Ziare.com

DNA: Cum a pierdut statul 93 de milioane de euro din afacerile cu Dinu Pescariu

Marti, 10 Octombrie 2017, ora 18:49

   

DNA: Cum a pierdut statul 93 de milioane de euro din afacerile cu Dinu Pescariu
Procurorii DNA au pus in miscare actiunea penala si au dispus luarea masurii preventive a controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile, cu incepere din data de 10 octombrie 2017, fata de Mihnea Costoiu si Dinu Pescariu.

Ambii au fost audiati marti la DNA in Dosarul Cutezatorii.

Mihnea Costoiu, la data faptelor, secretar de stat la Ministerul Educatiei Nationale, este acuzat de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in timp ce Dinu Pescariu, reprezentantul Fundatiei cu acelasi nume, este acuzat de instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, anunta DNA intr-un comunicat remis Ziare.com.

Dosarul are ca obiect modalitatea incheierii actului prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de inchiriere potrivit caruia Baza sportiva si de agrement pentru copii "Cutezatorii" din Bucuresti (constand in constructii si teren in suprafata de 5,7 ha) fusese data in folosinta Fundatiei "Dinu Pescariu".

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In 2009, a fost semnat un act aditional la un contract de locatiune (imprumut) incheiat cu Fundatia "Dinu Pescariu". Acest act aditional a fost semnat din partea Ministerului Educatiei de catre secretarul de stat Mihnea Costoiu, iar din partea Fundatiei "Dinu Pescariu" de catre Dinu Pescariu, fara respectarea prevederilor legale si fara vreun aviz de la Directia Juridica din cadrul ministerului.

Actul aditional a fost incheiat in conditiile in care contractul initial (incheiat in 2004 de RA-APPS cu Fundatia "Dinu Pescariu") se afla in curs de reziliere. Actiunea in instanta fusese initiata (in anul 2005) de Ministerul Educatiei, care devenise administrator al Bazei "Cutezatorii".

Asadar, reiese ca, in conditiile in care Ministerul Educatiei Nationale intentase proces Fundatiei "Dinu Pescariu" pentru rezilierea contractului, proces care se afla in curs de judecata, acelasi minister, prin secretarul de stat Mihnea Costoiu, a incheiat ulterior un act aditional la contractul pe care il atacase in instanta.

Situatia creata prin semnarea actului aditional era menita sa opreasca procesul in care Ministerul Educatiei solicitase incetarea contractului de locatiune, se arata in comunicatul DNA.

Au fost astfel incalcate urmatoarele dispozitii de lege:

- art.14 si 15 din Legea nr.213/1998 privind bunurile proprietate publica,
- art.122 lit.b din OUG nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

Prin actul incheiat de Costoiu s-a stabilit, pe langa chiria de 9.000 euro/luna (la care se adauga TVA), si acordarea gratuita de catre de Fundatia "Dinu Pescariu" a unor facilitati in suma de 400.000 euro/an, constand in:

- antrenamente tenis - aprox. 120.000 euro/an (200 abonamente a 50 euro /luna pentru 12 luni),
- abonamente la Clubul sportiv - aprox. 100.000 euro/an (75 abonamente a 1350 de euro/an),
- teren de fotbal - aprox. 30.000 euro/an,
- facilitati pentru elevi - 150.000 euro/an.

In realitate, imediat dupa preluarea Bazei "Cutezatorii", Fundatia "Dinu Pescariu" ingradise accesul elevilor si copiilor la baza materiala (cladiri, terenuri de tenis, fotbal, piscine), proprietate a statului, impiedicandu-i astfel sa desfasoare activitati stiintifice, culturale, sportive si artistice.

De asemenea, Fundatia "Dinu Pescariu" a schimbat scopul utilizarii Bazei "Cutezatorii" (care era desfasurarea, de catre copii, a unor activitati stiintifice, culturale, sportive si artistice), folosind-o in scopuri comerciale, inclusiv prin subinchirierea partiala catre firme al caror obiect de activitate este alimentatia publica, actiuni de divertisment ori tratamente de intretinere si relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publica a statului.

Prin aceasta modalitate a fost cauzat Ministerului Educatiei un prejudiciu, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit in acelasi cuantum in favoarea Fundatiei Dinu Pescariu.

Prejudiciul estimat, stabilit in urma cercetarilor, cauzat ministerului, pe perioada 2009-prezent este de aproximativ 93.481.200 euro, reprezinta diferenta dintre sumele pe care Fundatia Dinu Pescariu ar fi trebuit sa le plateasca MEN in urma exploatarii constructiilor si terenului din Baza Cutezatorii pentru perioada iunie 2009 - prezent si chiria platita efectiv, respectiv 9.000 euro lunar.

Celor doi li s-au adus la cunostinta acuzatiile.

La iesirea de la DNA, unde s-a dus insotit de un avocat, Mihnea Costoiu a spus doar ca a dat o declaratie, nu a precizat in ce calitate si a refuzat sa dea alte detalii.

Cat despre Dinu Pescariu, acesta a negat acuzatiile, afirmand: "Pretul de inchiriere este mai mult decat corect".

"Baza asta (Cutezatorii - n.red.) nu a fost niciodata pentru elevi, ci pentru niste agape ale unor smecheri din Ministerul Educatiei", a mai spus Dinu Pescariu, la iesirea din sediul DNA.

"Am investit intr-o groapa de gunoi", a mai declarat fostul tenismen.

A.S.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5429 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

foarte putin ! lasati-i in pace ! de ce-i persecutati ?

sa va fie rusine ca persecutati niste evazionisti !
rusine DNA !

 

ESCROCUL TURNATOR...are cam mult tupeu si cine a mai fost pe acolo

stie ca baza era plina de copii si nu degeaba se numea Cutezatorii , accesul era facil si pentru cei mici .

Aceasta era baza sportiva in care investise statul roman , si nu niste fanfaroni narozi ce se pretind de "aur" si vor spotivi de performanta azi , cind ei nu au investit un leu !

Poate ne spune agitatul Prunea cit este dispus sa investeasca in fotbalul romanesc , atunci cind vorbeste de viitorul fotbalului, el fiind cunoscut ca un tip fara scrupule car a estorcat bani de la federatie ...toti acesti FOSTI , cu initiative nule si care se tot vaita ca ultimii milogi ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor