DNA ajunge la miezul marii coruptii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 14 Iulie 2014, ora 07:31
14226 citiri
DNA ajunge la miezul marii coruptii (Opinii)

Dosarul la cel mai inalt nivel deschis de DNA ajunge la miezul fierbinte al marii coruptii din Romania. Pentru ca tot ce am vazut pana acum, indiferent de importanta numelor implicate si de spectaculozitatea condamnarilor, au fost cazuri de coruptie de magnitudine medie sau mica.

Fie ca vorbim de termopane si finantari ilegale de campanie ca in cazul Nastase, fie ca vorbim de gainarii cu transformatoare, de mita electorala cu carne de pui sau de cate un teren facut cadou, de spaga pentru vreun client sau despre mai stiu eu ce contract de mii, cel mult sute de mii de euro, nu ele reprezentau esenta, ci periferia. Asta, desigur, nu le face mai putin grave, nu le face neglijabile.

Sigur, si Al Capone a fost condamnat pentru evaziune, nu pentru crimele teribile comise. Bine ca i-au prins si cu ce i-au prins decat sa-i lase liberi.

Dar acum ajungem la marea, cu adevarat marea coruptie. Ajungem la contractele de sute de milioane de euro din bani publici pentru care s-au luat spagi de zeci de milioane. Investigatia DNA vizeaza contracte in valoare de mai bine de jumatate de miliard de euro si unele, cum a fost contractul cu EADS pentru securizarea frontierelor, cu implicatii majore inclusiv pe zona securitatii nationale.

Numele, vehiculate pe surse in aceste cauze clocotite, sunt ametitoare: trei fosti premieri, Nastase, Tariceanu si Boc, ministrii de Interne din 2001 incoace, ministrii Educatiei din aceeasi perioada, ministrii Comunicatiilor si secretarii generali ai Guvernului, plus niste functionari inalti.

Presa a tot scris despre sistemul corupt mafiot care guverna Romania. Despre jocul sinistru al comisioanelor de milioane de euro s-a tot vorbit, au existat investigatii jurnalistice complexe, dar pana acum justitia nu a avut fie probele, fie curajul sa ajunga la acest miez cu adevarat fierbinte al megacoruptiei.

Cred ca importanta investigatiei de acum este comparabila doar cu aceea in cazul Chitoiu, ministrul acuzat ca ar fi initiat o ordonanta pe spaga, dar care a fost blocata de imunitatea palamentara a invinuitului.

Este probabil sa ne confruntam si acum cu acelasi fenomen pentru unii dintre potentialii viazati. Multi sunt insa fara acoperire.

Suntem probabil intr-un moment esential al anticoruptiei. Institutia condusa de dna Kovesi are motoarele turate la maximum si este cu adevarat dincolo de absolut orice control politic. Potrivit informatiilor de pana acum, schijele exploziei acestui megadosar vor lovi letal in toate directiile. E posibil sa nu scape niciun partid.

Eu imi aduc aminte vorbele Victoriei Nuland, care atragea atentia ca SUA vor sustine intensificarea luptei impotriva coruptiei in Europa de Est, coruptie care va fi vanata "oriunde s-ar afla ea". Si iata ca intr-adevar razboiul este total. Sustinut de la Washington, practic sub scutul american, DNA a declansat cu adevarat curatenia generala a sistemului politic romanesc, marea asanare. Ea nu putea fi facuta doar cu dosare despre pui, termopane sau altele asemenea.

Marea asanare inseamna sa ajungi din zona sutelor de mii, a milioanelor, in zona miliardelor. Si asta se intampla acum. De-abia din acest moment cred ca va incepe marea panica in clasa politica la varful ei, care parea pana acum intangibil.

Cred ca in intangibilitatea aceasta credea si Victor Ponta, cat timp parte din marea investigatie a DNA a pornit de la sesizarea Corpului de Control al premierului care-i vana pe Daniel Funeriu si Valerian Vreme. Iata ca pietricica lui Ponta, aruncata intr-o harjoana politica, a devenit, prin extinderea cercetarilor, un adevarat bolovan care s-ar putea prabusi peste nume mari din PSD.

Marea ironie este ca de-abia acum am putea ajunge la marile fapte de coruptie ale lui Adrian Nastase, cele pentru care a fost considerat simbolul coruptiei din Romania. Pe langa ele, cele pentru care a fost condamnat pot parea mizilicuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dosar coruptie ministere DNA, #DNA coruptie EADS, #coruptie licente computer , #DNA
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Nu zice hop pana n-ai sarit groapa! Sa nu ne imbatam cu apa rece, sa