoscatori, exact in zona cu pricina, ajuns acum oficial la DNA.

Este vorba despre acele imagini unde bunii prieteni de atunci Dragnea si Grindeanu prindeau stiuci uriase exact pe respectivele locatii. M-a distrat sa observ ca stiuca lui Dragnea era mai mare decat a lui Grindeanu, dar probabil ca tine de o ierarhie.

Dosarele Shhaideh si Plumb par sa tinteasca mult mai departe decat lacul si bratul cu pricina, spre colegii si subalternii lor, spre cei care au avizat, aprobat si operat transferul lacului Belina si al canalului Pavel din proprietatea statului in cea a judetului Teleorman. Care judet se pare ca a si inchiriat ceva din ele unei societati private, cum pretinde presa.

Daca procesul se va judeca ar putea fi in joc prejudicii fabuloase, iar daca dl Dragnea nu e strain de respectiva afacere, s-ar putea ca daravera sa ajunga mai costisitoare decat toate zvonurile cu Brazilia, cu TelDrum si cu TelPorc.

Dar sansele sa se judece procesul sunt mici, in opinia mea. Senatoarea Rovana Plumb are imunitate, iar senatorul-sef Tariceanu se pare ca s-a si antepronuntat cu privire la problema in cauza, incercand sa politicizeze actiunea DNA si insinuand ca aceasta incearca sa schimbe rezultatul alegerilor din decembre 2016. Cata marsavie!

Ce se va intampla cu dna Shhaideh nu stiu, dar banuiesc ca nu degeaba se duce luni dl Tudose la presedinte. Un guvern cu trei urmariti penal nu sta in picioare decat daca inchide ochii si presedintele, plus ambasadele, plus opinia publica, presa si chiar Opozitia, daca ar asculta-o cineva.

Nu stiu ce rezultat vor avea convorbirile dlui Tudose cu presedintele, nici sedinta BPN al PSD, nici ce va hotari Senatul cu privire la ridicarea imunitatilor senatoarei Plumb si a senatorului Viorel Ilie, cel de al treilea ministru aflat in atentia DNA.

Totusi imi este clar ca, daca DNA nu-si va putea face datoria, iar lucrurile vor ramane asa cum sunt, atunci asteptam finalul unui proces care nu se va termina poate nici in deceniul urmator, iar in acest timp ne vom tot mira de ce nu intram in spatiul Schengen si de ce nu ne ridica Europa monitorizarea MCV, in ciuda succesului repurtat de presedinte la Washington, la Berlin si la Paris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Sevil Shhaideh DNA, #Rovana Plumb DNA, #Calin Popescu Tariceanu presedinte ALDE, #Liviu Dragnea lacul Belin, #Mihai Tudose prim ministru , #DNA